Tässä kirjoituksessa pureudun konkreettisiin askeliin kohti ensimmäistä vastuullista sijoitusta, kun päätös aloittamisesta on tehty. Selvitetäänpä siis vielä ensin mitä vastuullisella sijoittamisella tarkoitetaan: vastuulliseen sijoittamiseen liittyy kirjainyhdistelmä ESG (= Environmental, Social and Governance) ja tällä tarkoitetaan sijoitustoiminnassa ympäristön, sosiaalisen vastuun ja hyvän hallintotavan huomioimista. 

Askel 1: Tutki sijoituskohteita yksin tai asiantuntijan kanssa

Erilaisista vastuullisista rahastoista löytyy tietoa OP:n nettisivuilta. Sijoittamisen voi myös nopeimmillaan aloittaa itsenäisesti samantien, mikäli käytössäsi on OP-mobiili.

Jos taas olet kuten minä ja kaipaat keskustelua eri vaihtoehdoista asiantuntijan kanssa, voit varata ajan paikan päälle konttorille tai etänä käytävän verkkoneuvottelun. Tapaamista ennen sinua pyydetään täyttämään netissä ennakkokysely, jonka pohjalta sijoitusneuvoja voi valita esiteltäväksi juuri sinulle sopivia sijoitusvaihtoehtoja. Ennen sijoitusneuvontaa tulee allekirjoittaa myös lupa sijoitusneuvonnan antamiseen.

Askel 2: Päätä mihin haluat sijoittaa ja kuinka paljon

Halusin keskustella vaihtoehdoista asiantuntijan kanssa ja valitsin verkkoneuvottelun, joka on siis käytännössä videopuheluna käyty tapaaminen missä ja milloin itselle sopii - kätevää!

Neuvottelussa minulle tehtiin sijoittajaprofiili kyselyn perusteella. Sijoittajaprofiili kuvaa mm. riskinottohalua ja sijoittamiseen liittyviä arvoja. Olin myös täyttänyt esitietolomakkeen ja näiden pohjalta sijoitusneuvoja oli valinnut minulle kaksi rahastoa joihin tutustuimme tarkemmin neuvottelussa. Minua kiinnosti erityisesti Kestävä Hyvinvointi-sijoitusrahasto.

Ajatuksenani oli sijoittaa kerralla suurempi summa, ja sen jälkeen jatkaa sijoittamista kuukausittain pienemmällä summalla. Pohdimme, miten pitkäksi aikaa olisin valmis varoja sijoittamaan ja mikä summa kuukausitasolla tuntuisi sopivalta. Kuukausisäästämisen summaa voin toki muokata myöhemmin uudelleenkin tarpeen vaatiessa.

Askel 3: Tee sijoitus, jää seuraamaan sen kehitystä ja nauti mahdollisista tuotoista ja panostuksestasi hyvään myöhemmin

Käytyämme vaihtoehtoja läpi ja tehtyäni päätökset sijoituskohteista ja summista, laittoi sijoitusneuvoja asiat käytäntöön ja sijoitukseni merkittiin heti samana päivänä. Sijoitusten kehitystä voin seurata reaaliajassa OP-mobiilissa. 

Nyt kun sijoittamisen aloittamisesta on minulla kulunut pian kolme kuukautta, on OP-Kestävä Hyvinvointi -rahastolle tullut omassa salkussa kasvua 5,53 %, joka esimerkiksi 1000 euron sijoitukselle tarkoittaisi noin 55 euroa. Suhdanteet kuitenkin vaihtelevat ja sijoituksiin liittyy aina riski. Rahastoilla on myös kuluja: asiakkaalta perittävät merkintä- ja lunastuspalkkiot sekä hallinnointipalkkio, joka veloitetaan suoraan rahaston arvosta. Omistaja-asiakkaana voin kuitenkin ostaa ja myydä esimerkiksi salkustani löytyvää OP-Kestävä Hyvinvointi -rahastoa kuluitta ja samalla kerryttää myös OP-bonuksia. Muistaen kuitenkin, että rahastoja myydessä tuotto ei kilahda sellaisenaan tilille vaan siitä maksetaan 30 % veroa. 

Toisin sanoen: vaikka pikavoittoja ei kukaan voi minulle luvata, on mielestäni hienoa, että omilla sijoituksillaan voi osaltaan olla mukana tukemassa jotakin itselle tärkeää asiaa ja samalla tuottopotentiaalikin on todellinen.

Miksi vastuullinen sijoittaminen?

Voit lukea tarkemmin ajatuksiani vastuullisen sijoittamisen taustalta sekä OP:n varainhoitaja Johanna Mustikkavaaran vinkit tästä. 

Löydät minut sosiaalisesta mediasta @hetabeatavocals