Taloyhtiön kestävä taloudenhoito
Koti on elämän suurimpia hankintoja. Osalla se sijaitsee omakotitalossa, jossa jokainen tekee itse päätökset talon huoltotoimenpiteiden ja kunnossapidon suhteen. Osalla puolestaan koti on taloyhtiö-muotoisessa kerrostalossa tai rivitalossa. Taloyhtiöissä vastuut sekä velvollisuudet jakautuvat kaikkien osakkaiden kesken. Yhdessä muiden osakkaiden kanssa hoidetaan kotien ylläpitoa ja huolehditaan velvoitteista. Paras väylä vaikuttaa oman kodin arvoon on vuosittainen yhtiökokous, johon osallistumalla osakas pääsee päättämään omaan kotiin kohdistuvista kustannuksista, suunnittelemaan tulevia remontteja sekä päättämään niistä.
Taloyhtiöiden taloudenhoidossa on katsottava rohkeasti pitkälle tulevaisuuteen. Muutaman vuoden horisontti eteenpäin ei välttämättä tuo esiin kaikkia tulevia kustannuksia. Kodin ylläpidon kustannuksien vaihteluun on hyvä varautua keräämällä riittävä puskuri taloyhtiön tilille. Siitä huolimatta ennakolta arvaamattomia yllätyksiä voi silti tulla eteen. Tällöin taloyhtiöllä tulisi olla kirjattuna yhtiökokouksen päätös mahdollisuudesta kerätä kuukauden tai kahden kuukauden ylimääräiset vastikkeet isännöitsijän päätöksellä. Näin tällaiset vaihtelut kustannuksissa eivät heilauta taloyhtiön kassaa pakkasen puolelle ja laskut saadaan maksettua ajallaan.
Yhteisiä taloyhtiöiden asioita hoidettaessa on myös huomioitava, että jokaisen asukkaan taloudellinen tilanne on hyvin erilainen. Hyvä olisi pohtia, miten kustannukset olisi mahdollista pitää ennakoituina. Tällä varmistetaan, että tehtyjen päätöksien taloudelliset ratkaisut toimivat kaikissa taloyhtiön kodeissa.
Kotien elinkaareen kuuluvat erilaiset remontit ja korjaukset. Vuosittain taloyhtiössä käydään lävitse ennakolta sovitut toimenpiteet, kuten ilmansuodattimien vaihdot sekä rännien puhdistukset. Pidemmälle tulevaisuuteen tarkastellessa edessä siintävät isommat peruskorjaukset, joita kaikissa taloyhtiöissä tulee väistämättä vastaan. Nämä vaativat pääsääntöisesti avuksi ulkopuolisen rahoittajan. Harmillisesti aina pankista ei pystytä myöntämään lainaa koko suunnitellulle hankkeelle, jolloin sen pilkkominen osiin tai omarahoitusosuuden kerääminen nousevat arvoon arvaamattomaan. Suurempiin remontteihin on mahdollista säästää myös ennakolta, jolloin lopullinen rahoitettava lainasumma on pienempi. Huolellinen taloudensuunnittelu sekä ennakointi ovat oman kodin arvon säilyttämisen keskiössä.
Lue lisää taloyhtiöiden pankki- ja vakuutusasioiden hoidosta
OP Keski-Suomen yrityspalvelut apunasi
OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa
Annamari Österberg työskentelee OP Keski-Suomen Yrityspankissa taloyhtiöiden ja pienten yritysten rahoituksien parissa. Perheenäitinä elämää ilahduttavat irtiotot metsäpoluilla sekä kirjan äärellä.