Kapulanvaihto jäällä
Lisää aiheesta
Riihimäen taitoluistelijoita kaksi vuosikymmentä valmentanut Elena Drei-Koskinen luopuu haikein mielin tehtävästään. Iloiseksi hänet tekee kuitenkin se, että uudeksi valmentajaksi valittiin hänen tyttärensä Alisa Drei.
Alisa Drei on taitoluistelun ystäville tuttu kasvo kilpaurastaan, joka päättyi 2007 loukkaantumisen vuoksi. Yksinluistelun nelinkertainen Suomen mestari sijoittui EM-kisoissa useita kertoja kymmenen parhaan joukkoon ja 1998 hän edusti Suomea Naganon olympialaisissa. Hänen valmentajansa Elena Drei-Koskinen hurrasi täysin rinnoin muiden mukana, kun tytär voitti Pohjoismaiden mestaruuden 2002 ja 2005.
Elena Drei-Koskisella on takanaan pitkä ura taitoluisteluvalmentajana. Hän aloitti 1973 syntymäkaupungissaan Moskovassa ja toimi 1990-luvun alkuun saakka Neuvostoliiton maajoukkueessa muun muassa olympialaisiin yksinluistelussa tähtäävien tyttöjen johtavana valmentajana.
-Moskovassa minulla oli valmennettavia laidasta laitaan, lapsista maailmanluokan taitoluistelijoihin.
Hoitopaikan puuttuessa Alisa oli pienestä pitäen äitinsä mukana jäähallissa ja seurasi tämän valmennustyötä. Kipinää lajiin tyttö ei tosin kovin pian saanut, vaikka hänelle sujautettiin jo alle kolmevuotiaana luistimet jalkaan.
-Pikkutyttönä Alisa oli jäähallissa aina kärsimätön, ja kyseli jatkuvasti, että milloin lähdetään kotiin. Sitten vasta oli parempi, kun valmentajien lapsille perustettiin oma taitoluisteluryhmä.
Alisalla on muistikuva ensimmäisistä kaksiteräisistä luistimistaan, mutta mukavia muistoja luistelemisesta hänellä on vasta alakouluikäisestä.
Maineikkaita mentoreita
Ennen kotikaupunkinsa pestin aloittamista Drei toimi useita vuosia pääkaupunkiseudulla yksinluistelun valmentajana. Helsingin Luistelijoita hän valmensi kymmenisen vuotta, joista pari vuotta päävalmentajana. Sittemmin hän toimi mukana Etelä-Vantaan luistelijoiden yksinluistelun kilparyhmien valmennuksessa. Drein pitkäaikaisin kasvatti on Suomen maajoukkueeseen kuuluva Oona Ounasvuori.
-Vaikka työpaikkani vaihtui pääkaupunkiseudulta Riihimäelle, Oona toivomuksesta jatkan hänen henkilökohtaisena valmentajanaan. Valmentajan vaihtuminen on aina hankalaa, ja erityisesti kun meidän valmennussuhde on kestänyt yli 10 vuotta.
Alisa Drei suoritti liikunnan ja urheilun kandidaatin tutkinnon Pietarissa erikoistuen taitoluistelun valmennukseen ja urheilupsykologiaan. Tervetullut muutos taitoluistelijoiden valmentajakoulutukseen Suomessa on Alisa Drein mukaan se, että osa opinnoista suoritetaan yhdessä tuomariksi opiskelevien kanssa.
-Se on hyvä asia, koska siten tietyt asiat aukeavat tuomarin näkökulmasta meille valmentajille ja ymmärrämme paremmin mitä tuomarit vaativat kilpailuissa.
Käytännön oppia Drei on saanut useilta maineikkailta valmentajilta muun muassa Ranskassa. Lisäksi hän on valmentanut nuoria luistelijoita Learn to Skate -ohjelmassa Yhdysvalloissa.
-Yleinen ongelma Suomessa on minusta se, että luistelijoilla ei ole tarpeeksi jääaikaa harjoitellakseen kunnolla. Usein se on meillä vain tunti päivässä, kun esimerkiksi Yhdysvalloissa taitoluistelija voi harjoitella joka päivä kolme-neljä tuntia.
Tsemppiä sydämen pohjasta
Lasten ja heidän vanhempiensa suhtautuminen taitoluisteluun ja valmentajaan on Elena Drei-Koskisen mukaan muuttunut niiltä ajoilta, kun hän muutti Suomeen 1991. Valmentajan oppeja ei kunnioiteta entiseen malliin ja vanhempien kanssa pitää neuvotella harjoituksista ja menetelmistä jopa niin intensiivisesti, että se vie toisinaan jopa jääaikaa.
