Suuria tunteita ja unohtumattomia kokemuksia perheleirillä
Lisää aiheesta
FinFamin Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry järjestivät vertaistukeen pohjautuvan maksuttoman perheleirin, johon osallistui perheitä, joita mielenterveysongelmat koskettavat tavalla tai toisella.
Leirin yhtenä tavoitteeni oli välittää lapsille ja nuorille tärkeä kokemus siitä, etteivät he elä vaikeiden asioiden kanssa yksin. Perheleiri järjestettiin tavoitteet täyttäen ja jopa ylittäen elokuussa 2024 Riihimäellä Hirvijärven leirikeskuksessa OP Hämeen tekemillä lahjoitusvaroilla.
Leirillä järjestettiin toimintaa, joka tukee perheiden ymmärrystä siitä, etteivät he ole yksin. Viikonloppu piti sisällään muun muassa informatiivisia keskusteluhetkiä vanhemmille mielenterveysongelmien kanssa elämisestä. Lisäksi leirillä leikittiin, saunottiin ja naurettiin.
Leiri keräsi aikuisilta, lapsilta, nuorilta ja vapaaehtoisilta kiitollista palautetta. Perheet kokivat saaneensa leirillä paljon tietoa mielenterveyteen liittyvistä asioista, vertaistukea sekä käytännön työkaluja omaan arkeen vietäväksi.
Perheen tärkeät yhteiset kokemukset
Haastattelimme leirille osallistuneiden Sillankorvan ja Taskisen perheitä. Sillankorvan perheen äiti Elina Sillankorva ja perheen yksi kolmesta lapsesta, kuudesluokkalainen Gabriel kertoivat nauttineensa rennosta olemisesta leirin aikana. Taskisen perheeseen kuuluvat lapset Saara ja Hilja olivat innoissaan saadessaan vanhemmat Tonin ja Marin mukaan tuttuun leiriympäristöön, jossa he ovat aikaisemmin viettäneet paljon aikaa seurakunnan leireillä ilman vanhempiaan.
Kuvassa Gabriel Sillankorva ja äiti Elina Sillankorva.
Gabrielin mielestä parasta leirillä oli ehdottomasti kalastaminen. Hän on kokenut kalastaja, joka pääsi antamaan oppeja myös uusille kavereille, joihin pääsi tutustumaan leirin aikana. Taskisen perheen lapset Hilja ja Saara kertoivat uimisen ja saunomisen olleen parhaita hetkiä leirin aikana.
Lapset rakastavat uimista ja he uisivat vaikka vesilammikossa, jos se olisi mahdollista, mutta onneksi täällä on ihan järvikin, naurahtaa perheen äiti Mari.
Turvallista vertaistukea
Elina Sillankorva, sekä Toni ja Mari Taskinen totesivat odotusten ylittyneen leirin suhteen. Erityisesti aikuisten väliset keskustelut ja saatu vertaistuki olivat tärkeitä kokemuksia leirin aikana.
Elina kertoi leirillä olleen turvallinen ja ymmärtäväinen ympäristö puhua vaikeistakin asioista. Leiri on ollut samanaikaisesti voimaannuttava, mutta myös vienyt voimia raskaiden aiheiden käsittelyn vuoksi, hän toteaa.
Myös Tonin ja Marin mielestä keskustelut sairaudesta ja elämästä yleisesti muiden aikuisten kanssa on ollut tärkeitä kokemuksia. Huumoriltakaan ei vältytty, Toni naurahtaa.
Kuvassa Taskisen perheen tytöt Hilja ja Saara, sekä isä Toni ja äiti Mari.
Vaikka jokaisen perheen tilanne on erilainen ja yksilöllinen, yhteneväisiä piirteitä kuitenkin löytyy erilaisista taustoista huolimatta. Oli mukava voida samaistua monien perheiden tilanteisiin ja päästä puhumaan asioista saaden ja voiden antaa vertaistukea, Toni toteaa.
Elina, Toni ja Mari olivat kiitollisia perheleirin järjestämisestä ja erityisesti sen maksuttomuudesta osallistujalle. Leiri antaa eväitä ja reflektoitavaa varmasti vielä pitkälle tulevaisuuteen, Toni pohtii.
Jokainen on arvokas ja ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi
Tapasimme Perheleirille osallistuneet vapaaehtoiset Elina Liljan ja Lea Kumpulaisen, joilla oli merkittävä rooli leirin onnistumisessa.
Kuvassa vasemmalla vapaaehtoiset Lea Kumpulainen ja Elina Lilja.
Lea on ollut 12 vuotta mukana Finfamin toiminnassa vapaaehtoistyöntekijänä. Hän mainitsi, että vertaistuki on pelastanut hänet aikoinaan omasta vaikeasta tilanteestaan ja tästä syystä hän on päätynyt itsekin toimimaan vapaaehtoistyöntekijänä Finfamille. Elina opiskelee mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintoa ja on ollut mukana Finfamin toiminnassa Heinäkuusta 2024 lähtien. He molemmat korostivat perheen välisen yhteyden vahvistamisen, sekä vertaistuen tärkeyttä vaikeassa tilanteessa elävien perheiden elämässä, perheleiri tarjosi hyvän muistutuksen tästä osallistujilleen.
Nykyajan työelämän ja arjen vaatimukset ovat korkeita, mikä lisää painetta erityisesti niille, joilla on mielenterveyshaasteita. Ihmiset eivät ole koneita ja suorituskyky vaihtelee yksilöiden ja elämäntilanteiden mukaan, mutta jokainen on arvokas ja ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi, Elina muistuttaa.
Keskustelimme vapaaehtoistoiminnan merkityksellisyydestä myös Toiminnanjohtaja Miikkael Ringmanin ja omaistyöntekijä Katja Grönbergin kanssa, joiden mukaan Finfami Kanta-Hämeellä on noin 30-40 aktiivia vapaaehtoista.
Katja korosti, että vapaaehtoisten rooli on ollut keskeinen perheleirin onnistumisessa. Hän mainitsi, että vapaaehtoisten panos on ollut merkittävä erityisesti vertaistuen ja yhteisöllisyyden luomisessa.
Miikkael puolestaan kertoi, että perheleiri konkretisoi sen, miksi Finfamin työtä tehdään. Hän näki jälleen leirin aikana, kuinka tärkeää Finfamin ja vapaaehtoisten tuki on perheille ja kuinka se auttaa heitä jaksamaan arjessa.
Läheisen sairaus koskettaa monia ja herättää usein lähipiirissä huolta
Omaistyöntekijä Katja Grönbergillä on takanaan jo 11 työvuotta Finfamilla. Hän kertoo, että joka viidennellä ihmisellä todetaan jossain vaiheessa elämää jokin mielenterveyden häiriö. Heistä jokaista ympäröi noin kymmenen läheistä, joiden elämään mielenterveyden ongelmat vaikuttavat syvästi.
FinFami Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry tarjoaa tietoa ja tukea, kun läheisen mielenterveys tai ongelmallinen päihteidenkäyttö huolettaa ja herättää kysymyksiä.
Toiminnan johtaja Miikkael Ringman korostaa, että yhteyttä voi ottaa matalalla kynnyksellä, jos herää huoli läheisestä ihmisestä.
Kuvassa toiminnanjohtaja Miikkael Ringman ja omaistyöntekijä Katja Grönberg.
Ei tarvitse jäädä miettimään, onko oma tilanne tarpeeksi vakava ottaakseen yhteyttä FinFamiin. Asioiden kanssa ei saa jäädä yksin, Miikkael painottaa.
Tarkoituksemme on tehdä itsemme tarpeettomaksi
Katja kertoo Finfamin tekevän niitä asioita perheen tukena, joita juuri he tarvitsevat. Hän korostaa, että jokaisen perheen tilanteet ja tarpeet ovat yksilöllisiä ja FinFamille voi tulla hakemaan apua yksitellen tai koko perheenä. On tärkeää, että jokainen perheenjäsen/läheinen tulee kuulluksi yksilönä.
Tarkoituksemme on tehdä itsemme tarpeettomaksi perheelle, mutta meille on aina mahdollista palata, jos tarve vaatii, Katja toteaa.
Lue lisää FinFami Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry:n toiminnasta täältä.