Ida Arppe työskentelee OP Pohjois-Savossa asiakkuusjohtajana. Hän veti aikaisemmin pankin myynnin palvelut -tiimiä, jossa hoidettiin laajasti erilaisia pankin tehtäviä rahoittamiseen, sijoittamiseen ja yrityspalveluihin liittyen. Uuteen asiakkuusjohtajan tehtävään Ida siirtyi toukokuun 2024 alussa ja tiimi vastaa OP Pohjois-Savon nykyisten laina-asiakkaiden rahoitusratkaisuista.

Ida on tyytyväinen, että on saanut rauhassa kasvaa erilaisten työtehtävien kautta nykyiseen esihenkilötehtävään. Hänen mielestään jokaisen oma aktiivisuus on lähtökohta sille, että uralla avautuu väyliä etenemiseen. Matkalle tarvitaan myös hyvää johtamista ja kannustavia esihenkilöitä.

– Koen, että minulla on ollut täällä meillä erinomaiset esihenkilöt, jotka ovat kuunnelleet toiveitani ja urahaaveitani ja mahdollistaneet niitä parhaansa mukaan. 

Nyt Ida on työskennellyt jo kahdeksan vuotta pankissa ja noin kymmenen finanssialalla. Varsinainen työura alkoi kuitenkin jo teini-iässä. 

Asioita kannattaa tehdä, jotta asioita tapahtuu

Ida on kasvanut lapsesta asti ympäristössä, jossa töitä on harjoiteltu tekemään kaiken muun tekemisen rinnalla. 

– Isovanhempani ovat asuneet maaseudulla Alapitkällä ja siellä pääsin ensimmäisiin kesätöihin mansikanpoimintaan, kasvimaan tekoon ja auttelemaan naapureita milloin missäkin. Aina siitä sain jonkinlaista pientä palkkaa, Ida muistelee.

Näiden pienten töiden kautta Ida pääsi kiinni säännölliseen työn tekemiseen. Sunnuntait ja kesälomat kuluivat usein siistien esimerkiksi toimistotiloja ja porraskäytäviä. Perheen ja läheisten tarjoamien töiden kautta syntyi oivallus siitä, että asioita kannattaa tehdä, jotta asioita tapahtuu.

– Ensimmäisen vakituisen työpaikkani sain pitsanpaistajana ennen kuin täytin 18 vuotta. Sen jälkeen olen aina tehnyt töitä opiskelujen rinnalla.

Jokaisella työllä ja työtehtävällä on aito merkitys, koska edelliset avaavat väylän seuraavaan. Jostain on aina aloitettava.

Lukion ja ammattikorkeakouluopintojen aikaan hän työskenteli ravintola-alalla, sillä työ oli helppo yhdistää opiskeluun ja kaiken lisäksi yö- ja viikonloppuhommissa oli mahdollista saada vähistäkin työpäivistä ja -tunneista hyvä korvaus tuntipalkan lisäksi maksettavien lisien ansiosta. Muiden työelämätaitojen ohessa työstä kertyi asiakaspalvelukokemusta, joka myöhemmissä vaiheissa on taitona ollut erityisen tärkeä.

Kun Ida valmistui tradenomiksi, mietti hän pitkään millainen työ tai ala häntä oikeasti kiinnostaisi. Lopulta hän haki ja pääsi töihin vakuutusalalle.

– Aloitin uuden työn ja kokonaisen alan opettelun ihan alusta. Vastasin puheluihin, verkkoviesteihin ja chattiin. Siinä opin vakuutusalan perusteet.

Vahinkovakuuttamisessa Idaa kiehtoi laaja kokonaisuus, joka tarjosi hyvällä tavalla haastetta. 

– Ensimmäistä kertaa minusta tuntui, että työ tarjosi oikeasti kehittymisen mahdollisuuksia, koska se ei ollut hetkessä haltuun otettavissa.

Konttorin kutsu

Isossa asiakaspalvelukeskuksessa työskennellessä Idalle alkoi muodostua uusia unelmia työuralle. Hän kaipasi aitoa vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa.

– Koin että vahvuuteni aikaisemman työkokemukseni pohjalta oli aidoissa kohtaamisissa kasvotusten ihmisten kanssa. Ajattelin, että konttorissa työskentely tarjoaisi tilaisuuden livekohtaamisiin.

Vuosi 2016 oli aikaa, jolloin pankkimaailmassa ei ollut juurikaan tarjolla julkisesti haussa olevia vakituisia työpaikkoja. Ida kokeekin olleensa todella onnekas, että OP Pohjois-Savossa avautui vakuutusneuvojan työ, jonka hän onnistui saamaan.

Seuraavana vuonna pankin tehtäviä ja organisaatiota myllättiin uusiksi kohti monialaisempaa asiantuntijuutta. 

– Koska minulla ei ollut aiempaa kokemusta pankkipalveluista, aloin harjoitella niitä alusta saakka, eli esimerkiksi tilin avauksia ja säästämisen palveluita. Seuraava kokonaisuus oli rahoitus, josta huomasin erityisesti pitäväni.

– Kun avoimesti sanoittaa esihenkilölle omia haaveitaan ja toiveitaan, voidaan yhdessä keskustella vahvuuksista ja osaamisesta, niin sieltä ne mahdollisuudet alkavat selkiytyä, kannustaa Ida.

Kokeillen kohti haaveammattia

Ida kertoo, ettei hän oikein koskaan ole tiennyt mikä hänen todellinen haaveammattinsa on. Siksi hänen mielestään on tärkeää lähteä rohkeasti kokeilemaan ja etsimään itselle sopivaa työtä.

