Edellisvuosien tapaan tyypillisimmät tehtävät liittyivät tekniseen vikaan tai merimiestaitojen puutteeseen; polttoaine oli loppunut, koneen jäähdytys ei toiminut tai navigointivirheen seurauksena oli päädytty karikolle. Aina kyseessä ei kuitenkaan ole piittaamattomuus vaan pikemminkin liiallinen into.

 - Juuri hankittu vene, kaunis ilma ja upea järviluonto houkuttelivat lähtemään nopeasti vesille. Kun vesillä ei saa olla kiirettä, niin myöskään lähtiessä ei pidä kiirehtiä. Ennen köysien irroitusta veneen ja koneen kunto, turvavarusteet, viestintälaitteet, reittisuunnittelu ja sääennuste on käytävä läpi. Myös veneen syys- ja keväthuollot pitää tehdä huolella, sanoo Kuopion Järvipelastajien varapuheenjohtaja ja päivystysvastaava Sami Rauhala.

SMPS Kuopion Järvipelastajat hoitaa saamansa tehtävät itsenäisesti tai viranomaisten tukena.  Toiminta perustuu täysin vapaaehtoisuuteen, miehistöt päivystävät avovesikaudella 24/7.

Korvausta eivät miehistöt saa, mutta helpotuksen ja kiitollisuuden tunne avustettavien taholta on palkitsevaa, toteaa Rauhala.

 OP Pohjois-Savo merkittävässä roolissa

Aluksia yhdistyksellä on kaksi, PV 028 Herman Saastamoinen II ja PV 146 OP Pohjois-Savo. Viimeksi mainittu suoritti päättyneen kauden tehtävistä reilusti yli puolet. Aluksen etuina ovat nopeus ja kevyemmät miehitysmääräykset, tehtäville päästään lähtemään jo kahdella pelastajalla. Alus oli myös ahkerassa käytössä miehistökoulutuksissa sekä viranomaisten ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun kanssa pidetyissä yhteisharjoituksissa. Lisäksi OP Pohjois-Savo on ollut esillä ympäristöaktiviteeteissa. Yhdistyksellä on sopimus Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa Etelä-Kallaveden retkisatamien jätehuoltotehtävistä. Ketterällä veneellä pääsee matalarantaisiinkin retkikohteisiin.

Yhteistyö vahvan maakunnallisen toimijan OP Pohjois-Savon kanssa on omalta osaltaan turvannut PV 146:n ylläpitoa ja varustelua.

SMPS Kuopion Järvipelastajat toivottaakin aluskummilleen Hyvää Joulua ja Menestyksellistä Uutta Vuotta!  

Lue lisää:

OP Pohjois-Savon ja Järvipelastajien yhteistyöstä

Lue muita pohjoissavolaisia juttuja OP Mediasta

Siirry OP Pohjois-Savon verkkosivuille