On totta, että kun tulot ovat minimalistisen pieniä, on säästöjä vaikea tehdä. Ja kiinnostaako ihmistä todellisuudessa säästää, jos elinkustannukset ovat valmiiksi jo limitillä. Varsinkin monet opiskelijat tietävät miltä tuntuu, kun vuokran jälkeen tilillä on 150 euroa ja sillä eletään loppu kuukausi. Tässä hieman omia vinkkejäni menojen kaventamiseen. Vaikka et rahoja laittaisi suoraan säästöön, jää sinulle enemmän rahaa arjen pyörittämiseen.

Minulla on ollut pitkään unelma – haluaisin omistaa joskus Porschen. Kun asuin Stuttgartissa opiskelemassa, haaveilin usein kyseisestä autosta. Tuolloin elin vielä uuden elämäni murrosta ja en ollut vielä käsittänyt, miten sitä rahaa kannattaisi ihan oikeasti säästää. Silloin ensimmäistä kertaa otin itselleni käyttöön oman elämän budjetoinnin (lue viime kertainen blogini), johon keräsin tuloni ja menoni.

Rehellisesti sanottuna meillä on kaksi tapaa aloittaa säästäminen – menoja pitää leikata tai tuloja kasvattaa. Jos tarkastelemme tätä jälkimmäistä, tulemme helposti tilanteeseen, jossa taustalla on jo 40 tuntia viikossa töitä, eikä lisäeurojen hankinta säästötilille tunnu välttämättä omalta. Silloin tulee harkita menojen leikkausta.

Pyrin itse säästämään mahdollisimman laajalla kädellä, jotta yksittäisistä asioista ei välttämättä tarvitse luopua. Jos siis mietin oman arkeni kautta tätä, kohdistan arjen pieniin asioihin huomiota.

Tee ruokaa kerralla enemmän

Ruuan suunnittelu ja suuremmat annokset sekä annoskokojen säätäminen ovat sekä lompakolle, että myös omalle painonhallinnalle hyvää. Kun ruokailu on suunniteltua, ei yllätysostoksille jää niin paljoa tilaa ja pikaruokaketjujen sijaan kotona tehtävät ruuat ovat edukas ratkaisu.

Vältä lihan liikasyöntiä

Tiesithän sen, että emme tarvitse lihaa kuin noin 80-120g aterialla? Kun vähennät ruokailuidesi proteiinimäärät yleisiin ravitsemussuosituksiin, säästät jo tällä sievoisen summan. Ruuan energiasta iso osa olisi hyvä tulla hitaasti imeytyvistä hiilihydraateista, kuten riisistä, perunasta tai vaikka makaronista.

Käytä kasviksissa sesonkia hyväksi

Kasvikset ovat kalliita. Siksi kasvisten suhteen kannattaa hyödyntää sesonkikasveja ja opetella käyttämään paprikan ja kurkun sijaan myös muita tuotteita kuten kesäkurpitsaa, munakoisoa, keräkaalia sekä muita vaihtelevia herkkuja

Hyödynnä kaupan -30% ja -50% tarjoukset

Osta kerralla enemmän alennettuja tuotteita ja pakasta nämä heti. Jos proteiininlähteet ovat aina -30% halvempia, on vuosittainen säästö iso.  

Ravitsemukseen liittyviä säästöjä voisi luetella vielä useita. Tärkein oppi silti itselleni on ollut, etten käy nälkäisenä kaupassa. Ruokailun lisäksi arjessa on myös muita hyviä säästökeinoja.

Pienennä sähkölaskua sekä puhelinlaskua

Milloin viimeksi kilpailutit puhelin ja sähkölaskut? Sen lisäksi, että voisit löytää halvemman sopimuksen, myös yksinkertaisesti käyttöä pienentämällä tekee säästöjä.

Pidä erillistä säästötiliä sekä käyttötiliä

Minulla on itselläni käyttötili ja säästötili. Säästötilillä on aina ylimääräistä ”pahanpäivän varalle” ja sieltä säästän joka kuukausi rahaa rahastoihin. Miksi sitten pidän säästötilillä rahaa? Rahastoista nostaminen ei tapahdu hetkessä, ja niissä on aina kustannuksia. Koska haluan varautua äkillisiin menoihin, on nopea sukanvarsiraha hyvästä. Täältä on myös helppo kontrolloida kuukausittain meneviä kuluja, siirtämällä vain tarvittaessa käyttötilille rahaa

Siirrä lomarahoista ja isommista palkoista heti siivu sivuun

Liian usein tuhlaamme lomarahat ja veronpalautukset jo ennen kuin ne ovat edes tilillä. Joskos tällä kertaa veronpalautusrahoista siirrettäisiinkin 15-20% suoraan rahastoon

Suunnittele, mutta muista rentous

On hyvä suunnitella menonsa, mutta koska elämän pitää olla välillä myös juhlaa, on hyvä säästöjen takana nauttia myös elämästä. Säästöjä on siis hyvä välillä myös käyttääkin ja palkita itseään säästämisestä. Eli kohtuus kaikessa sekä säästämisessä että tuhlaamisessa

Käytä pyörää auton sijaan

Bensa on aivan kamalan kallista ja ainakin kesäaikaan auton sijaan on helppo liikkua pyörällä. Jos työmatkat antavat periksi, pyöräily on hyvä vaihtoehto. Bensasäästöjä saa helposti useamman satasen jo kuussa.  

Valintojen merkitys

Säästämisen parhaita puolia on myös se, että useat säästöt ovat myös vihreitä valintoja. Siksi oman talouden vakauttamisen lisäksi saa toteutettua samalla vihreitä arvoja. Hävikkiruokien väheneminen, ylimääräisen autoilun kontrollointi sekä liharuokien vähentäminen ovat juuri niitä asioita, joihin voimme vaikuttaa omassa elämässämme myös luonnon puolesta. 

Säästämisterveisin
Anni