Moni mieltää yhä 4H-yhdistystoiminnan maaseudun asiaksi ja lähinnä lannoitesäkkien keruuseen viljelijöiltä. Kierrätyspalvelu on toki työllistänyt yhdistyksen nuoria jo vuosikymmenten ajan, mutta 4H-toiminta on varsin monipuolista niin pienissä pitäjissä kuin isoissa kaupungeissa.

Lapsille on tarjolla käytännön taitoja harjaannuttavia kerhoja ja nuorille itsenäistymistä ja työllistymistä tukevia kursseja, joille osallistuneet voivat työllistyä 4H-yhdistyksen kautta. Valtakunnallinen 4H-liitto antaa arvopohjan ja toimintaraamit, mutta yhdistysten paikalliset toimijat luovat sisällön.

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Seulamo ja kehityspäällikkö Petri Takala (oik) iloitsevat toiminnan täydentymisestä oppisopimusjaksolla, joka järjestyi pyörämekaanikoksi opiskelevalle Jani-Petteri Saloselle 4H-työpajan pyöräkorjaamossa.

4H-yrityksellä haaveista totta

Jokainen 4H-yhdistys vastaa paikallisiin tarpeisiin. Meillä yhdistystoiminnan keskiössä on kerho- ja iltapäivätoiminnan ohella nuorten yrittäjyyskasvatus ja työllistäminen sekä yritteliääseen ja kestävään elämäntapaan kannustaminen, sanoo toiminnanjohtaja Pirjo Seulamo Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksestä.

Yrittäjyys kiinnostaa nuoria yhä enemmän. Se näkyy myös perustettujen 4H-yritysten määrän kasvussa. 4H-yritys on13-28 -vuotiaille tarkoitettu yritysmuoto, joka mahdollistaa pienimuotoisen liiketoiminnan.Oma 4H-yritys tarjoaa mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti. Nuori oppii käytännön toimissa vastuulliseen liiketoimintaan liittyvät olennaiset asiat ilman riskejä.

Taskurahan tienaaminen on nuorelle tärkeä motivaattori, mutta 4H-yritys voi olla myös väylä toteuttaa unelmiaan. Yritysidea kumpuaa yleensä nuoren kiinnostuksen kohteesta tai harrastuksesta. Minusta on todella arvokasta, että nuori lähtee vastuullisesti kokeilemaan yrittäjänä. Esimerkiksi yksi 15-vuotias tyttö perusti kakkupajan ja nyt hän loihtii varsinaisia taideteoksia myyntiin.

Yleensä jokainen 4H-yrittäjä löytää Seulamon mukaan juuri sen oman juttunsa, kun liiketoimintaideaa hahmotellaan yhdessä. Tyypillisesti nuoret tarjoavat pihatöitä ja siivousta, mutta noin 30 tämänhetkisen 4H-yrittäjän joukossa toteutetaan myös toisenlaisia yritysideoita.

Tuuloslainen nuori nainen perusti viime keväänä metsäalan yrityksen ja 14-vuotias nuorukainen laittoi tänä syksynä mopokorjaamon pystyyn kotinsa autotalliin Hattelmalassa. Kyllä näillä nuorilla ainakin rahkeita riittää.

Työpajasta pyörämekaanikoksi

Tänä syksynä nuorten 4H-työpaja Tikin pyöräkorjaamosta Hämeenlinnan Kaurialassa löytyy erityisen tyytyväistä porukkaa.

-Meillä on nyt mahdollisuus kouluttaa oppisopimuksella nuoria pyörämekaanikon ammattiin. Alan tekijöistä on oikeasti pulaa ja pyöräilyn suosiohan kasvaa kaiken aikaa, 4H-yhdistyksen kehityspäällikkö Petri Takala sanoo.

Takalalta kiittelee laajaa yhteistyötä ympäristöministeriön rahoittamassa koulutuspilotissa. Paikallisen 4H-yhdistyksen lisäksi keväällä käynnistyneessä hankkeessa on mukana Ammattiopisto Tavastia ja Hämeenlinnan kaupunki sekä Parolan pyörähuolto ja Pyöräliitto.

Takalan mukaan koulutuskokeilulla on suuri merkitys 4H:n työllistämistoiminnalle, sillä nyt yhdistys voi tarjota nuorille ammatillisiin opintoihin liittyviä oppisopimusjaksoja. 4H-työpaja tarjoaa työkokeilua 17-29 -vuotiaille nuorille, joilla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa.

