Lottovoitto monimuotoisuudessa
Lisää aiheesta
Lahdesta kotoisin oleva Dakota Robin on arvostettu yhdenvertaisuuskouluttaja eri foorumeissa ympäri maailman. Nuorena hän ei nähnyt rikkautena erilaisuuttaan kasvuympäristön kanssa, mutta myöhemmin hän on muuttanut sen voimavarakseen.
Dakota on isän puolelta Turkin Kurdi ja äidin puolelta suomalainen transsukupuolinen mies. Hän on syntynyt Sveitsissä, mutta sanoo olevansa kotoisin ”Lahesta”, johon muutti kolmevuotiaana.
- Isoisäni oli kotoisin Viipurista ja mummini Turusta ja he vastasivat yksinhuoltaja äitini ohella minun ja veljeni kasvattamisesta. Isovanhemmat olivat joutuneet jättämään taakseen kaiken ja aloittamaan tyhjästä yritystoiminnan Lahdessa.
Toisenlainen polku
-Olen oppinut vaikean kautta että toisten polut vievät toisten unelmiin. Minun on pitänyt löytää omat unelmani ja omat polkuni niiden saavuttamiseen, Dakota kuvaa kasvuaan ihmisoikeusalan konsultiksi ja DEI-asiantutijaksi. Lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista diversity (monimuotoisuus), equity (yhdenvertaisuus) ja inclusion (mukaan ottaminen).
-Meille on luotu vahva erilaisuuden pelko. Eroavaisuudet pyritään piilottamaan ja kitkemään pois. Kaikki nuoret yrittävät aina olla vain kuin muut ja hävetään erilaisuutta. Joukkoon luullaan kuuluvan vain samankaltaisena. Tosiasiassa joukkoon kuulumisessa on kyse turvallisuuden tunteesta. Turvallisessa joukossa voi olla oma itsensä.
-Koska olin ulkoisesti eri näköinen, automaattisesti joukkoon kuuluminen oli minulle vaikeampaa, kertoo Dakota. Minulle oli ratkaisevaa ymmärtää, että mitä muut ajattelevat minusta ja muiden tarpeiden täyttäminen, ei välttämättä toteuta omia tavoitteitani. Koska en ole vain ulkoisesti erinäköinen, olen myös transsukupuolinen, lukihäiriöinen ja minulla on ADHD.
Mutta miten luova syvempiä yhteyksiä tai psykologista turvallisuutta näistä lähtökodista?
Ihmiset ovat hyviä ja hyväntahtoisia
Valmentaessani eri maissa erilaisista taustoista tulevia ihmisiä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymyksissä, olen todennut, että lähtökohtaisesti ihmiset ovat hyviä ja haluavat olla sitä myös muille, mutta eivät tiedä miten. Empaattisesti ajatteleva näkee ja kuulee muita ihmisiä syvemmin.
Globaaleilla työmarkkinoilla on avainasia, miten aitoa yhteenkuuluvuutta saadaan aikaiseksi, vaikka kaikilla ei ole sama äidinkieli, koulutustausta, työkokemus tai ihonväri. Inklusiivinen työpaikka on yhdenvertainen, syrjimätön ja kaikkia osallistava.
Nuori työmarkkinoilla
Kesäisin moni nuori aloittaa ensimmäisessä kesätyöpaikassaan. Myös OP Häme tuki kesällä 200 nuoren kesätyöllistymistä alueen yhdistyksien kautta.
Ollaan myötätuntoisia ja uteliaita ihmisyydelle. Näin saadaan rakennettua myös hyviä työyhteisöjä.
Antaisitko jotain neuvoja heille?
- Olin kesät töissä perheyrityksessä, joten ensimmäiset kokemukseni olivat varmaan vähän erilaisia kuin muilla. Silti haluaisin sanoa, että työpaikka on työn tekemisen paikka. Ei mikään päiväkoti, jossa saa valita kenen kanssa haluaa leikkiä ja kenen ei.
Muuten suosittelen olemaan avoin uudelle. En halua peloitella, koska se ei ole pelottavaa, mutta uutena työntekijänä voivat tehtävät jännittää, joten kannattaa alusta asti olla avoin ja oma itsensä. Kaikkea ei tarvitse heti ymmärtää, mutta ei kannata esittää jotain muuta.
Yrityksissä tarvitaan niin nuorten kuin kokeneiden osaamista. Aiemmin helposti syrjittiin nuoria työkokemuksen puutteesta, mutta nyt samassa asemassa saattaa olla pitkän linjan ammattilainen, jolla ei ole samoja taitoja nuoremman sukupolven kanssa. Toisaalta esim. ADHD-kirjon diagnoosin saaneilla voi olla taitoja, joista yritykset voisivat hyötyä nykyistä useammin.
- Minusta kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan ja rohkaisen yrityksiä muodostamaan monimuotoisia työtiimejä. Näin saadaan parhaita tuloksia, sillä liian homogeeniset ryhmät eivät edistä uudenlaista ajattelua, Dakota Robin painottaa.
Erilaisuuden pelko
Suomessa puhutaan nyt paljon rasismista, myös eduskunnassa. Dakota Robinin mielestä, kyse on pienen maan pelosta ja sotahistoriasta.
-Meidän yhteiskuntamme on kuitenkin nykyään paljon monimuotoisempi kuin aiemmin ja siksi rasismia ei saisi olla missään muodossa. Liikuntarajoitteen, koetun sukupuolen, ihonvärin tai uskonnon ei pitäisi vaikuttaa siihen, miten tulee kohdelluksi ihmisenä.
Erilaisuuden pelkoon Dakotalla on hyvä ohje: Ollaan myötätuntoisia ja uteliaita ihmisyydelle. Näin saadaan rakennettua myös hyviä työyhteisöjä.