Maksuliike on yrityksen verenkierto
Jos verrataan yritystä ihmiskehoon, voidaan maksuliikenteestä puhua yrityksen verenkiertona. Toimiva maksuliike on nimittäin yhtä tärkeä osa yrityksen arkea kuin verenkierto elimistössämme, sillä se mahdollistaa rahan ja tiedon reaaliaikaisen kulun. Ihmiskehossa verenkierron tarkoituksena on kuljettaa soluille happea ja ravinteita sekä samalla kuljettaa kuona-aineita ja hiilidioksidia pois elimistöstä. Ilman toimivaa verenkiertoa seuraukset voivat olla ihmiskeholle vakavat – aivan kuten maksuliikenteen toimintahäiriöt hidastavat tai kokonaan estävät rahan ja tiedon kulun.
Maksuliikenteen merkitystä yrityksen toiminnalle ei voi liikaa korostaa. Maksuliikenteen häiriöt ovat kuin veritulppa, joka estää veren virtauksen. Tämä voi aiheuttaa merkittävää haittaa yritykselle johtaen maksujen viivästymiseen tai siihen, että maksut eivät välttämättä edes saavu perille, vaan häviävät bittiavaruuteen. Joissain tapauksissa maksuliikenteen häiriöt voivat johtaa tietoturvariskeihin, kuten tietojen vuotamiseen tai varastamiseen. Lisäksi maksuliikenteen häiriöillä on suora vaikutus yksityishenkilöihinkin esimerkiksi palkanmaksussa, ja toimialasta riippuen, vaikutukset voivat heijastua jopa suoraan yhteiskuntaan.
Kyberhyökkäykset ja huijaukset maksuliikenteen uhkina
Tämän päivän haasteina ovat erilaiset kyberhyökkäykset ja huijaukset, joiden uhriksi moni yritys on jo joutunut. Yksi yleisimmistä maksuliikenteeseen liittyvistä hyökkäyksistä on toimitusjohtajahuijaus, jossa hyökkääjä naamioituu yrityksen johtajaksi tai työntekijäksi ja näin huijaa toista yritystä siirtämään rahaa väärille tileille. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että yritykset kouluttavat henkilökuntaansa tunnistamaan tällaiset hyökkäykset ja varmistavat, että maksuliikennettä koskevat ohjeistukset ovat ajantasaisia ja selkeitä.
Kuten ihmiskehokin torjuu erilaisia viruksia, myös meillä on keinot turvata yrityksen verenkierto ja sen kautta elintärkeät toiminnot. Siten onkin erityisen tärkeää, että maksuliikenteen turvaamiseen panostetaan. Yritysten tulisi varmistaa, että taloushallinnan järjestelmät, yritysten työntekijöiden toimintatavat sekä mahdollinen varautumissuunnitelma vastaavat nykypäivän haasteita. Tiedonvälityksessä tulee suosia suojattuja yhteyksiä, ja palveluntarjoajien tulee omalta osaltaan huolehtia kattavasta suojauksesta. Maksujen suorittaminen suojatulla yhteydellä on kuin sydämen sykettä säätelevä sydänläppä, joka estää haitallisia elementtejä pääsemästä verenkiertoon.
Varautumissuunnitelma ja käytäntö maksuliikenteen turvaamiseksi
Yrityksissä on ajankohtaista tarkastella mahdollisia varautumissuunnitelmia, jos arkisiin taloushallinnon ohjelmistoihin tulee käyttökatkoja. Ensisijaisesti maksuliikenteessä käytettävän kanavan rinnalle on hyvä etsiä toimiva kakkosvaihtoehto, joka turvaa maksuliikenteen häiriötilanteessa. Yhtenä maksuihin kohdistuvana turvajärjestelmänä voidaan hyödyntää kahden hyväksyjän periaatetta: maksut hyväksytetään neljän silmän taktiikalla ennen kuin ne siirtyvät järjestelmässä maksettavaksi. Lisäturvana hyväksymisketjut voidaan kohdentaa ulkomaanmaksuihin. Tällaisilla turvajärjestelmillä voidaan varmistaa se, että niin henkilökohtaiset tiedot kuin myös pankkitiedot ovat turvassa, ja että maksutapahtuma on aito. Pohdintaa kannattaisi käydä myös sellaisten tilanteiden varalta, jossa yrityksen laskut ja palkat jäisivät häiriöiden myötä maksamatta eräpäivään mennessä. Minkälaiset tappiot yritykselle koituu viivästyneistä maksuista tai projekteista, jotka eivät etene ajallaan?
Loppupeleissä maksuliikenteen seuraaminen on yhtä tärkeää kuin sykkeen seuraaminen lääkärissä. Jos jokin verisuoni tukkeutuu, se voi johtaa vakaviin seurauksiin. Sama pätee myös maksuliikenteeseen – sen häiriöt voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja yritykselle. Pankki toimii yrityksen yhteistyökumppanina maksuliikenteen suunnittelussa sekä mahdollisissa selvittelytilanteissa. Maksuliikennettä tulisi muistaa seurata säännöllisesti ja tarkistaa epäilyttävät maksutapahtumat välittömästi. Jos yritys epäilee joutuneensa huijauksen tai hyökkäyksen kohteeksi, on tärkeää ilmoittaa asiasta välittömästi omalle pankille ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.
Yhteenvetona voidaan todeta, että maksuliikenne on kuin yrityksen verenkierto, joka mahdollistaa rahan ja tiedon reaaliaikaisen kulun. Yritykset voivat suojautua maksuliikenteen häiriöiltä käyttämällä turvallisia maksujärjestelmiä, ottamalla käyttöön varajärjestelmän sekä seuraamalla maksuliikennettään säännöllisesti. Näin varmistetaan, että yrityksen verenkierto on kunnossa ja syke pysyy tasaisena.
OP Keski-Suomen yrityspankin asiantuntijat palveluksessasi
OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa
Kelly Halonen työskentelee OP Keski-Suomen maksuliiketiimissä isojen yritysasiakkaiden ja julkisyhteisöiden maksuliikevastaavana. Vapaa-ajan kohokohta on Kympin uutiset ja käsityöt.