Markkina yllättää usein

Kevään laskumarkkina yllätti useimmat meistä sijoittajista. Hyvin kirkkaasti tiedossa oli mm. keskuspankkielvytyksestä ja matalista koroista aiheutuva kuplautumisen vaara, kauppasodan uhka sekä pitkään jatkunut nousukausi. Hyvin harva kuitenkaan puhui ennen vuoden vaihdetta maailmanlaajuisesta pandemian uhasta. Tosin pandemian puhkeaminen keväällä oli vain yksi uhka muiden lukemattomien epätodennäköisten uhkien joukossa. Olisi epärehellistä sanoa, että jokin näistä lukuisista epätodennäköisistä uhista ei tapahtuisi myös tulevaisuudessa.

Miksi sitten syvimmiltään sijoittajana haluamme riskeerata varallisuuttamme tälle epävarmuudelle? Helpoin vastaus on, että haluamme tuottoa varallisuudellemme. Asiakkaiden kanssa työskennellessäni olen huomannut, että lopulta kuitenkin kaikkein tärkein syvimmällä oleva tarve on läheisten ja omien tarpeiden sekä haaveiden täyttämisen tarve. Viisailla valinnoilla voimme saada itsellemme ja läheisillemme hyvää arkea ja mahdollisuuksia unelmien tavoitteluun.

Kuka olet?

Aki Hintsa kertoo Voittamisen anatomia -kirjassaan, miten hän aloittaa aina uuden valmennusprojektin kysymyksellä: Kuka olet? Tämän kysymyksen syvällinen miettiminen saa meidät kalibroitumaan ja asettamaan asiat mittasuhteisiin. Aloitan sijoitusstrategian suunnittelun asiakkaan kanssa myös usein tämän kysymyksen ympäriltä kysymällä muun muassa: Mitä tavoittelet? Ketä varten? Näiden kysymyksien avulla saadaan todelliset tavoitteet esille ja näin ollen rakennettua oikeanlaiset keinot ja työvälineet tavoitteiden saavuttamiseksi.

Arvokkainta on aika

Varallisuuden hoitaminen on tärkeää, mutta uskon, että meillä on vieläkin arvokkaampi sijoituskohde. Aika on sellaista mitä meillä kaikilla on yhtä paljon käytettävissämme joka päivä. Se on kuitenkin harvoja asioita mitä emme voi hankkia lisää mistään ja sen kulumista emme voi estää. Varsinkin näinä epävarmoina aikoina toivon, että voimme pitää huolta läheisistämme myös jakamalla aikaamme heidän kanssaan. Sen tuotto tulee olemaan varmasti moninkertainen sijoitukseen nähden.

OP Private Keski-Suomi ja asiantuntijat

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi-etusivulle