Oikein tehty energiaremontti pidentää kiinteistön elinikää, mutta vastaavasti vain energian säästämiseksi tehty korjaus voi osoittautua haitalliseksi pidemmän päälle.

Näin sanoo Mikko Juva, joka todella tietää mistä puhuu. Mikko toimii Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry:n toimitusjohtajana. Lyhyemmin PRKK on valtakunnallinen omakotirakentajia ja remontoijia neuvova ja opastava yhdistys.

Kuntokartoitus on kaiken lähtökohta

- Sanon aina kaikille, että ennen mitään remonttia, tulee talon kunto selvittää. Jokaisessa remontissa on myös tärkeä muistaa, että ne eivät välttämättä aina nosta talon arvoa, mutta antavat sille lisää käyttövuosia. Siksi minusta on surullista nähdä tilanteita, joissa hankkeeseen on lähdetty, vaikka vain siksi, että valtiolta on voitu saada siihen tukea. Talossa voi olla vaikka uusi maalämpöjärjestelmä, mutta katon kautta lämpö vuotaa harakoille.

Kaikessa kannattaa huomioida myös elämäntavan muutokset. Esimerkiksi ennen sotia rakennetuissa hirsitaloissa ei alun perin ollut suihkuja sisätiloissa ja sisäilman keskimääräinen kosteus alhainen. Nykyisin näihin taloihin on rakennettu sisälle kylpyhuoneet ja vettä käytetään muutenkin enemmän. Siksi sisäilman kosteuden poistoon tulee kiinnittää huomiota. Muuten taloon voi tulla salakavalasti kosteusvaurioitua.

Energiaremonttiin harkiten

Energiaremonttiin ei kannata lähteä vain päähänpiston tai hyvän tarjouksen vuoksi. Kannattaa selvittää, mitkä ovat talon rakentamisaikakauden tyypillisimmät energiasyöpöt ja mihin toimiin kannattaa ryhtyä.

Vaikkapa ikkunoiden vaihtaminen vain tarjouksen innoittamana ei ehkä säästä energiaa kuin satasia vuodessa. Mutta jos ikkunoiden kunto on heikko ja niitä ei voida järkevästi korjata, on niiden vaihto perusteltua. Sama koskee ulkovuorauksen lisälämmöneristystä.

Toisaalta sopivassa rakennustyypissä ilmalämpöpumppu voi säästää 50 % energiaa lämmityskuluissa. Pitää tietysti muistaa, että ilmalämpöpumppu ei lämmitä käyttövettä, jonka osuus talojen energiakulutuksesta voi olla merkittävä tekijä.

- Ilma-vesilämpöpumppu voi olla hyvä vaihtoehto tiensä päässä olevalle öljylämmitykselle tai joissakin tapauksissa kaukolämmönkin tilalle, listaa Mikko Juva. Erityisen hyvin tämä sopii taloihin, joissa on vesikiertoinen lattialämmitys.

Ammattilaiset apuun

- Suosittelen aina kaikille, myös parhaille kavereilleni, puolueettoman asiantuntijan käyttöä energia- ja muissa remonteissa, sanoo Mikko Juva. Palkkio säästyy oikeilla ja perusteellisesti harkituilla ratkaisuilla ja pitkällä aikavälillä sen saa varmasti takaisin. 

Yleisiä säästövinkkejä:

  • Sisäilman lämpötilan laskeminen 1 asteella vähentää lämmitysenergian tarvetta 5 %.
  • Autotallien ja varastotilojen lämpötilaksi yleensä riittää 12–15 astetta.
  • Sijoita lämpömittari oleskelutilojen keskiosaan ja seuraa lämmön vaihtelua.
  • Seuraa myös sisäilman suhteellista kosteutta. Sen tulisi olla asuintiloissa alle 60 %.
  • Tarkasta ikkunoiden ja ovien tiivisteet.
  • Ilmaa vesikiertoiset patterit säännöllisesti
  • Älä lämmittele suihkussa.
  • Huolla jääkaappi ja pakastin säännöllisesti.
  • Tarkista vesivaraajan lämpötila, yleensä 60–65 astetta riittää.
  • Imuroi ilmalämpöpumppu säännöllisesti