Korot kautta aikojen

Korot ovat aina olleet työkalu, jolla voidaan arvioida investointien kannattavuutta ja rahan arvon muutoksia ajan saatossa. Suomen 90-luvun lamavuosina korkeat korot jättivät pysyvät jäljet monien mieleen. Näiden vuosien jälkeen Suomessa nähtiin laskevien korkojen aikaa aina 2000-luvulle saakka. Tämän jälkeen koimme kaksi korkojen nousua. Ensimmäinen niistä liittyi vuosituhannen alun teknologiahuumaan, ja toinen, noin vuosikymmen myöhemmin, finanssikriisiin. Nollakorkojen aika alkoi 2010-luvun puolivälissä ja jatkui vuoteen 2022. Viimeisen vuoden aikana olemme todistaneet jyrkkää korkojen nousua, mutta korkotaso ei ole vielä saavuttanut historiallisen korkeita lukemia.

Korkojen renessanssi

Voimakas korkotason nousu on tuonut sijoittajien ulottuville tutun sijoituskohteen: korot. Korkosijoittamisen kulta-aika on alkanut historiallisesti korkosyklin huipulla. Vaikka markkinoilla on ennakoitu korkojen huippuja jo pitkään ja ennusteiden takarajaa on siirretty yhä eteenpäin, nykyinen tilanne on jo herkullinen. Sekä keskuspankkien lausunnoista että markkina-analyytikoiden arvioista saa käsityksen, että maaliviiva häämöttää lähellä. Jo nykyiset korkotasot enteilevät korkoinstrumenteille, kuten korkorahastoille, hyvää juoksevaa tuottoa. Lisäbonus on, että jos korkotasot alkavat laskea, sijoittajat hyötyvät paitsi juoksevasta tuotosta myös omistustensa arvon noususta.

Maailman kahdeksas ihme käytännössä

Korkoa korolle -ilmiö on voimassa kaikissa tuottoa tuottavissa sijoitusmuodoissa. Mielestäni korkosijoituksissa tämä ilmiö pääsee parhaiten oikeuksiinsa ennustettavien tuottojen ansiosta. Kun sijoituksen tuototkin sijoitetaan alkuperäisen pääoman lisäksi, seurauksena on eksponentiaalinen varallisuuden kasvu pitkällä aikavälillä. Toisaalta virkistynyt korkomarkkina tarjoaa myös loistavan hajautusmahdollisuuden muiden sijoitusvaihtoehtojen rinnalle.

Vaikka maailman kahdeksannen ihmeen, eli korkoa korolle -ilmiön, keksimistä on joskus väitetty Albert Einsteinin ansioksi, tätä ei voida varmasti vahvistaa historian perusteella. Korkoa korolle -ilmiön merkitys taloudessa ja sijoittamisessa on kuitenkin kiistämätön. Se kuvastaa pitkäjänteisen sijoittamisen ja säästämisen voimaa, joka on olennainen osa monien ihmisten taloudellista suunnittelua ja vaurauden kerryttämistä.