Satavuotiasta Suomea juhlittiin ansaitusti viime vuonna. Tänään juhlitaan keskisuomalaista yrittäjyyttä, kun perinteinen maakunnallinen Yrittäjäjuhla kokoaa yrittäjät ja sidosryhmät Jyväskylän Paviljonkiin.

Koen, että yrityspankkityössä on valtava etuoikeus saada seurata yrityksiä niiden eri vaiheissa. Saan olla mukana todistamassa, kun pienestä kasvaa iso tai siinä hetkessä, kun yritys perustetaan ja siinä, kun rakkaasta lapsesta luovutaan ja se annetaan jonkun toisen käsiin vaalittavaksi. Numeroiden taakse mahtuu valtava määrä tarinoita, suuria tunteita, sitkeyttä, yrittämistä ja onnistumista, joskus epäonnistumistakin.

Yrittäjyydestä on tehty nykyään helppoa. Kevytyrittäjyys ja muut vastaavat mallit mahdollistavat yritystoiminnan sujuvan niveltämisen palkkatyöhön tai opiskeluihin. Ne toimivat turvallisena porttina siirtyessä yrittäjän joskus epävarmallekin polulle. Osa yrittäjistä ei turvaverkkojen perään huutele, mikä osoittaa uskomatonta riskinottokykyä ja -halua heittäytyä joskus isoinkin panoksin tyhjän päälle vain hyvän liikeidean turvin. Ilman näitä rohkeita tahtoihmisiä olisi jäänyt syntymättä monta menestystarinaa, työpaikkaa ja veroeuroa.

Yhtä kaikki, olipa sitten kysymys kevytyrittäjästä tai yritysmaailman raskassarjalaisesta, on kaikelle paikkansa. Suomi ja Keski-Suomi tarvitsee niitä kaikkia. Suomalainen yrittäjyys tarjoaa työpaikan 1,4 miljoonalle suomalaiselle ja kaikkien yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta noin 60 prosenttia syntyy pk-sektorilla. Nämä ovat ehdottomasti juhlan arvoisia numeroita, mutta vielä korkeampi hatunnosto sille keskisuomalaiselle yrittäjäasenteelle, jolla maakunta on taas saatu kasvu-uralle. Pienistä puroista kasvaa jälleen suuri virta ja tänään on mitä parhain syy juhlistaa yrittäjähenkistä maakuntaa ja kaikkia sen yrittäjiä.

Lämpimät onnittelumme vielä kaikille yrittäjäpalkinnon saaneille ja kaikille juhlaan osallistuville hauskaa iltaa!