Minulla on unelmia: ihan pieniä, isoja, vuorenkorkeita. Minulla on myös ollut unelmia, joista aika monesta on tullut totta. Kuten vaikka siitä, että minulla on huippu perhe, kiva koti, ihania ystäviä ja mahdollisuus harrastaa huikeassa porukassa. Vaikka täysi elämä ei ole missään nimessä pelkästään euroja ja hankittavia asioita, on monesti unelmilla hintalappu. Ne vaativat toteutuakseen taloudellista pääomaa ja pohdintaa, miten ne saavutetaan. Uudet ikkunaverhot tai ulkomaanmatka eivät ole ilmaisia, eikä kaikkea saa kerralla.

Suomalaisten suosituin säästämiskeino, Lotto, tuntuu pääosin olevan rikki tai arpovan muuten vain ihan vääriä numeroita. Silloin, kun unelmien tavoitteluun tarvitaan sitä riihikuivaa, lienee syytä ottaa käyttöön muita keinoja, ettei tämä unelmien tavoittelutouhu jäisi ihan vallan sattuman varaan. Hyvä on tietysti olla valmiina sekin suunnitelma, jos sattuu jonain aamuna heräämään miljonäärinä, mutta tekemättä voi jäädä moni juttu, jos vain sitä jää odottelemaan.

Nyt, kun kesä on kauneimmillaan ja tarjoaa parastaan, istutaanko toviksi laiturille, kannonnokkaan tai terassille, ja laitetaan haaveet paperille? Ja kirjataan sinne samaan paperiin myös se, mitä niiden saavuttaminen oikein tarkoittaa ja maksaa. Ehkä uudet ikkunaverhot eivät vaadi kovin syvällistä suunnittelua, mutta Karibian risteily joskus kyllä. Toteutumisen todennäköisyyksiä suunnittelu parantaa, ja tekee asioista helpommin seurattavia.

Kun tuo omatoiminen tarkastelu on tullut siellä laiturilla tehtyä, ota yhteyttä omaan pankki-ihmiseesi. Häneen, jonka kanssa voit tutusti asioita puhua ja päivittää, ja laatia suunnitelmaa, millä niistä paperilla olevista unelmien iduista tehdään totta. Maksanko lainoja takaisin sopivasti, millä tavoin ja minkä verran kannattaa säästää ja mihin? Kuinka paljon pitäisi olla puskuria hajonneeseen pesukoneeseen, paljonko taas säästöistä kohdentaisin lomamatkaan tai uuteen sohvakalustoon? Tiedätkö, mitä on mikrosäästäminen, jolla varoja kertyy tosi pienistä puroista ihan huomaamatta? Ja jos haluan isona ostaa sen hevosen tai urheiluauton, mitä se tarkoittaa? Kokonaisvaltaista talouden suunnittelua kannattaa harrastaa, jotta elämä ei olisi pelkkää asuntolainan takaisinmaksua, vaan tilaa jäisi myös sille muulle hurjan tärkeälle. Ettei sitten kiikkustuolissa vanhana harmita se, mitä jäi tekemättä.

Hyvää kanssakulkijaa Pohjola Vakuutusta lainaten: Elämä on nyt. Elä se.