Taloudessa ainoa varma asia on epävarmuus
Vuosi on ehtinyt jo puoleenväliin ja suomalaisten kesälomakausi on vilkkaimmillaan. Auringonlaskua mökin laiturilla katsellessa moni alkuvuoden epämiellyttävä asia saattaa unohtua kokonaan ja hyvä niin. Talouteen liittyvistä epävarmuuksista olemme kuulleet myös tänä vuonna, ja ne ovat vaikuttaneet meidän jokaisen elämään tavalla tai toisella.
Mitä tänä vuonna on jo tapahtunut?
Yleensä vuoden tapahtumia tarkastellaan uuden vuoden kynnyksellä, samalla toivoen parempaa tulevaisuutta. Kuitenkin jo ensimmäisen puolen vuoden aikana on tapahtunut niin paljon, että on aika pysähtyä ja katsoa taaksepäin. Mitä teemoja odotimme vuodelle 2023? Listan kärjessä olivat: inflaation merkittävä hidastuminen, rahapolitiikan kiristyminen kevääseen asti, lievä lama Euroopassa ja Yhdysvalloissa, sekä asuntomarkkinoiden heikentyminen. Listaa olisi voinut jatkaa vielä pitkään.
Yllä mainittujen teemojen osalta ennustukset ovat osuneet yllättävän hyvin kohdalleen. Inflaation nousuvauhti on saavuttanut huippunsa ja hidastunut erityisesti energian hintojen laskun myötä. Keskuspankit ovat jatkaneet koronnostoja, mutta erityisesti EKP:lta odotetaan vielä tulevia nostoja. Korot ovat jatkaneet nousuaan ja monen velallisen viitekorkona käyttämä 12 kuukauden euribor-korko on jo puhkaissut 4 prosentin rajan. Tämä on lisännyt epävarmuutta monien kotitalouksien ja yritysten talouteen nousevien korkomenojen myötä. Euroopassa on nähty jo vähintään teknistä taantumaa, lamaa ei vielä.
Älä murehdi huomispäivästä
Palataksemme otsikon viestiin, taloudessa on aina ollut epävarmuutta, erityisesti tulevien tapahtumien ennustamisessa. Historiaa katsomalla huomaamme, että epävarmuus taloudessa on hyvin normaali tilanne. Nämä epävarmuustekijät eivät rajoitu pelkästään talousuutisiin, vaan ne heijastuvat aina ihmisten arkeen ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Jos olisimme tienneet ennalta menneiden vuosien kriisit, ne olisivat tuntuneet lähes mahdottomilta. Vaikka tulevaisuuden tapahtumien tietäminen olisikin kutkuttavaa, se ei välttämättä olisi meille hyväksi. Ison kirjan sanoin, älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet. Nyt on kesä, joten muistakaamme nauttia ja iloita siitä läheistemme kanssa, sillä emme tiedä mitä huominen tuo tullessaan. Toivon kaikkea hyvää kesääsi!
Otsikon lause on peräisin John Kenneth Galbraithilta, joka kuuluu 1900-luvun merkittävimpiin taloustieteilijöihin.
Ihmisläheistä ja yksilöllistä palvelua OP Private Keski-Suomesta
OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa
Tuomas Paanasen kiinnostus talouteen ja sijoittamiseen on ajansaatossa kasvanut mielenkiintoiseksi näköalapaikaksi, vaihtelevien varainhoidontehtävien parissa työskentelyksi. Vapaa-ajan Tuomas käyttää mielellään perheen kanssa harrastaen, kuntourheillen ja tähtitaivaan ihmeitä tarkastellen.