Tästä seurasi henkilöstön lomautuksia ja talousahdinko levisi myös kotitalouksiin. Ammattiurheilijana tilanne ei muuttunut suuntaan tai toiseen. Ammattiurheilijan tulot ovat aina epäsäännöllisiä ja jaksottaisia, joka tarkoittaa, että kuukausimenot pitää olla sukanvarressa. Tässä tekstissä avaankin oman talouteni suunnittelua. 

Suunnitelmallisuus kasvattaa turvallisuuden tunnetta

Verotettavat tuloni ovat jo vuosia olleet köyhyysrajan alla, mutta olen silti saanut rahaa säästöön. Suurin syy tähän on hyvin järjestetty urheilijoiden rahastojärjestelmä, jossa urheilun välttämättömiä kustannuskuluja saa nostettua kuitteja vastaan. Tähän rahastoon menee urheilulla ansaitsemani eurot kilpailuiden ja sponsorirahojen osalta. Järjestelmä on verraten monimutkainen, ja koska rahat tulevat siis aina takautuvasti, tulee minun suunnitella nuo nostot tarkasti. 

Miten sitten yleensä luon oman budjettini? Teen talousarvioni aina vuodeksi kerrallaan ja olympiadiksi omansa.

Aloita näin: Sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit suunnitella kaiken vain kuukausitasolla tai jos tiedät, että teet myös keikkahommia, muita töitä tai saat esimerkiksi veronpalautuksia, suosittelen esittelemääni vuosisuunnitelmaa. Kerään ensin listaksi kaikki tulot, jotka tulen tulevana vuona saamaan. Merkkaan yleensä vielä alleviivattuna ne, joita ei ole vielä sovittu esimerkiksi sponsoritulojen kohdalta.  

Tulot

Kuukausi 

 Vuosi

Säästössä

 

2400

Palkka1

2200

26400

Veronpalautus

 

2400

Yhteistyösopimukset

 

3500

Yhteensä

 

34700

Mistä menoni koostuvat?

Tämän jälkeen teen pakollisten menojen arvion samalla tavoin. Pakollisia ovat vakuutusmaksut, automaksut, vuokra, sähkö, vesi sekä tietysti ruoka ja muut kulut. Katson itse omasta tiliotteestani menoja, jotta kaikki tulee huomioitua. Vakaan talouden yksi peruskivi on laittaa kuukausimenot minimiin. Se tarkoittaa luottolaskujen ja lainojen minimointia. Ensi kerralla siis, kun ostat nettikaupasta tavaraa, maksa ne heti, älä osamaksulla. Tai jos sinulla ei ole rahaa, säästä, sillä mikään ei ole kamalampaa kuin kasaantunut laskut samalla kuin tilillä ei ole enää varaa maksaa niitä.

Yhteensä

 

16265

Menot

Kuukausi

Vuosi

Puhelin+netti

35

420

Vastike

230

2760

Asuntolaina

650

7800

Sähkö

25

300

Netflix yms

30

360

Vakuutukset

 

1050

Salimaksut

 

500

Parkkipaikka

25

3075

Menoja on pakollisia, ehdottomia ja ehdollisia

Kolmas kohta on kaivaa ulos ne pakolliset eli sinun hyvinvointiisi ja elämään menevät maksut. Me emme voi elää kädestä suuhun vaan budjetissa pitää olla myös liukumaa. Ruokakuluja voi toki pienentää ja elokuvarahat käyttää Netflixiin, jonka kylläkin laitoin jo ylle. Menoista ylipäätään kannattaa puntaroida, mistä voi tarvittaessa vähentää. Omaa rahaan menee siis ruokakulut ja sellaiset rahat, joita todella haluat käyttää itseesi vuoden aikana. Minun kohdallani näitä ovat esimerkiksi hieronta- ja lihashuoltokulut, ruokakulut, kosmetologilla käynti sekä Samin kanssa treffipäivät. Lisäksi tänne merkkaan rahat, jotka haluan säästää.

Yhteensä

 

12300

Menot muut

Kuukausi

Vuosi

Ruokatili

350

4200

Annin omat

500

6000

Lihashuollot yms

150

1800

Terveydenhuolto

 

300

Säästötili

150

1800

Tulot menot – mitä jää viivan alle!

Sitten tulee jännittävin osa eli tulojen ja menojen yhteensovittaminen. Tässä näemme nyt ensin sen miltä tilanne näyttää vuositasolla. Vuodessa meille jää säästöä 6135 euroa. Se vaikuttaa alkuun jopa liiankin hyvältä, mutta tarkemmin katseltuna se on noin 2,5 kuukauden menot. Toisin sanoen, jos tulomme loppuisivat, niin tällä säästöllä me saisimme 2,6 kuukautta maksettua. Lisäksi tosiaan tulot eivät aina ole säännöllisiä, joten tämä on se vähimmäismäärä, jota meidän kaikkien kannattaisi pitää pahanpäivän varalla säästössä.

Menot kuussa keskiarvo

 

2380

Budjetin Bufferi

 

2,6

Vuosibudjetti  yhteenveto

 

 

Tulot

 

34700

Menot

 

28565

Tulos

 

6135

Mistä säästää, jos ei ole riittävästi tuloja

Niinpä ja tosiasia on se, että tuloerot kasvavat nyt nopeammin kuin koskaan, myös Suomessa. Kuitenkin omasta tulostaan pienikin prosentuaalinen säästö on aina eteenpäin. Vaikka säästö olisi 10 euroa kuussa, se on jo hyvä startti. Varsinkin parempina aikoina, kun muistaa säästää ja jättää säästöön tuon tietyn määrän kuukausimenoja varten. Ne säästöt toimivat elämän pelastajana vaikeina hetkinä. Yrityksillä tämä on vielä tärkeämpää, sillä menot voivat olla todella suuria vuokrineen ja henkilöstökuluineen.  

Valehtelisin jos väittäisin, ettei tähän mene aikaa, mutta minulle luvut ovat luoneet luottoa aina tulevaisuuteen. On helpompi hengittää, kun tietää minne on menossa. Lisäksi päivittelen budjettiani vuoden aikana säännöllisesti, jolloin voin olla varma, riittääkö talouteni esimerkiksi tulevaan hankintaan urheilun saralla.

Säästöterveisin
Anni