Mahdollisuuksien kesä!
Lisää aiheesta
Kesäduuni OPn piikkiin tarjosi jo neljännen kerran 50 nuorelle mahdollisuuden työllistyä OP Turun Seudun toimialueen yhdistyksiin. Kampanjan tavoitteena on lisätä nuorten työelämäntuntemusta sekä taitoa hoitaa omia raha-asioitaan. Samalla tuetaan Turun seudulla toimivien yleishyödyllisten yhdistysten toimintaa. Hakemuksia tuli tänä vuonna yhdistyksiltä ennätyksellisen paljon ja mukaan valikoitui muun muassa Opetuskoti Mustikka.
-Tuemme maahanmuuttajaäitien selviytymistä yhteiskunnassa, Opetuskoti Mustikka on matalan kynnyksen paikka. Tänne on siis mahdollista tulla opiskelemaan kieltä, harjoittelemaan työelämän valmiuksia sekä hakemaan kontakteja, kehittämispäällikkö Tanja Sarlin kertoo. Opetuskodin lähtökohta on, että ovelta ei käännytetä ketään. Päivittäin Turun Halisissa sijaitsevassa opetuskodissa käy noin 30 naista kielikurssilla tai hakemassa palveluohjausta, jonka kautta osa naisista on mukana työkokeilussa tai työharjoittelussa.
Kesäduunista OPn piikkiin Sarlin kuuli asiakassuhteensa kautta.
-Olemme OP Turun Seudun asiakkaita ja kuulimme tästä ensimmäisen kerran kolme- neljä vuotta sitten. Tänä vuonna meillä on ollut Roope Kantola kesäleirillä ohjaajana. Leiri on tarkoitettu niille kouluikäisille lapsille, joiden äiti käy opetuskodissa, Sarlin kertoo. Kesäleiri järjestettiin ensimmäisellä lomaviikolla päivätoimintana, jossa lapsille oli tarjolla ohjattua tekemistä. Tänä vuonna lapsia leirille osallistui 15.
-Meille tuli yli 70 kesätyöhakemusta ja valinta oli vaikea. Haastatteluissa kävimme lävitse, millaisesta tehtävästä on kyse ja kerroimme, mitä ohjaajalta odotimme. Roopen kanssa kaksi asiaa nousi vahvasti esille, ensimmäisenä niistä jalkapallo. Kun puhutaan monikulttuurisesta leiristä ja tästä kohderyhmästä on jalkapallo erittäin tärkeää ja voitte ajatella, millaisen vaikutuksen teki maajoukkueessa pelaava ohjaaja! Toinen tärkeä asia oli kalastus, joka oli mukana leirin ohjelmassa ja joka oli Roopelle tuttua puuhaa, Sarlin kertaa kesäduunarin valintaprosessia. Hänen mukaansa on ollut hienoa, kuinka oma henkilökunta on oppinut kesäduunarilta heittäytymistä ja läsnäoloa sekä konkreettisesti sitä, kuinka kala irrotetaan koukusta.
-Ihaillen olemme seuranneet, kuinka Roope on hoitanut työnsä ja käsitellyt vaativaa kohderyhmää. Roope on ollut lapsille idoli ja äärimmäisen rauhallisena hän on hanskannut kaikki tilanteet hienosti. Hän on saanut vilkkaatkin lapset seuraamaan, Tanja kertoo ylpeänä kesäduunarin onnistumisista.
-Tämä Osuuspankin kesäduunari on hyvä, helppo ja toimiva malli yhdistyksille saada apukäsiä kesän arkeen! Suosittelen lämpimästi ja olen erittäin iloinen, että saimme tarjottua kesätöitä nuorelle, jolla niitä ei vielä ollut tiedossa, Sarlin summaa kesäduunin OPn piikkiin.
Kesäduunin OPn piikkiin sai tänä vuonna myös Turun Seudun Kehitysvammaisten tuki ry. Tämä noin 60 vuotias yhdistys toimii edunvalvojana ja yhdyssiteenä, käytännössä tämä tarkoittaa vapaa-ajantoiminnan mahdollistamista ja tukemista.
-Tärkeää yhdistyksen toiminnassa on luoda verkostoja kehitysvammaisille, mahdollistaa yhdessä tekemistä ja liikkumista sen oman, joskus kapean sosiaalisen piirin ulkopuolella, kertoo yhdistyksen hanketoiminnasta vastaava Outi Yli-Heikkilä. Yhtenä konkreettisimpana toiminnan kehittämisenä on ollut STEAN-hankkeena perustettu kohtaamispaikka Tärsky.
-Kohtaamispaikan toiminnalla tuetaan kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä vertaisryhmien, tapahtumien ja avoimen toiminnan avulla. Ohjelma rakentuu kävijöiden mielenkiinnon ja toiveiden kautta, kertoo Yli-Heikkilä paikan toiminnasta.
Mahdollisuus saada kesäduuni OPn piikkiin huomattiin yhdistyksessä netistä. Yli-Heikkilä iloitsee, että haku tärppäsi ensimmäisellä kerralla.
-Meillä ei ole ollut aiemmin kesätyöntekijää, OP Turun Seutu mahdollisti ensimmäisen! Hakuun osallistuneiden määrä ja hakemusten laatu yllättivät meidät. Valintaan vaikutti se, että kesäduunarin piti pystyä esimerkin kautta osallistamaan väkeä. Kesätyöhön valitulla oli partiotaustan ja erityisryhmäkokemuksen kautta hyvät eväät, Outi vetää yhteen valinnan kriteereitä. Yli-Heikkilän toiveena oli, että nuori kesätyöntekijä saisi nuorempia kiinnostumaan yhdistyksen toiminnasta ja alan opiskelijana hän toisi uusimman tiedon ja tuoreet ideat mukanaan. Valituksi tuli Benjamin Pösö, joka oli törmännyt kesätyöpaikkaan Osuuspankin nettisivuilta.
-Kattelin paljon muutakin, mutta tämä vaikutti mielenkiintoiselta ja sellaiselta, mitä halusin kokeilla. Opiskelen sosiaali- ja terveysalaa Kaarinassa ja tämä kesätyö tukee hienosti sitä, Benjamin kertoo. Hänen kesätyönsä piti sisällään Kesätärskyjen järjestelyitä.
-Olin ohjelmamestari ja pääsin tekemään uusia juttuja uusien ihmisten kanssa. Tiistaisin tein järjestelyt ja kontaktoin ihmiset ja sovin ajat ja paikat ja hankin mahdolliset eväät. Keskiviikkoisin oli se varsinainen tapahtumapäivä, Pösö kertaa kesän ohjelmaa.
-Pidän todella hienona ja tärkeänä, että OP Turun Seutu antaa vilpittömän kädenojennuksen. 500€ on tällaiselle yhdistykselle iso raha ja kun avustuksen myöntäjä on valmis antamaan sen suoraan palkkoihin, se on hienoa! Me tarvitaan ihmiskäsiä, tämä mahdollisti sen, Outi kertoo tyytyväisenä.
Kuvassa Turun Seudun Kehitysvammaisten tuki ry:n Outi Yli-Heikkilä ja kesäduunari Benjamin Pösö. Kuvaaja Peter Nuutinen.