Asuntokaupan sähköistymisen aikakausi
Koronapandemian rantautuminen Suomeen maaliskuussa 2020 aiheutti ison muutoksen. Erilaiset rajoitukset valtasivat yhteiskunnan, tartuntariski sai ihmiset varovaisiksi ja aiemmin kasvotusten hoidettavien tapaamisten tilalle piti kehittää lennosta toimivia etäratkaisuja, jotta ne vastaisivat sen hetken tarpeita. Pandemiasta selviäminen otti hintansa, mutta jälkikäteen voidaan todeta, että pandemia myös pakotti monessa asiassa positiiviseen kehitykseen.
Myös kiinteistönvälityksen käytänteet muuttuivat luultavasti pysyvästi. Esimerkiksi yleinen harhaluulo sunnuntain yleisesittelyiden ”pakollisuudesta” parhaan myyntituloksen saavuttamiseksi kumottiin nopeasti, kun havaittiin ettei kauppamäärät lähteneetkään laskuun vaan päinvastoin. Yksittäisesittelyillä ostajat saivat huomattavasti yksilöllisempää palvelua ja asuntokaupasta tuli monessa mielessä turvallisempaa.
Asuntokaupan sähköistyminen alkoi jo ennen koronaa, kun maanmittauslaitoksen kiinteistönvaihdannan palvelu lanseerattiin 2013. Välittäjien käyttöön suunniteltu DIAS ympäristö puolestaan lanseerattiin osakekaupan osalta 2019 ja kiinteistökaupan osalta 2023. Sähköisten järjestelmien alkutaival oli melko kivikkoinen eikä niiden käyttö yleistynyt niin nopeasti kuin oli ajateltu. Muutosvastarintaa oli havaittavissa välittäjien ja asiakkaidenkin suunnalta. Uudet asiat epäilyttivät, itse järjestelmissä oli paljon erilaisia reunaehtoja, eikä tieto kaupan aikatauluista liikkunut yhtä sujuvasti. Tuli tilanteita, jolloin yksinkertaisesta kaupasta tuli monimutkaisempi, mikä stressasi osapuolia ja välittäjiä. Ehkäpä siksi tuttua ”perinteistä” kauppaa suosittiin pitkään sähköisen kaupankäynnin edelle.
Järjestelmät kuitenkin kehittyvät nopealla tahdilla ja mm. reunaehtoja poistuu jokaisen päivityksen myötä. Tänä vuonna on alkanut selvästi tuntumaan käytännön tasolla, että sähköisten kauppojen määrät ovat alkaneet vahvistumaan ja siitä on vihdoin alkanut tulla monelle se ensisijainen tapa tehdä asuntokauppaa. Toistot ovat tuoneet varmuutta uusien järjestelmien käyttöön ja se on poistanut ennakkoluuloja. Kehitettävää tietenkin riittää edelleen eikä jokainen kauppa vielä tänä päivänäkään onnistu sähköisesti, mutta olemme selkeästi menossa suuntaan, jossa kauppakirjoja kirjoitellaan pankkiin varatun kaupantekotilaisuuden sijaan kotisohvilta tai laiturin nokasta.
Myös paperisten osakekirjojen aika lähestyy loppuaan. 1.1.2019 alkaen perustetut asunto-osakeyhtiöt on tehty suoraan maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään ja vanhat taloyhtiöt siirtyvät samaiseen järjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Osakkeenomistajat voivat yhtiön siirtymisen jälkeen muuttaa asuntonsa osakekirjan sähköiseksi omistajamerkinnäksi seuraavan 10 vuoden aikana tai mikäli asunnosta tehdään kauppa, niin 2 kuukauden kuluessa kaupanteosta.
Muutos sähköisiin järjestelmiin tulee tapahtumaan – kyse on ainoastaan siitä, että kuinka nopeasti.
Jaakko Kerminen (LKV, YKV) on toiminut kiinteistönvälitysalalla vuodesta 2010 alkaen, nykyään työnkuva on OP Koti Keski-Suomen myyntijohtaja. Työt suoritetaan todella pedantisti, mutta aina hymy huulilla ja nöyrällä palveluasenteella. Vapaa-aika sujuu mm. salibandyn ja SUP-lautailun parissa.