Perheen varat erilleen elinkeinotoiminnan varoista – kyllä!
Kannattaako yksinyrittäjän/toiminimen eli elinkeinoharjoittajan merkitä oma toimintansa eli oma y-tunnus kaupparekisteriin, ja pitääkö elinkeinonharjoittajan avata virastoihin kaksi erillistä asiakkuutta eli myös y-tunnukselle omansa? Rohkenen vastata molempiin kysymyksiin ”Kyllä”. Perustelen mielelläni kahdella näkökulmalla. Toinen niistä liittyy jälkiselvittelyihin ja kirjanpitoon ja toinen sopimuksiin ja tuntemiseen.
Tällä hetkellä noin 222 000 elinkeinoharjoittajaa on rekisteröinyt itsensä kaupparekisteriin. Yli 50 prosenttia aloittavista yrittäjistä valitsee yritysmuodoksi yksityisen elinkeinoharjoittajan eli henkilökohtaisen y-tunnuksen. Elinkeinonharjoittaja harjoittaa yritystoimintaa ilman varsinaista yritystä, omalla henkilötunnukseen liitetyllä y-tunnuksella.
Oman toiminnan rekisteröintiä kaupparekisteriin kannattaa harkita, koska rekisterimerkintä tuottaa nimisuojan ja Finnvera kohdentaa yritystukia vain kaupparekisteriin merkitylle elinkeinoharjoittajalle. Pankissa työskentelevänä käytän jatkuvasti kaupparekisteritietoja mm. yrityksen tunnistamiseen. Pankki ei kaupparekisteriin merkintää toiminimeltä velvoita, mutta kaksi erillistä asiakkuutta vaaditaan. On hyvä muistaa, että luvanvaraisen, muita kuin perheenjäseniä työllistävä tai kiinteän toimipaikan omaavan elinkeinoharjoittajan, on kuitenkin pakko merkitä toimintansa kaupparekisteriin.
Yritystoiminnalle avattavaa omaa erillistä asiakkuutta puoltaa sen sijaan kirjanpitolainsäädäntö. Verohallinnon lisäksi yrityksen kumppanit, kuten pankit ja vakuutusyhtiöt, haluavat erottaa yritysasiakkaat erilleen. Finanssivalvonta valvoo yritystoimintaa viranomaisvaateiden näkökulmasta. Myös yritysasiakkuuksien palvelukehitys ja digitaaliratkaisut kehittyvät vauhdilla. Nämä turvaavat toimivimmat ratkaisut myös elinkeinoharjoittajan asiakaskunnalle ja tuovat sekä tehokkuutta että kilpailuetua yrittäjälle. Esimerkiksi pankissa omalla y-tunnuksella asioivan yrityksen yhteydenotto- ja palvelupyynnöt ohjautuvat suoraan yrityspuolen ammattilaisille toisin kuin henkilöasiakkaan yhteydenotot. Lisäksi kaikki palveluista veloitettavat maksut ovat suoraan verovähennyskelpoisia.
Oletpa valmis elinkeinoharjoittaja tai aloittamista suunnitteleva, niin kaupparekisterimerkinnästä voi olla sinulle merkittävää hyötyä. Helpoin tapa aloittaa yritystoiminta on ottaa käyttöön OP Kevytyrittäjäpalvelu. Palvelu hoitaa samalla mm. aloittamiseen liittyvät paperityöt, veroilmoituksen, alv-huojennukset ja laskutuksen automaattisesti. OP Kevytyrittäjäpalvelulla on jo yli 15 000 käyttäjää.
Juha Uusijoki vastaa alkavien ja mikroyritysten palveluprosessin laadusta sekä toimivuudesta. Palveluprosessin tavoitteena on erinomainen palveluiden saatavuus ja asiakaskokemus yrittäjille.