Ole askel edellä – kokeneen välittäjän 5 vinkkiä etenkin ensiasunnon ostajille
Lisää aiheesta
Asunto pitää ostaa tunteella, jotta se tuntuu omalta. Viisas ostaja tekee kuitenkin kotiläksyt ennen ostopäätöstä.
Asunnon ostaminen, erityisesti sen kaikkein ensimmäisen, on yksi isoimmista virstanpylväistä elämässä. Unelman täyttymisen mahdollisuus saa aikaan innostuksen ja nostattaa ihanan huuman tilanteessa, jossa kipinä oman asunnon ostamiseen on saatu ja säästöjäkin kenties kertynyt.
OP Koti Pirkanmaan Pauliina Paananen on toiminut kiinteistövälittäjänä vuodesta 2016. Hän tunnistaa tuon innon, ja välittäjänä tuntee halua palvella jokaista ensiasunnon ostajaa yhtä kattavasti kuin tuli itse palvelluksi aikanaan.
Ensiasunnon ostajille tämänhetkinen markkinatilanne on Paanasen mukaan hyvä. Tarjolla on paljon yksiöitä ja kaksiota, juuri sitä asuntokokoa, jota ensiasunnon ostajat pääsääntöisesti hakevat.
Pienten asuntojen keskimääräinen myyntiaika on pidentynyt. Siinä missä yksiö myytiin aiemmin ensinäytöllä tai jopa jo ennen sitä, jää ostajalle nyt aikaa tutustua ostettavaan kohteeseen huolellisemmin.
Ensiasunnon ostajat ovat usein nuoria aikuisia, ja hakevat ensimmäistä omistusasuntoa joko yksin tai kaksin. Muutaman vuoden vuokralla olo saa monet miettimään, ettei asuntoa välttämättä kannatakaan maksaa vieraalle.
– Hyvä markkinatilanne on saanut ensiasunnon ostajat liikkeelle, ja se näkyy myös rahoituspäätöstä hakevien määrässä, Paananen kuvailee.
Paananen listaa viisi vinkkiään asunnonostoa suunnittelevalle. Niistä hyötyvät ensiasunnon ostajien lisäksi muutkin asuntokauppaa harkitsevat.
Viisi vinkkiä asunnonostajalle
1. Minkä kokoinen unelma on mahdollinen?
Ota ensin yhteyttä pankkiin. Vaikka ostotarjouksen voi jättää lainansaantiehdolla, Paananen suosittelee ihan ensimmäiseksi yhteydenottoa pankkiin. Paitsi siksi, että usein lainaehdolliset tarjoukset jäävät myyjän silmissä kakkoseksi niihin nähden, joissa ehtoa ei ole, myös siksi, että realiteetit on sitten selvitetty, eikä pettymyksiä tule.
Lainansaannin varmistaminen on maksutonta ja lainapäätös on voimassa kolme kuukautta, jos hakijan taloudellinen tilanne ei sinä aikana olennaisesti muutu.
– Pankin kanssa on hyvä ensin selvittää, minkä verran lainaa on mahdollista saada ja toisaalta kannattavaa nostaa. Joskus summa voi yllättää positiivisestikin, ja asunnonostoa suunnitellessa voi miettiä, ostettaisiinko sittenkin esimerkiksi suoraan seuraava asuntokoko, Paananen neuvoo.
2. Mikä painaa vaakakupissa eniten?
Vertaile ja tutki, mieti, mikä itselle on tärkeää. Jos malttaa pikkuisenkaan tehdä vertailua eri tyyppisten taloyhtiöiden ja asuntojen välillä, saa ymmärrystä myös siitä, mitä mahdollisuuksia on tarjolla, mitä oikeasti haluaa ja mistä taas on valmis tinkimään. Ensiasunnon ostaja saattaa maksaa asunnosta jopa ylihintaa, jos markkinatilanteesta ei ole näkemystä.
Hyvä välittäjä osaa katsoa tarjontaa laajemmalla kulmalla ja ehdottaa vaihtoehtoja myös alkuperäisten ajatusten ulkopuolelta. Paananen kehottaakin ottamaan rohkeasti yhteyttä välittäjään ja kertomaan toiveistaan asunnon suhteen. Kun kriteerit on kirjattu OP Kodin ostajapalveluun, saa ostaja ilmoituksen sopivan asunnon tultua myyntiin. Näin päästään katsomaan useampia asuntoja ja saamaan erilaistakin näkökulmaa.
Moni ostaja määrittää hakukoneet turhan tarkkaan asuntotyypin, alueen, neliöiden tai huonemäärän mukaan. Silloin jää näkemättä ne vaihtoehdot, jotka voisivat olla esimerkiksi pohjaratkaisun ansiosta muokattavissa tai uusien kulkuyhteyksien kautta hyviä mahdollisuuksia, Paananen sanoo.
OP Kodin ostajapalvelu on maksuton eikä asuntonäytöissä käyminenkään maksa kuin vaivan. Välittäjä voi asiakkaan suostumuksella pyytää OP Tampereen rahoitusasiantuntijaa ottamaan yhteyttä, jos laina-asioita ei vielä ole selvitetty.