Drei-Koskisen valmentajataidot on huomioitu valtakunnallisella tasolla. Suomen Taitoluisteluliiton ansioristin hän pokkasi 2007 ja Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hänelle 2018 kultaisen ansioristin useiden luistelutoimijoiden ehdotuksesta. Liiton mukaan Drei-Koskinen on tehnyt pitkäjänteistä työtä taitoluistelun parissa Suomessa ja Riihimäellä hän on nostanut seuran luistelijoiden tasoa aina SM-tasolle saakka.
Kun Elena Drei-Koskinen pistäytyy eläkepäivillään Riihimäen jäähallissa, lämpimästä vastaanotosta päätellen hän on todella arvostettu ja pidetty valmentaja. Tytöt moikkaavat ilahtuneina hänet nähdessään, eikä ihme, sillä Elena on tsempannut jokaista valmentamaansa lasta sydämensä pohjasta.
Eikä hän ole suinkaan tyytynyt opettamaan lapsille vain liukuja, hyppyjä ja piruetteja.
-Lapset ovat olleet minulle kuin omia lapsia. Olen opettanut heille luistelun lisäksi myös kuinka esiintyä, ja millä tavalla nähdä ja kohdata asioita, negatiivisiakin. Vanhempia olen aina opastanut kuinka heidän pitää puhua lastensa kanssa etenkin ennen kilpailua.
Motivaatio pitkään uraan
Elena Drei-Koskisen sanoo olevansa erittäin kiitollinen Riihimäen Taitoluistelijoiden käytännön työstä vastaavalle Satu Järviselle sekä seuran koko johtokunnalle siitä, että hänellä on ollut hyvät mahdollisuudet toimia ja antaa parhaansa valmentajana. Rakkaasta työstään luopumisessa häntä helpottaa se, että luistelijat jäävät ammatillisesti mitä parhaimpiin käsiin.
Alisa Drei on tottunut tekemään valmennustyötä omalla tavallaan. Kahden kuukauden työrupeaman perusteella hän kokee suurimmaksi haasteeksi vastata häneen kohdistuviin odotuksiin.
-Haluan täyttää luistelijoiden ja seuran odotukset ja myös omat odotukseni, mutta se on tietysti haastavaa. Jokaiseen luistelijaan pitää ensin tutustua kunnolla, onneksi en ole heille aivan vieras, koska olen tehnyt jo useamman vuoden ajan koreografiat Riihimäen taitoluistelijoille. Olen ollut heidän tyylinsä toinen äiti.
Mutta onhan 42-vuotiaalla huippuvalmentajalla riihimäkeläisten onneksi vielä pitkä ura edessään. Ja Alisa Drei on todella motivoitunut tekemään työtä kotikaupunkinsa taitoluistelijoiden hyväksi.
Riihimäen Taitoluistelijat
Riihimäen Taitoluistelijat ry. (RTL) on perustettu vuonna 1993. Suomen Taitoluisteluliiton jäsenseurassa on luistelijoita noin 80 ja lisäksi sama määrä aikuisjäseniä. Nuorimmat luistelukoululaiset ovat 3-vuotiaita ja vanhimmat aikuisharrastajat yli 50-vuotiaita.
RTL:ssa voi pyrkiä huippuluistelijaksi tai harrastaa omaksi ilokseen. Seuran järjestämät näytökset joulu- ja huhtikuussa vetävät Riihimäen jäähallin täpötäyteen. Lisäksi seura järjestää vuosittain 3-4 kilpailua. Merkittävin on kevätkauden Easter-Skate -kilpailu, johon osallistuu satoja luistelijoita ulkomaita myöten.
Seuran taustalla vaikuttaa aktiivinen johtokunta ja joukko ahkeria talkoolaisia, suurimmaksi osaksi luistelijoiden vanhempia.
RTL kouluttaa omista luistelijoistaan luistelukouluohjaajia ja taitoluisteluvalmentajia sekä tuomareita.
RTL on mukana Tähtiseura-laatuohjelmassa. Tähtiseura on Suomen olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen uusi seurojen laatuohjelma, joka tukee seuratoimintaa suomalaisen urheilun keskeisenä vahvuutena.
teksti: Tuula Ainasoja
valokuvat: Vilja Tamminen
Artikkeli on julkaistu OP Etelä-Hämeen Opus-julkaisussa lokakuussa 2020.