– Kun avoimesti sanoittaa esihenkilölle omia haaveitaan ja toiveitaan, voidaan yhdessä keskustella vahvuuksista ja osaamisesta, niin sieltä ne mahdollisuudet alkavat selkiytyä. 

Jossain vaiheessa Ida haaveili markkinoinnin parissa työskentelystä ja pääsikin kokeilemaan sitä työnkierron kautta. 

– Vuoden sijaisuuden jälkeen totesin, että markkinointi on ihan kivaa, mutta käytännössä se ei ollutkaan ihan sitä mitä olin odottanut. 

Ida palasi työnkierrosta vanhaan tiimiinsä uuteen myyntipäällikön tehtävään. Samoihin aikoihin Ida aloitti työn ohessa kauppatieteiden maisterin opinnot, joista valmistui 2021. 

– Kun myyntipäällikkö-nimikkeestä luovuttiin minusta tuli asiakkuuspäällikkö-valmentaja. Työskentelin siinä roolissa neljä vuotta.

Ajatus esihenkilötehtävään siirtymisestä oli kypsynyt Idan mielessä pikkuhiljaa. Yhteistyössä myyntijohtajan kanssa hän vastasi pitkään tiimin arjesta, tekemisestä ja suunnittelusta, joten esihenkilön työ alkoi tuntua luonnolliselta seuraavalta askeleelta.

– Esihenkilönä minulla on vielä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, miten asioita tehdään ja samalla saan kehittää itseäni. En välitä tittelistä tai roolista, vaan oman tekemisen eteenpäin vieminen on aina ollut minulle tärkein motivaattori.

Vahvuuksien tunnistaminen on vastuullisuutta

Esihenkilötyössä Ida kokee todella tärkeäksi vahvuudekseen vuorovaikutus- ja ihmistaidot. Hän haluaa olla omalla esimerkillään tukemassa avointa keskustelukulttuuria, olla aidosti oman tiimin arjessa mukana ja ymmärtää tiimin tekemistä haasteineen ja onnistumisineen. 

– Esihenkilötyössä haluaisin erityisesti onnistua siinä, että olen mahdollistamassa kehittymistä tiimilleni ja saan tukea jokaista oman osaamisen kehittämisessä, jotta he pystyisivät löytämään oman väylänsä. 

– Olen itse saanut urallani paljon tukea ja se on varmasti isolta osin mahdollistanut sen, että olen päässyt etenemään ja saanut sen tyyppistä ammattiosaamista mitä olen tarvinnut. Ja sitä haluaisin tarjota myös tiimiläisilleni. Esihenkilönä taitoa on osata oikeissa hetkissä pienentää itsensä, jotta muut saavat mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä.

Tällainen toimintamalli pohjaa Osuuspankkien vastuullisuuteen. Isossa kuvassa OP Pohjois-Savo haluaa olla tukemassa omaa toimialuettaan ja sen menestystä, jotta täällä on ihmisillä hyvä olla ja asua sekä tässä hetkessä että tulevaisuudessa. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun jokaisella pankkilaisella on aitoa motivaatiota omaa tekemistä ja työtään kohtaan. 

– Tähän satsataan meidän pankissa tällä hetkellä todella paljon. Kun yksilöt saavat hyödyntää omia vahvuuksiaan, näkyy se sekä tulosnäkökulmasta että työtyytyväisyytenä. 

Vastuullisuuden kautta syntyy myös aitoa läsnäoloa asiakkaille. 

– Toiselle asiakkaalle se tarkoittaa helppoa yhteydenottoa puhelimitse tai verkkokanavassa, toiselle sitä, että voi kävellä suoraan ovesta sisään ja hoitaa asian konttorissa. 

– Minulle meidän pankin vastuullisuus tarkoittaa kokonaisuutena aitoa läsnäoloa. Me haluamme olla aidosti mukana meidän asiakkaiden erilaisissa elämäntilanteissa. Välillä mietimme ratkaisuja haasteellisiin hetkiin, välillä taas saamme olla mukana tosi hyvissä ja iloisissa asioissa. Työkavereiden kesken se on sitä, että olemme avoimia, tuemme tarvittaessa toisiamme ja iloitsemme yhdessä onnistumisista.

Pieni hetki ennen uusia haasteita

Nykyisessä työssään Idan mielestä parasta on, ettei päivät ole samanlaisia ja haastetta on vähintäänkin sopivasti.

– Tällä hetkellä minun tiimissä tehdään monenlaista. Uskallan sanoa, etten varmasti ole paras asiantuntija niissä kaikissa, mutta parhaani yritän että ymmärrän. 

– Meillä on kaksi tiimiä tekemässä henkilöasiakasrahoitukseen liittyviä töitä. Osaaminen on jaettu uusluotonantoon ja omassa tiimissäni hoidettavaan lainan elinkaaren aikaiseen hallintaan.

Pitkästä aikaa Idan työura on nyt siinä pisteessä, ettei hän aio asettaa itselleen seuraavaa uratavoitetta. Välillä on hyvä pysähtyä hetkeksi, katsoa taaksepäin ja iloita siitä, mitä on jo saavuttanut, oppinut ja saanut aikaiseksi.

– Juuri nyt haluan ottaa haltuun tämän tehtävän ja roolin rauhassa, vaikka toisaalta haaveilen, että pääsen jatkossakin viemään omaa osaamistani eteenpäin, Ida naurahtaa.

OP Pohjois-Savo on täynnä erilaisia uratarinoita. Se on meille rikkaus ja mahdollistaa menestymisen yhdessä. Uratarinat-juttusarjassa esittelemme, millaisia urapolkuja pitkin meille on tultu töihin, ja mitä eri asioita työntekijämme arvostavat työssään.