3. Uhkia vai vahvuuksia?
Ostajan on hyvä hallita asuntokaupan perustermit ja tiedostaa eri kohteiden vahvuudet, heikkoudet, uhat ja mahdollisuudet. Vaikka asunnon myyjällä on vastuunsa, vaaditaan myös ostajalta ymmärrystä, ettei yllätyksiä tule.
Paanasen mukaan hyvä välittäjä varmistaa, että varsinkin ensiasunnon ostaja ymmärtää mistä asunnon kustannukset koostuvat. Moni saattaa esimerkiksi ajatella, että on hyvä juttu, jos taloyhtiön korjauslistalla ei ole suuria korjauksia viiden vuoden sisällä. Paananen on tästä eri mieltä.
– Hyvin hoidetuissa taloyhtiöissä on aina kirjauksia korjauksista. Pitkä listakin tosin herättää välittäjän epäilyksen, jos tehdyt työt liittyvät lähinnä valaistuksen uusimiseen tai rappukäytävien maalaukseen. Asunnon hintaan voi yllättäen tulla puoletkin lisää yhtiölainojen muodossa, jos isot remontit ovat tekemättä. Remontteja ei kannata pelätä, mutta niiden tekemättömyys tulisi näkyä hinnassa, Paananen sanoo.
Ostajan ei tarvitse olla talotekniikan ammattilainen, kun apuna on kokenut välittäjä. Hyvä välittäjä selvittää faktat ja osaa arvioida mitkä remontit on tyypillisesti tietyn ikäisiin taloihin jo tehty ja mitkä vasta tulossa seuraavan kymmenen vuoden sisään. Vaikka remontit eivät osuisikaan omalle asumisjaksolle, ne vaikuttavat lähestyessään olennaisesti asunnon jälleenmyyntiarvoon.
4. Vasta kesän jälkeen uuteen kotiin?
Kaupanteon ja avainten luovutusajankohdasta kannattaa neuvotella. Usein asuntoa myyvällä on tilanne, ettei hän tiedä mihin seuraavaksi muuttaa. Myyjä saattaa lainansaantiehdottomuuden ohella preferoida ostotarjousta, joka antaa hänelle itselleen pelivaraa.
Paananen kehottaakin ostajaehdokasta miettimään, mistä on valmis joustamaan tai onko valmis joustamaan mistään. Jos pakollista muuttopäivää ei itsellä ole, kannattaa myyjälle tarjota lisäaikaa muuttopäivän suhteen.
– Samalla tapaa kuin lainansaannin selvittämisellä ennakkoon, myös joustavuudella muuttoaikataulussa saattaa kiilata ohi sellaisen tarjouksen, jossa kauppasumma olisi suurempi, hän kertoo.
5. Tulevaisuus tulee, olethan valmis?
Tarvitseeko asunnon täyttää heti kaikki toiveet, vai voiko se olla sellainen, jolla pääsee hyvään alkuun varallisuuden kartuttamisessa? Ensimmäinen asunto tuskin on viimeinen asunto. Vaikka on vasta toteuttamassa unelmaansa ja muuttamassa haaveidensa kotiin, kannattaa tulevaisuutta ja jälleenmyyntiä silti miettiä.
Asunnon ja taloyhtiön kunnolla, energiatehokkuudella, asumisenkustannuksilla, sijainnilla, palveluilla, autopaikoituksella ja kulkuyhteyksillä on tuleville ostajille merkitystä. Asunto pitää Paanasen mukaan ostaa tunteella, jotta se tuntuu omalta, mutta järkeä hylkäämättä. Pienet pintaratkaisut ja sisustuksen uusiminen maksaa paljon vähemmän kuin koko taloyhtiön rakenteiden uusiminen, Paananen muistuttaa.
Uskallusta peliin
Elämäntilanteet ja tarpeet asunnon tai asuinpaikkakunnankin suhteen saattavat muuttua. Asunnon voi aina myydä eteenpäin tai oman tilanteen salliessa jättää sen vuokralle.
Kun asunnon on omistanut ja siinä asunut yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta, ei myynnistä tarvitse maksaa luovutusvoittoveroa. Yllätyksiä asumisajan laskennan suhteen valitettavasti tulee lyhytaikaisen asunnonvuokrauksen yleistyttyä esimerkiksi erilaisten tapahtumien yhteydessä.
– Yksikin ulosvuokrattu yö aloittaa yhtäjaksoisen kahden vuoden asumisen laskemisen alusta, Paananen muistuttaa.
Varoittelusta ja huomioitavien asioiden pitkästä listasta huolimatta ei ensiasunnon ostoa pidä Paanasen mukaan pelätä. Unelmia pitää olla ja niitä tavoitella. Kaikilla meillä on vähän erilaiset haaveet. Kun kotiläksyt tekee huolellisesti, minimoi riskit.
– Jos tippuu maton reunalta, ei tipu kovin korkealta – asuntokaupoissakaan, Paananen summaa.