Sibelius, kuolematon -Tarina tavallisesta ihmisestä, joka loi jotain ainutlaatuista
Lisää aiheesta
Sibelius-museon jylhän betoninen konserttisali luo puitteet Jean Sibeliuksen elämästä kertovalle musiikilliselle pienoisnäytelmälle. Sibelius, kuolematon -näytelmä nähdään 50-vuotisjuhlavuotta viettävässä museorakennuksessa vain kymmenen kertaa.
Saatuaan ohjaaja Mikko Rantaselta toimeksiannon Jean Sibeliuksesta oli näytelmän käsikirjoittaja Anne Pentti järkälemäisen aiheen äärellä. Maailmanlaajuisesti kuuluisimman suomalaisen säveltäjän ja kansallissankarin elämää tulisi avata uudesta näkökulmasta. Kuinka pureutua Sibeliuksen taipaleen kohokohtiin ja luoda samalla katse lähemmäksi taiteilijan identiteettiä?
-Kirjoittamisen alkuvaiheessa olin matkalla Italiassa. Kahvitellessani Triesten kaupungin aukiolla satuin katsomaan vanhaa rakennusta, jonka seinässä oli pieni kyltti. Jostain syystä kävelin kyltin luo ja siinä luki Busonin asuneen kyseisessä talossa. Ajattelin, että tämä oli merkki! Sibelius tervehtii minua hyvän ystävänsä Busonin kautta siellä vanhan italialaisen kaupungin laidalla, Pentti muistelee hymyillen matkalta saamaansa yllättävää inspiraatiota.
Näyttämöteoksessa kahden eri elämäntilanteessa olevan Sibeliuksen kohtaamisten kautta avautuu mielenkiintoinen näkökulma säveltäjäkuuluisuuden elinkaaresta. Mukana on myös italialainen säveltäjä ja pianisti Ferruccio Busoni. Busoni oli Jean Sibeliuksen elinikäinen ystävä ja tämän musiikin puolestapuhuja. Asetelma synnyttää kiinnostavia kohtaamisia.
-Mielestäni on hauska ajatus, että vanhempi ja nuorempi sukupolvi keskustelevat keskenään. Siitä lähti tällainen kaksijakoinen ajatusmaailma vanhan ja nuoren Sibeliuksen kohtaamisista. Ovatko heidän ajatuksensa muuttuneet? Tai minkälaisia neuvoja vanha Sibelius pystyy antamaan nuorelle itselleen? Ainoa ei roolihahmona näytelmässä nähdä, koska häntä on aiemmissa näyttämöteoksissa ja kirjallisuudessa käsitelty jo paljon. Sen vuoksi oli kiinnostavaa tuoda Busoni mukaan uutena tuttavuutena, hän avaa Sibeliuksen elämää omasta vinkkelistään ja tuo pilkettä silmäkulmaan tähän esitykseen, ohjaaja Mikko Rantanen kertoo näytelmän näkökulman valinnasta.
Kirjoittaessaan näytelmää Pentille valkeni Sibeliuksen olleen ihan tavallinen ihminen, jonka nuoruuden rellestäminen vaihtui keski-iän riittämättömyyden tunteeseen. Tähän luovuuden problematiikkaan arjen keskellä pureutuu myös näytelmä.
-Sibeliuksella, kuten monella meistäkin, keski-ikä nosti esiin epäilyksen siitä, olenko riittävän hyvä, riitänkö ja pystynkö jatkamaan. Sibelius totesi kokeneensa eniten ahdistusta kuunnellessaan kollegoidensa esiintymisiä. Tästä kertoo hyvin se, että Sibelius ja hänen läheisimmät kollegansa eivät olleet lainkaan tyytyväisiä Finlandiaan. He olivat jopa sitä mieltä, että jos teos julkistetaan saattaa se pilata hyvän säveltäjän maineen. Näistä lähtökohdista, epävarmuuksista ja pohdinnoista tämä näytelmä on tehty. Ja se on tehty tavallisille ihmisille, jollainen Sibeliuskin oli, Pentti kertoo näytelmästä.
Pienoisnäytelmä haluaa tuoda toista näkökulmaa myös musiikkiin. Näytelmässä kuullaan neljätoista vähemmän tunnettua Sibeliuksen sävellystä, jotka kannattelevat tarinaa ja tarjoavat katsojille elämyksellisen illan.
-Elävä esitysmusiikki on erittäin olennainen osa tätä meidän teosta. Olemme saaneet valittua todella mielenkiintoisia teoksia Sibeliukselta, sellaisia joita ei yleensä kuulla. Ne osaltaan kuljettavat tarinaa eteenpäin ja tuovat Sibeliuksen henkeä tähän Annen kirjoittamaan tekstiin. Haluaisin nostaa esiin myös sen, että Sibeliuksesta ei tarvitse tietää ennakkoon mitään nauttiakseen tästä esityksestä! Jokainen katsoja seuraa näytelmää oman elämänkokemuksen kautta ja sitä kautta tämä musiikillinen esitys tarjoaa hyvän mahdollisuuden astua ulos arjen kulusta ja tulla nauttimaan toisesta maailmasta, Rantanen rohkaisee näytelmän äärelle.
Sibelius, kuolematon -työryhmä:
Käsikirjoitus Anne Pentti Dramaturgia ja ohjaus Mikko Rantanen Puvustus Kirsi Vaara Vanha Sibelius Kari Rantanen Nuori Sibelius Petri Aulin Ferruccio Busoni Jussi Tanhuanpää Sopraano Kirsti Tuominen Pianisti Jaana Luuppala
OP Turun Seudun omistaja-asiakkaana saat Sibelius, kuolematon -näytelmän liput puoleen hintaan (norm. 28€) seuraaviin näytöksiin: ti 4.12 klo 20.00 sekä ti 11.12 klo 20.00
Ostorajoitus max 2 lippua / omistaja-asiakas. Osta ja maksa yksi lippu ja kirjoita nimesi perään OP2. Sähköpostiisi lähetetään parin päivän kuluessa kahden hengen lippu.
Esityksen kesto on noin 1 tunti 10 minuuttia, ei väliaikaa. Esitykset Sibelius-museolla (Piispankatu 17, Turku) 20.11. – 12.12.2018 välisenä aikana.
Lippukauppaan pääset tästä
Kuva Valokuvastudio.fi / Peter Nuutinen