Korkojen nousu koskettaa myös taloyhtiössä asuvia
Lisää aiheesta
Korkojen noususta puhutaan paljon. Asuntolainoja korkosuojataan jo aktiivisesti, mutta entä miten on taloyhtiölainojen laita?
Korkojen nousuun on hyvä varautua ennalta, se helpottaa taloyhtiön talouden suunnittelua ja budjetointia. OP Turun seudun asiakkuus- ja myyntipäällikkö Babi Lyrintzis tekee päivittäin töitä taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden kanssa juuri korjausrahoittamisen osalta.
-Korkojen nousulta suojautuminen on tärkeä osa taloyhtiön pitkäjänteistä ja vastuullista taloudenhoitoa. Näen OP:n tarjoaman ratkaisun ikään kuin vakuutuksena, joka samalla joustaa lainalle tehtävien mahdollisten muutosten osalta, Lyrintzis kertoo.
Kesäkuussa 2017 osuuspankkien markkinoille tuoma taloyhtiölainojen korkosuojaus räätälöitiin tarpeeseen. Taloyhtiöiden velkaantuminen on jatkanut nousuaan kovaa vauhtia viime vuosina. On kyse sitten julkisivu- tai putkiremontista, saneeraustarve tulee taloyhtiön elinkaaren päässä vääjäämättä vastaan.
Taloyhtiölainan korkosuojauksessa korko lukitaan sovitulle tasolle tietyksi ajaksi, jopa 25 vuoteen saakka. Näin varmistetaan, ettei korkotason nousu vaikuta rahoitusvastikkeisiin. Kyseessä on joustava ratkaisu, joka mahdollistaa ylimääräiset lyhennykset sekä maksuohjelman muutokset. Näitä ei ole ollut aiemmissa ratkaisuissa tarjolla.
-Korkosuojaushan on mahdollista ottaa niin uusiin kuin vanhoihin lainoihin, eikä sen saaminen ole kiinni taloyhtiön koosta, Lyrintzis kertoo palvelusta.
-Korkosuojausta kannattaa käsitellä taloyhtiön hallituksessa, jotta riski korkojen nousuista on ainakin tietoinen valinta. Osakas voi itse ottaa korkosuojauksen esille, sillä maksumiehen roolissa kannattaa olla kiinnostunut ja aktiivinen asian suhteen. Euribor on ollut ennätyksellisen pitkään negatiivinen, mutta merkkejä korkojen noususta alkaa ilmaantua. Paras aika korkosuojauksen ottamiselle on nyt, kun taloyhtiön hyöty siitä on suurempi, Lyrintzis muistuttaa asian ajankohtaisuudesta.
Lue lisää taloyhtiön korkosuojauksesta täältä.