Leikolalle on ollut pienestä pitäen luonnollista miettiä outoja epäkohtia ja havainnoida maailmanmenoa erilaisesta näkökulmasta. Lapsuudenkodissa vessanoveen oli teipattu Harald Hirmuisia ja ruokapöydässä kerrottiin parhaita vitsejä, huumori on ollut läsnä aina. Metsuria ei miehestä siis olisi saanut, mutta että tilinsä tienaisi maailmalla muita naurattamalla? Siihen meni 16 vuotta.

-Kyllä mä aika nopeasti rupesin leikittelemään ajatuksella voisko tämä toimia myös englanniksi, kun suomeksi meni ihan hyvin, Leikola kertoo. Hän keikkaili säännöllisen epäsäännöllisesti Englannissa, Irlannissa, Ruotsissa, Norjassa ja jopa Uudessa Seelannissa.

-Yksi ajatus maailmalle lähdössä oli totta kai siinä, että 5 miljoonaa suomalaista versus 7 miljardia englantia puhuvaa ihmistä. Suomeksi sä voit tehdä keikkaa Suomen lisäksi, noh, Kanarian saarilla. Englanniksi on markkinat vähän isommat, Ismo summaa ulkomaille lähtemisen syitä. Pankin räjäytti Maailman hauskin ihminen -kisa, jonka Leikola voitti vuonna 2014.

-Vois sanoa, että Amerikka tuli ja nappas mut, en olis varmaan ikinä saanut aikaiseksi lähteä sinne ilman tällaista voittoa. En mä siinä kohti yhtään miettinyt, että pitäiskö lähtee. Kisasta meni aika tasan vuosi, kun muutin Los Angelesiin, Leikola muistelee muutaman vuoden takaisia tuntojaan.

Yhdysvallat ja siellä Los Angeles on nykyisin Ismon koti. Monista uusista asioista rahankäyttö on ollut yksi uuden oppimisen paikka.

-Tippaaminen on suomalaiselle mentaliteetille ihan älytöntä! Että käyt jossain parturissa ja sitten sun pitää antaa joku kymppi jotain ylimääräistä. Miksi ette vaan pyydä suoraan, mitä haluatte! Mulla kesti vuoden tajuta, että kun on keikalla stand up -klubilla ja esiintyjälle annetaan ne parit ilmaiset juomat, että niistäkin pitää tipata sitä baarimikkoa! Vaikka mä oon siellä töissä, ajatteles sitä, Leikola naurahtaa pilke silmäkulmassa.

-Rahankäyttäjänä mä oon enemmän säästäjä. Arjessa se näkyy niin, että en osta kalleinta samppanjaa tai ruokaa, yleensä kulutan kohtuudella. Tuhlaaminen on melko harvinaista, heräteostoksiin on saattanut vähän lipsahtaa, