Taloudellisen toimintaympäristön muuttuessa näin, korostuu varautumisen tärkeys. Polttoaineen tai ruoan hintatasoon ei yksittäinen kuluttaja juurikaan pysty vaikuttamaan ja sen vuoksi on tärkeää pitää huolta niistä osa-alueista, joihin omalla toiminnalla on merkitystä. On tärkeää huolehtia esimerkiksi omasta maksukyvystä, siitä että lainanhoitomenot pysyvät kurissa tai että vuosien aikana palkkatöistä kerätyillä säästöillä voi edelleen toteuttaa hyväksi todettua säästö- ja sijoitussuunnitelmaa.

Onneksi asiat, joihin itse voi varautua, eivät ole niitä vähiten merkityksellisiä. Velallinen voi esimerkiksi varautua työttömyyteen vakuutuksella, joka voi olla korvaamaton apu hädän hetkellä. Asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty 12kk euribor liikkuu tällä hetkellä n. 2,5 % tasossa. Vuosi sitten vastaava korko oli vielä negatiivinen. Esimerkiksi 200 000 euron asuntolainaan tällä on vaikutusta n. 5 000 euroa vuodessa, hieman yli 400 €/kk. Monelle kotitaloudelle tämä voi olla suurin yksittäinen menoerä kuukaudessa. Lainan korkojen nousua voi rajoittaa korkokatolla, jolla voi asettaa viitekorolle enimmäistason sovituksi ajaksi.

Lainamenojen hallinta on tärkeää myös säästäjälle ja sijoittajalle. Moni on viime vuosina voinut ajatella, että esimerkiksi riittävä sijoitusvarallisuus varmistaa asuntolainan lyhentämisen korkojen noustessa tai työttömyyden kohdatessa. Varmasti näin onkin, mutta millä kustannuksella. Jos kuvitellaan että edellisen esimerkin kotitaloudella on kertynyt vuosien aikana sijoitusvarallisuutta n. 25 000 euroa suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeisiin, on sijoitusvarallisuuden arvo heikentynyt tänä vuonna n. 5 000 euroa, kun pörssin yleisindeksi on n. 20 % vuoden alkua alhaisemmalla tasolla. Sijoittamisessa onkin hyvä muistaa se, että heikentynyt arvo muuttuu tappioksi vasta lunastettaessa. Oman sijoitussuunnitelman salliessa kurssien laskeminen kannattaa ennemmin hyödyntää oston paikkoina kuin tappion realisoimisena.

Yleinen hintatason nousu vaikuttaa vahvasti myös tilivaroihin. Vaikka tilillä on hyvä pitää pientä taloudellista puskuria yllättäviä menoja varten, korkea inflaatio nakertaa varojen ostovoimaa suhteellisen paljon lyhyelläkin aikavälillä. Hintojen nousu on syksyn aikana ollut lähes kymmenen prosentin luokkaa vuodentakaiseen verrattuna. Pidempiaikaiset säästöt olisivat siis taloudellisesti kannattavaa ohjata tuottavampiin vaihtoehtoihin, jotta turvaa oman ostovoimansa säilymisen mahdollisimman hyvin.

Omaa talouttaan siis kannattaisi ajatella kokonaisuutena, jossa eri osa-alueet tukevat toinen toisiaan. Moni ei välttämättä miellä esimerkiksi omaa kotiaan sijoitukseksi, vaikka se usein muodostaakin suurimman varallisuuserän suomalaisessa kotitaloudessa. Talouden muutoksiin järkevästi varautumalla ei ehkä tarvitsekaan mieltää. Kun on huolehtinut siitä, että asuntoa voi edelleen maksaa erilaisissa elämäntilanteissa, pienentää merkittävästi riskiä siitä, että asunto pitäisi myydä huonossa markkinatilanteessa tai nopeasti. Näissä molemmissa tilanteissa asunnon arvo todennäköisesti kärsii.

Oman talouden suunnittelussa kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä omaan pankkiin, ja hyödyntää pankin asiantuntijoita apuna suunnitelmien laatimisessa.

Tiesitkö? OP Etelä-Pohjanmaan asiantuntijat tavoitat helposti myös suorilla yhteystiedoilla.