Hallitse epävarmuutta ja ota markkinariski haltuun
Markkinoilla on nähty alkuvuoden aikana reippaita liikkeitä toimintaympäristön nopeista muutoksista johtuen. Inflaatio on osoittautunut paljon pitkäkestoisemmaksi ongelmaksi kuin mitä alun alkaen odotettiin ja inflaatio laukkaa nyt monella talousalueella kovimmilla kierroksilla vuosikymmeniin. Ukrainan sota, raaka-aineiden kallistuminen, globaalien tuotantoketjujen ongelmat sekä tuotannon ja tarjonnan epätasapainotilat ovat kohottaneet inflaation tuskaa aiheuttavan korkeisiin lukemiin. Esimerkiksi euroalueen inflaatio kipusi kesän aikana uudelle kaikkien aikojen ennätystasolleen (8.9 %), eikä inflaatiohuippua kannata vielä julistaa ohitetuksi. Sen verran paljon epävarmuutta liittyy maanosan energiahuoltoon ja ensi talven energiamarkkinoiden näkymä aiheuttaa jo nyt kylmiä väreitä. Inflaatio tulee pysymään huolestuttavan korkeissa lukemissa vielä pidemmän aikaa.
Laaja-alainen inflaation kiihtyminen on pakottanut myös Euroopan keskuspankin (EKP:n) toimiin ja muuttamaan rahapolitiikkalinjaansa. EKP teki heinäkuussa ensimmäisen koronnostonsa peräti 11 vuoteen ja samalla liian pitkäksi venynyt negatiivisten korkojen aikakausi tuli päätökseensä. Negatiivisten korkojen aikakaudesta jäi niin kitkerä jälkimaku keskuspankille, että paluuta aiempaan on turha haikailla. Negatiivisten korkojen aika on siis takanapäin ja markkinoiden on pakko sopeutua muuttuneeseen korkoympäristöön. Tämä on laukaissut euroalueen historiallisen voimakkaan korkojen nousun. Esimerkiksi 12 kuukauden EURIBOR-korko on noussut nopeassa tahdissa jo noin 1,5 %:iin, eikä loppua näy. EKP tulee jatkamaan rahapolitiikan kiristämistä ja koronnostojaan akuuttien hintapaineiden hillitsemiseksi.
Onneksi monet OP:n yritysasiakkaista ovat suojautuneet korkojen nousulta, nyt on yksi riski vähemmän murehdittavana. Jos korkoriski on kuitenkin jäänyt vähemmälle huomiolle, niin seuraavasta korontarkistuksesta alkaen rahoituskustannukset tulevat kasvamaan huomattavasti. Vielä ehtii kuitenkin hyvin suojautumaan korkojen nousulta, sillä koronnosto sykli on vasta alussa.
Myös valuuttakurssit ovat liikkuneet voimakkaasti ja monet yritykset ovatkin heränneet tähän. Kansainvälisillä markkinoilla toimiville suuryrityksille valuuttasuojaus on arkipäivää, mutta nyt myös monet pienet ja keskisuuret yritykset ovat kiinnostuneita valuuttariskeistään. Valuuttakurssiliikkeiden lisäksi yhtenä syynä tähän varmasti on se, että valuuttakauppojen toteutus on helpottunut automatisoitujen sähköisten valuuttakaupankäyntijärjestelmien myötä. Tehokkuus, ennustettavuus ja ajansäästö kelpaa jokaiselle taloushallinnon työntekijälle!
No, mitä seuraavaksi? Markkinaliikkeiden ennustaminen on yleensä hankalaa ja tässä maailmantilanteessa täysin mahdotonta. Epävarmuus tulevasta on todella suurta ja nyt jos koskaan hallittavissa olevia riskejä kannattaa hallita. Valuuttasuojauksella yritys voi estää valuuttamääräisen myyntikatteen sulamisen ja korkosuojauksella yritys turvaa ennustettavat rahoituskustannukset pitkälle tulevaisuuteen. Olipa kyse siis valuuttakurssin lukitsemisesta tai lainan rahoituskustannusten paremmasta ennustettavuudesta, niin lääkkeet tähän löytyvät läheltä - paikallisen OP:n asiantuntijoiden reseptivihkosesta.
Janne Kauria
Sijoitus- ja suojausratkaisut
OP Markets