Kilpaurheilijana työelämässä - Essi Saastamoinen ja Essi Söderholm tähtäävät korkealle työssä ja urheilussa
Amerikkalaista jalkapalloa pelaavat Essi Saastamoinen ja Essi Söderholm ovat raivanneet tietään päämäärätietoisesti kohti lajinsa huippua ja saavuttaneet menestystä jo kansainväliselläkin tasolla. Selvitimme heiltä, kuinka työskentely OP:lla yhdistyy tavoitteelliseen kilpaurheiluun.
Kilpaurheilun ja työn yhteensovittaminen voi olla urheilijalle valtava voimavara, mutta aina se ei ole aivan yksinkertaista. Tavoitteellinen urheilu vaatii urheilijalta palavaa intohimoa, omistautumista ja aikaa riittävälle harjoittelulle ja levolle, jolloin tasapainon löytäminen päivätöiden ohella voi olla haasteellista. Tuoreet amerikkalaisen jalkapallon MM-pronssimitalistit, OP:lla työskentelevät Essi Saastamoinen ja Essi Söderholm kertovat, kuinka he ovat onnistuneet ja menestyvät loistavasti niin pelikentällä kuin työelämässäkin. MM-menestyksen lisäksi molemmat Essit pelasivat myös EM-kultaa voittaneessa Suomen maajoukkueessa vuonna 2019.
Halu haastaa itseä ajaa eteenpäin
Essi Söderholm aloitti amerikkalaisen jalkapallon 14-vuotiaana. Hän pelasi aiemmin muutaman vuoden ajan Kotka Eaglesin joukkueessa I-divisioonassa, mutta halusi pelata korkeimmalla sarjatasolla Naisten Vaahteraliigaa ja siirtyi tälle kaudelle Helsinki Wolverinesin joukkueeseen. OP Kymenlaaksossa Söderholm aloitti työskentelyn tämän vuoden tammikuussa. Työ finanssialalla oli kiinnostanut häntä jo muutaman vuoden ajan ennen hänen päätymistään OP:lle. – Kouluttauduin liiketalouden ammattitutkintoon oppisopimuksella. Työ OP:lla on tuntunut todellakin omalta jutulta. Työskentelen tällä hetkellä päivittäispalveluissa asiakasneuvojana, Söderholm kertoo.
Essi Saastamoinen puolestaan pelasi nuoruudessaan pesäpalloa 13 vuotta, kunnes vaihtoi lajia amerikkalaiseen jalkapalloon viisi vuotta sitten. Saastamoinen halusi uusia haasteita ja aloitti samaan aikaan uuden työn OP:lla ja amerikkalaisen jalkapalloilun Kuopiossa vuonna 2017. Kuluva kausi on Saastamoiselle hallitsevan suomenmestarin Turku Trojansin riveissä jo kolmas, joista reilut 1,5 vuotta hän on myös työskennellyt Turun Seudun Osuuspankissa. – Työskentelen sijoittamisen ja säästämisen parissa asiakasvastaavana ja olen myös viihtynyt OP:lla mielettömän hyvin, Saastamoinen toteaa.
Työyhteisöissä pätee samat lainalaisuudet kuin joukkueurheilussakin
OP työllistää ympäri Suomea monia aktiivisesti urheilevia ja jo urheilu-uransa päättäneitäkin työntekijöitä. Työntekijöinä useita urheilijoita yhdistää tinkimätön halu kehittyä pelikenttien lisäksi myös työuralla kohti suuria haaveita. Urheilija voi olla osin tiedostamattaankin oppinut tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja urheilu-uransa ohella. Molemmat Essit kertovat olevansa hyvin kiitollisia OP:n yhteisöllisyydestä ja joustavuudesta, mitä ilman täysipainoinen urheileminen ei olisi mahdollista.
– Voisi sanoa, että meillä työyhteisö on hyvin urheilumyönteistä toimitusjohtajastamme lähtien, ja ajatellaan, että on enemmänkin hyvä juttu, että työn ohessa myös harrastaa. Sain esimerkiksi hirveästi työyhteisön sisältä tsemppiviestejä juuri päättyneisiin MM-kisoihin, Söderholm iloitsee. – Liukuva työaika ja vapaat viikonloput helpottavat urheilemista paljon. Koko meidänkin työyhteisömme suhtautuu urheilu-uraani kiinnostuneina ja tsempaten, Saastamoinen jatkaa.
