Olemme sosiaalisia olentoja. Ystävyyssuhteet, yhteisöllisyys ja tunne siitä, että kuulumme johonkin joukkoon, eivät ole pelkästään mukavia lisämausteita elämään, vaan ne ovat olennainen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja jaksamista.

Sosiaalinen hyvinvointi ei ainoastaan tee meistä onnellisempia, vaan se myös tukee keskittymiskykyä, motivaatiota ja suorituskykyä niin työssä, opinnoissa kuin arjen haasteissa.

Mitä on sosiaalinen hyvinvointi?

Sosiaalinen hyvinvointi tarkoittaa sitä, että ihminen kokee olevansa osa mielekkäitä ihmissuhteita ja yhteisöä. Se liittyy esimerkiksi seuraaviin asioihin:

  • Tunne yhteenkuuluvuudesta
  • Kyky luoda ja ylläpitää läheisiä suhteita
  • Tuki ja hyväksyntä muilta ihmisiltä
  • Mahdollisuus olla oma itsensä muiden seurassa

Kun nämä tarpeet täyttyvät, ihminen voi paremmin ja jaksaa enemmän.

Yhteys suorituskykyyn

Usein suorituskykyä mitataan numeerisesti: miten nopeasti, kuinka paljon tai miten hyvin jokin tehtävä tehdään. Harvemmin kuitenkaan puhutaan siitä, kuinka suuri vaikutus sosiaalisilla suhteilla on siihen, miten suoriudumme eri asioista.

Yhteisöllisyys ja tunne siitä, että ympärillä on ihmisiä, jotka tukevat ja uskovat meihin, vaikuttavat:

  • Stressinsietokykyyn
  • Palautumiseen
  • Motivaatioon
  • Keskittymiseen

Hyvässä seurassa ihminen rentoutuu, oppii nopeammin ja on luovempi. Toisaalta yksinäisyys, ristiriidat tai tunne ulkopuolisuudesta voivat laskea merkittävästi suorituskykyä ja lisätä riskiä uupumukselle.

Viisi konkreettista työkalua sosiaalisen hyvinvoinnin ja suorituskyvyn vahvistamiseen

1. Aikatauluta sosiaaliset hetket 

Kalenteriin merkitään kokoukset ja treenit, mutta varaa aikaa myös ystäville, kollegoille tai perheelle. Jo kahvihetki kerran viikossa itselle tärkeän ihmisen kanssa voi tehdä ihmeitä.

Vinkki: Joskus hektinen arki vaatii luovuutta. Soita ystävälle samalla kun kävelet tai vaihda kuulumisia työkaverin kanssa kävelypalaverissa.

2. Pysähdy ja kuuntele

Aidosti kuuntelemalla toista vahvistat ihmissuhdetta ja samalla kehität omaa läsnäoloasi – taitoa, joka tukee myös keskittymiskykyä ja suoriutumista.

Vinkki: Kokeile hetken aikaa kuunnella toista keskeyttämättä, ja pyri ymmärtämään, mitä toinen oikeasti yrittää sanoa.

3. Pyydä ja tarjoa tukea

Ystävällinen viesti, kannustava sana tai auttava käsi voivat vaikuttaa valtavasti toisen päivään ja toisten ihmisten auttaminen luo myös itselle hyvinvointia.

Vinkki: Kysy rohkeasti apua, kun sitä tarvitset. Avoimuus vahvistaa luottamusta ja rakentaa yhteyttä ihmisten välille.

4. Tunnista kuormittavat suhteet

Kaikki sosiaaliset suhteet eivät tue hyvinvointia. Jos joku ihminen vie enemmän energiaa kuin antaa, pohdi, miten voisit suojella itseäsi tai asettaa rajoja.

Vinkki: Aseta rajoja ystävällisesti mutta selkeästi: "Tarvitsen nyt aikaa palautumiseen. Palataan asiaan myöhemmin."

5. Luo yhteisöllisyyttä pienillä teoilla

Moikkaa naapuria, kiitä työkaveria, osallistu yhteisiin tapahtumiin, pienetkin teot rakentavat vahvaa sosiaalista yhteenkuuluvuutta ympärillesi.

Vinkki: Ota tavaksi sanoa jotain positiivista päivittäin jollekulle. Kiitollisuus auttaa voimaan paremmin molemmin puolin.

Yhteenveto

Sosiaalinen hyvinvointi ei ole vain tunne – se on voimavara. Se ruokkii suorituskykyä, vahvistaa mielenterveyttä ja tekee arjesta merkityksellisempää. Pienillä arjen valinnoilla voit vahvistaa sekä omia että muiden voimavaroja. Hyvinvointi ei ole yksilölaji – se rakennetaan yhdessä.