Hauhon, Lammin ja Tuuloksen alueilla nuoria palvelee 4H-työpaja Reki, joka välittää nuorille työtehtäviä kotityöpalvelujen sekä piha- ja puutarhatöiden parissa ja kierrätyskeräystoiminnassa. Näiden lisäksi Hämeenlinnassa on tarjolla elektroniikkalaitteiden purkua sekä polkupyörien ja pienkoneiden korjaushuoltoa. Nuori voi suorittaa yleensä puolisen vuotta kestävän työkokeilun myös koululaisten iltapäivätoiminnassa.

-Hyötyjätepisteiden siivoaminen on yksi tyypillinen tehtävä työssäkokeilijoille ja satunnaisia esimerkiksi maastopyöräreittien merkintä Aulangolle viime kesänä, työpajan esimiehenä toimiva Takala sanoo.

Lisäksi työpajanuorille on oman elämän hallintaan ja itsenäistymiseen liittyvää toimintaa.

-Nuoret voivat harjoitella ruoanlaittoa ja pyykkihuoltoa ja monenlaisia muita arjen sujumista helpottavia askareita. Meillä on myös voimavararyhmä, omien vahvuuksien löytäminen on jokaisella nuorelle erittäin tärkeää, toiminnanjohtaja Pirjo Seulamo tähdentää.

Hausjärven kokkikerhossa kaikki pääsevät kokeilemaan.

Taitavaksi tekemällä

Tekemällä oppiminen on kaiken 4H -toiminnan yhteinen nimittäjä. Pienimmät pääsevät ryhmätoiminnassa kokeilemaan ja kehittämään taitojaan kuusivuotiaasta alkaen.

Hausjärven 4H-yhdistyksessä alakoululaisille on tarjolla perinteisiä kerhoja, joissa askarrellaan, pelataan ja retkeillään. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Kokki ohjaa yhtä kolmesta Safkasankarit -kokkaa kestävästi kerhoa.

–Haluan välittää nuorille ympäristöstä huolehtimista ja kestävää kehitystä. Se luonnistuu kokkikerhossa konkreettisesti, kun puhumme ruokahävikin vähentämisestä ja vaikkapa vedenkulutuksen merkityksestä.

Suomessa toimii lähes 3 000 4H-kerhoa, joista ruoan valmistukseen liittyvät ovat suosituimpien joukossa. Kymmenisen vuotta toiminnanjohtajan pestiä hoitanut Päivi Kokki iloitsee siitä, että moni innokas pikku kerholainen pysyy isompanakin mukana toiminnassa.

-On ollut hienoa seurata, että moni lapsena toimintaan osallistunut ryhtyy nuorena 4H-ohjaajaksi.

Ohjaajana aloittaminen vaatii koulutuksen kuten kaikki muukin yhdistyksen työpalvelutoimintaan osallistuminen. Kun nuori on oppinut käytännön taitoja esimerkiksi kotityökurssilla, hän voi tarjota 4H-yhdistyksen kautta siivouspalvelua.

Toiminnanjohtaja korostaa erilaisiin työtehtäviin valmentavien kurssien merkitystä nuoren kehityspolulla.

-Osallistuessaan 4H:n tarjoamiin koulutuksiin ja työtehtäviin, nuori saa arvokasta kokemusta matkallaan oma-aloitteiseksi ja itsenäiseksi nuoreksi aikuiseksi

Riihimäkeläisnuori Henna Korhonen aloitti hyvillä mielin uudessa työpaikassa, jonka paikallinen 4H-yhdistys hänelle välitti. Toiminnanohjaaja Raisa helenius on ensimmäisenä työpäivänä taustatukena, kun Henna kasaa kauppakeskuksiin meneviä kierrätettävien tuotteiden kuljetuslaatikoita.

Vastuulliseksi itsenäistymällä

Hausjärvellä ja Lopella järjestetään yhteisiä koulutuksia, sillä Päivi Kokki hoitaa myös Lopen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan tehtäviä.

Lopen 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Jenni Salomaa seuraa kursseille osallistuvien nuorten kehityskaarta hyvillä mielin. Hän pitää koiranhoitokursseja nuorille, jotka haluavat toimia 4H-dogsitterinä.

-Nuori voi ottaa vastaan 4H- työpalvelutehtäviä täytettyään 14 vuotta, mutta ei soitellen sotaan. Koulutuksen lisäksi katsomme myös nuoren kanssa yhdessä, miten homma paikan päällä hoituu, työvalmennuksen erikoisammattiin opiskeleva Salomaa sanoo.