Molempien naisten mielestä työelämä ja joukkueurheilu vaativat tiimityöskentelytaitoja ja organisointikykyä. Säännöllinen työaika helpottaa myös arjen aikatauluttamista työn, harjoittelun ja levon osalta. – Siisti sisätyö on hyvää vastapainoa ryminälle ja adrenaliinille, jota lajissamme on paljon, Saastamoinen naurahtaa.
Urheilijan työpäivät vaativat järjestelmällisyyttä
Kiireisen arjen keskellä kalenteriin tulee muistaa varata riittävästi aikaa myös levolle. Molempien urheilijoiden päivät saattavat usein venyä töiden ja harjoitusten jälkeen myöhällekin iltaan ennen nukkumatin tuloa.
– Talvella treenit saattavat loppua klo 22.30 - 23.00, mutta onneksi yleensä seuraavana aamuna on mahdollista mennä hieman myöhemmin töihin. Olen tosi tiukka itselleni levosta, ruuasta ja harjoittelusta. Arkeni on rakennettu niin, että ne toteutuvat ja muut asiat muodostuvat siihen ympärille, Söderholm kertoo.
– Minullekin on tärkeää, ettei kumpikaan osa-alue elämästäni syö toista ja suunnitelmallisuuttahan se silloin vaatii. Haluan töissä keskittyä työntekoon ja vapaa-ajallani täysin pelaamiseen. Kalenterinhallinnalla rakennan arjestani sellaista, että ehdin syödä ja levätä, Saastamoinen toteaa.
Väistämättä edessä on kuitenkin usein tilanne, jolloin tunteja tarvittaisiin vuorokauteen lisää ja vapaa-aika jää väkisinkin minimaaliseksi. Saastamoinen ei halua, että töistä tulee silti koskaan kiire lähteä harjoittelemaan. – Aikaa pitää jäädä hetken lepoon ennen joukkuetreenejä. Silloin, kun joukkuetreenejä ei ole, niin teen monesti pidemmän työpäivän ja treenaan itsekseni töiden jälkeen.
– Joukkuetreenipäivinä ei tarvitse juuri vapaa-aikaa mietiskellä. Esimerkiksi tänään ajan suoraan töistä Helsinkiin treeneihin mukanani kasa ruokaa, jonka aion syödä autossa. Sieltä sitten vielä illaksi kotiin ja nukkumaan, Söderholm nauraa.
”Isommin, enemmän ja paremmin!”
Urheilijan mielenmaisema ja omistautuminen itselleen merkityksellisille asioille käy selkeästi ilmi molemmista naisista, kun vielä haastattelun lopuksi juttelemme tulevaisuuden haaveista työelämässä ja pelikentillä. Halu kehittyä roihuaa heidän sisällään jokaisen päivän jokaisena hetkenä.
– Isommin ja enemmän molemmissa! OP ryhmässä on valtava määrä erilaisia vaihtoehtoja ja rooleja, joissa työskennellä, joten uuden haasteen etsiminen ryhmän sisäisestikin on mahdollista. Emme kuitenkaan elä valmiissa maailmassa, joten aika näyttää, mitä elämä tuo tullessaan, Saastamoinen kertoo.
– Enemmän ja paremmin! Kehittyminen ja uuden oppiminen minua viehättävät. Olen OP:lla vielä aika tuoreissa saappaissa, joten minulla on vielä paljon opittavaa näissäkin hommissa, mutta jossain kohtaa olen varmasti kiinnostunut myös uusista haasteista ryhmän sisällä. Urheilussa minua motivoi tällä hetkellä suomenmestaruudesta pelaaminen ja seuraavat arvokisat, Söderholm hymyilee.
Nimi: Essi Söderholm |
Seurat: Helsinki Wolverines, Kotka Eagles |
Saavutukset: MM-pronssi, EM-kulta, SM-kulta, SM-hopea & SM-pronssi. Lisäksi Lippupallon kolminkertainen suomenmestari ja yksi SM-hopea. |
Muuta: Söderholm on saavuttanut myös Beach flagin EM-kultaa sekä painissa SM-pronssia. |
Nimi: Essi Saastamoinen |
Seurat: Turku Trojans, Kuopio Steelers |
Saavutukset: MM-pronssi, EM-kulta, SM-kulta & SM-pronssi. 3x Vaahteraliigan All Stars -valinta omalla pelipaikallaan Vuoden puolustaja Vaahteraliigassa 2020 Lippupallon SM-hopea |
Muuta: Pelasi aiemmin pesäpalloa pääsarjatasolla Superpesiksessä 5 vuoden ajan yhteensä 119 ottelua. |