Meitä sijoittajia ja säästäjiä on jo paljon ja tuhannet keskisuomalaiset ovat mukana paikallisissa menestystarinoissa – piensijoittajina. Meillä on myös faktaa siitä, että keskisuomalaisten vaurastuminen jatkuu ja sijoitussuunnitelmissa pysytään kriiseistä huolimatta. Ilokseni olen huomannut, että sijoitusmarkkinoiden heiluessa sijoittajat ovat osanneet hyödyntää halventuneita hintoja ja tehdä ostoja alennusmyynneistä. Uskoa on tulevaan.

Miten keskisuomalaiset ovat kriisivuosina toimineet?

Pääsen seuraamaan pankin varallisuudenhoidon tiimissä läheltä keskisuomalaisten taloutta ja erityisesti heidän sijoitusten hoitamista. Voin todeta heidän olleen erittäin kriisinkestäviä edellisten vuosien aikana. En ole nähnyt merkittäviä paniikinomaisia liikkeitä varojen hoidossa tai sellaisia toimia, joiden takana ei olisi ollut suunnitelmia. Toki aina jälkeenpäin voi huomata tehdyt virheliikkeet. Ajattelen niitä kuitenkin tulevan kaikille, sillä toimivaa kristallipalloa on harvalla käytössä.

Tieto - hyvästä vai pahasta?

Yhden vaaranpaikan olen silti, erityisesti viime vuosina, huomannut. Yleisen informaation määrän tarjonta on räjähdysmäisesti lisääntynyt vuosi vuodelta. Saman huomion tekee varmasti myös sijoittaja, joka pyrkii pysymään ajan tasalla kaikesta, mitä markkinoilla tapahtuu. Voisi todeta, että tässä tapauksessa vähempi on parempi. Tietoähkyn tullessa kohdalle, oikeiden päätösten tekeminen on vaikeaa. Kouluajoilta muistelen, kuinka koulusta tullessani luin aina ensin päivän lehden taloussivut, sitten vasta sarjakuvat. Silloin tietoa oli tarjolla, mutta ei liiaksi. Josko tiedosta voisi sanoa samaa kuin tulesta: tieto on hyvä orja, mutta huono isäntä.

Mitä löytyy keskisuomalaisten salkuista?

Samalla, kun keskisuomalaisten sijoittajien määrä on lisääntynyt, ostoja on tehty laajasti myös kriisivuosien aikana. Ostoskoriin on otettu niin suomalaisia isojen yhtiöiden osakkeita, paikallisia pörssiyhtiöitä kuin pörssinoteerattuja rahastoja, eli ETF:iä. Sijoittajat ovat huomanneet korkojen nousun positiivisen vaikutuksen sijoitusvalikoiman lisäyksenä. Aiemmin suosiossa olleet korkosijoitukset ovat tulleet takaisin ja nyt on mahdollista sijoittaa esim. pääomaturvatusti riskisempiinkin kohteisiin. Mitä enemmän keskisuomalaiset säästävät ja sijoittavat, sitä enemmän maakunnassa on vaurautta ja ostovoimaa – vaikkapa paikallisten pörssiyhtiöiden palveluihin.

Tutustu strukturoituihin sijoitustuotteisiin

OP Private Keski-Suomen palvelut ja asiantuntijat

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi-etusivulle