Lopen 4H-yhdistys tarjoaa paikallisille monenlaista apua arjen askareisiin ikkunanpesusta pihatöihin ja lastenhoitoon. Kysyntää riitti myös Vanhusten virkistyspalvelulle puolisen vuotta kestäneen toiminnan aikana. Suosittu palvelu jouduttiin keskeyttämään viime keväänä rahoitusvajeen vuoksi.

-Meillä on duunirinki, jonka kautta työtehtäviä jaetaan halukkaille 4H-kurssin käyneille nuorille.

Työsopimus tehdään nuoren ja asiakkaan välille, mutta 4H-yhdistys maksaa nuorelle palkkaa ja laskuttaa asiakasta. Salomaa korostaa, että jokaista nuorta pyritään tukemaan kasvussaan vastuulliseksi toimijaksi. Nuori sopii itsenäisesti esimerkiksi työajoista ja muista käytännön asioista vakiasiakkaitten kanssa.

-Sananvaltaa omaan toimintaan annetaan myös kerhoihin osallistuville lapsille. He voivat esittää ideoitaan ja vaikuttaa kerhojen sisältösuunnitteluun, kun toimintakausi alkaa syksyllä.

Salomaa iloitsee siitä, että poikia on saatu entistä enemmän Lopen 4H-yhdistyksen puuhakerhoihin. Tyttöjen osuus valtakunnalliseen 4H-toimintaan osallistuvista lapsista ja nuorista on 62%.

-Tulijoita onneksi riittää, vaikka kyllä syksyn ilmoittautumismäärät aina vähän jännittävät. Kerhomaksut saattavat olla kompastuskivi joillekin perheille. Toisaalta 4H-toiminnalla on yleisesti hyvä maine ja osa lasten vanhemmista on ollut itsekin mukana kerhoissa tai työpalveluissa.

Koirat havainnollistavat opetusta, kun toiminnanohjaaja Jenni Salomaa (oik) vetää Lopen 4H-yhdistyksen koiranhoitokursseja. Keväällä kurssin käynyt 16-vuotias dogsitter-Vivica Ihajärvi tarjoaa 4H-työpalveluna koiran ulkoilutusta ja tarvittaessa pitempiaikaistakin hoitoa, jos omistajaperhe on esimerkiksi matkoilla.

Pelisäännöilla työelämään

Riihimäen 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Raisa Helenius pitää erittäin tärkeänä, että nuoret pääsevät oppimaan ja näyttämään taitojaan ja saavat turvallisissa puitteissa tuntumaa työelämään. Hän kulkee jokaisen ensiaskeleitaan työelämässä ottavan paikallisen 4H-nuoren rinnalla.

-Nuoren kanssa yhdessä katsotaan mitä vaatimuksia kyseiseen työtehtävään liittyy. Ensimmäisellä työkeikalla näytän kädestä pitäen kuinka vaikkapa terassilaudat öljytään, pensasaita leikataan tai vessanpönttö pestään.

Helenius haluaa nuoren kokevan, että häneltä voi aina kysyä neuvoa. Esimerkiksi liikuntarajoitteisen vanhuksen asiointipalvelu on nuorelle vaativa työtehtävä, johon hän tarvitsee tukea.

Kaiken aikaa on kuitenkin tavoitteena, että nuori oppii ottamaan vastuuta homman hoitamisesta. Siinä suhteessa Helenius myöntää olevansa vaativa ohjaaja.

-Mikäli työtehtävästä on sovittu, se pitää käydä tekemässä vaikka olisi muuta mukavaa. Tähdennän nuorille, että työelämän pelisääntöihin kuuluu myös hyvä käytös ja kielenkäyttö. Ja aina mennään kaikkien osapuolten keskinäisellä kunnioituksella.

Vuosittain 4H-yhdistykset työllistävät yli 8 000 nuorta eri puolilla Suomea. Asiakkaina voivat olla niin yksityiset kotitaloudet kuin kunnat ja yritykset. Työkuviot järjestetään aina nuoren ehdoilla, kun opiskelu ja harrastukset antavat myöten.

Kukaan ei ole seppä syntyessään, Heleniuksen mukaan kaikki työtehtävät ovat opittavissa kokemuksen kautta. Nuorten yksilölliset erot eivät jää huomiotta. Arka ja epävarma nuori tarvitsee enemmän ohjausta ja tukea, toiselle työ kuin työ tuntuu luonnistuvan heti kättelyssä.

-Meillä 4H-toimijoilla on tärkeä rooli olla mukana kasvattamassa osaavia nuoria, jotta he voivat kokea onnistumisia erilaisilla elämänalueilla.

teksti: Tuula Ainasoja valokuvat: Vilja Tamminen