Tekoälyn vallankumous rahoituspalveluissa ja sen vaikutus globaaliin yhteiskuntaan

Tekoäly (AI) on jo huomaamatta muodostunut isoksi osaksi jokapäiväistä elämäämme yhteiskunnassa. Olipa kyse verkkoselaamisesta, ostosten tekemisestä, pelaamisesta tai työskentelystä, kosketamme tekoälyä tietämättämme tai näkyvästi. Tekoäly muuttaa nyt myös rahoituspalveluita ja sijoittamista. Tällä hetkellä tarjolla on esimerkiksi täysin tekoälypohjaisia sijoitusratkaisuja. Tokiolainen sijoitustoimija tarjoaa puhelinsovelluksen, jossa tekoäly räätälöi ratkaisuja käyttäjän tavoitteiden, varojen ja riskinottohalukkuuden mukaan, sisältäen kaikki sijoitusluokat koroista osakkeisiin.

Tällä hetkellä maailmassa on 1,7 miljardia ihmistä ilman pankkitiliä. Pääosin he elävät maanosissa, joissa pankeilla ei ole resursseja tarjota kaikille pankkitoimintoja tai esimerkiksi rahoituspalveluja. Thaimaalainen pankki on kehittänyt tekoälypohjaisen data-analyysin, joilla he pystyvät arvioimaan massoittain mikroyritysten luottokelpoisuutta ja rahoittamaan nopeasti terveitä hankkeita. Tämän myötä köyhyysrajalla olevat ihmiset ovat saaneet mahdollisuuden perustaa esimerkiksi oman yrityksen ja näin auttaa koko perhettä pois köyhyydestä.

Tekoäly rahoitusmaailmassa: enemmän kuin vain tehostamista

Kun puhutaan rahoituslaitoksista ja tekoälystä samassa lauseessa, monille tulee ensimmäisenä mieleen pankkitoiminnan tehostaminen. Rahoituslaitokset käsittelevät rahaa ja sitä on helppo mitata ja käsitellä digitaalisesti. Tämän ansiosta se on yhteensopiva tietokoneiden kanssa, jolloin sitä voidaan hallita tekoälyn avulla. Kuitenkin tekoäly on enemmän kuin vain tietokone, sillä se kykenee ajattelemaan ja ennustamaan. Siksi taloudellinen tekoäly voi esimerkiksi löytää hyviä sijoituskohteita sekä arvioida ihmisten ja yritysten luottokelpoisuutta.

Kehitystä ei pysty tai kannata estää, sillä historia on osoittanut, että uudet innovaatiot avaavat uusia mahdollisuuksia. Uusien teknologioiden kohdalla riskit on toki aina tunnistettava ja hallittava. Siitä huolimatta odotan innolla, millaisia rahoituspalveluita seuraavaksi syntyy. Kenties teen seuraavan sijoituspäätöksen tekoälyn suositusten perusteella?

Tekoäly on oikolukenut ja korjannut tämän tekstin.

Mihin sijoittaa juuri nyt? Lue lisää erilaisista sijoitusvaihtoehdoista 

OP Private Keski-Suomen asiantuntijat apunasi

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle