Sijoittamisella varaudutaan tulevaisuuteen. Siksi ei kannata miettiä vain mitä ensi viikolla tapahtuu, vaan pitää tähtäin riittävän pitkällä. Kymmenen vuoden päästä tärkeintä ei ole millaisena päivänä aloitit, vaan se, että ylipäätään aloitit. Olipa markkinatilanne alussa mikä vain, pitkän sijoitusajan aikana sijoittaja kokee monenlaisia hetkiä. Talous kulkee sykleissä ja on täysin varmaa, että välillä markkinatkin vetävät henkeä ja hakevat vauhtia laskujen kautta taas uuteen nousuun.

Jos jää odottamaan täydellistä hetkeä aloittaa sijoittaminen, sitä tuskin tulee koskaan. Markkinoiden ennustaminen lyhyellä aikavälillä on aina hankalaa, mutta pitkäjänteinen ja kärsivällinen sijoittaja on saanut mukavan tuoton varoilleen.

Usein sijoituksia kerrytetään säästämällä säännöllisesti kuukausittain. Ajallinen hajautus pienentää riskiä, mutta myös helpottaa pohdintaa siitä, kannattaako sijoitus tehdä juuri tänään. Säännöllinen ja automaattinen siirto esimerkiksi rahastoon osuu välillä kurssihuippuihin, mutta sijoittaminen jatkuu myös epävarmoina aikoina. Silloin osakemarkkinoilla on usein käynnissä alennusmyynnit ja sijoittajalla pitäisi olla ostohousut jalassa. Harva sijoittaja kuitenkaan uskaltaa olla liikkeellä, kun uutisotsikot huutavat maailmanlopun lähestyvän. Säännöllisen sijoittajan ei tarvitse sellaiseen kiinnittää huomiota, vaan hän tekee ostoja kaikissa tilanteissa. Isompaa summaakin on mahdollista hajauttaa ajallisesti. Liian pitkäksi aikaa säästöjä ei kuitenkaan kannata tilille hautoa, koska siellä tuottoa ei ainakaan tule.

Jälkikäteen on aina helppo todeta, milloin sijoituksia olisi pitänyt tehdä ja milloin myydä. Usein menestyksekkäin tapa sijoittamisessa on tehdä itselle sopiva sijoitussuunnitelma ja pysyä siinä, vaikka ympärillä myrskyää. Sijoittajalla, joka ei ole vielä aloittanut ei ole ollut edes mahdollisuutta menestyä.

Sijoittamisessa paras päivä aloittaa oli eilen, mutta onneksi heti toiseksi paras on tänään. Ja kyllä, mielestäni juuri nyt on hyvä aika tehdä sijoituksia.

OP Sijoituskumppani digitaalinen sijoitusneuvojasi

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle