Yksisarvisia, eli varhaisen vaiheen yhtiöitä, joiden arvo on yli miljardi dollaria, syntyi samaan aikaan paljon. Tällaisiin harvinaisiin mystisiin taruolentoihin ei päde normaalit kasvun lainalaisuudet, vaan niiden kohdalla puhutaan eksponentiaalisesta kasvusta. Hurja kasvu näkyikin joissain yhtiöissä, joissa osakkeiden arvo oli kymmenien kertainen niiden tuloksiin nähden.

Kyyhkysestä haukaksi

Keskuspankit olivat vuoden vaihteeseen asti kyyhkysmäisiä jatkamalla rahan pumppausta ja pitämällä erittäin matalaa korkotasoa. Jo noussut inflaatiokaan ei saanut toimiin muutosta, vaan sitä perusteltiin väliaikaisena ongelmana. Korkojen merkittävä nousu siinsi talousennusteissa vasta vuosien kuluttua.

Muutos tapahtui vuoden vaihtuessa. Karhumarkkina syrjäytti härät ja näin puolivuotta myöhemmin  karhut ovat ottaneet todellisesti yliotteen markkinoilla. Osa sijoituksista on laskenut vähintään 20 prosenttia huipuista ja virallisesti voimme puhua karhumarkkinasta. Jotkut sijoittajat ovat kenties kaivaneet päänsä hiekkaan strutsien tapaan, jotta he eivät näkisi suuria laskuja sijoituksissaan. Myös keskuspankit heräsivät uuden vuoden jälkeen inflaation pysyvyyteen ja heidän kyyhkysmäiset puheensa muuttuivat kertaheitolla haukkamaisiksi. Talouden elvyttämisestä siirryttiin suoraan inflaatiota jarruttaviin toimenpiteisiin.

Onko olemassa mustia joutsenia?

Keväällä 2020 näimme mustan joutsenen, kun koronaepidemia levisi maailmanlaajuisesti pandemiaksi. Sama toistui myös tänä keväänä, kun sota syttyi Euroopan rajojen sisällä. Mustat joutsenet saapuvat silloin, kun jokin tapahtuma on odottamaton, ja jonka seuraamukset ovat mullistavia ja kauaskantoisia. Jälkikäteen asiaa on tosin tapana rationalisoida ja ajatella sen olleen ennalta-arvattava.

Vuoden aikana olemme löytäneet taloudesta lähes eläintarhallisen verran eläimiä. Osa niistä on tuonut hyvää, mutta osa taas ongelmia ja harmia. Muun muassa inflaatio, energian hinnan nousu, nousevat korot, sota Euroopassa ja komponenttipula rasittavat taloutta tällä hetkellä. Tällä kertaa eläimistä apuun voisi toivoa feenikslintua, jonka myötä tuhkasta nousisi vielä jotain hämmästyttävämpää. Mutta nyt on kuitenkin aika nauttia kesästä ja sen tuomista iloista hyttysten kera.

Ajankohtaista sisältöä sijoittajille - päivittyvä seuranta 

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle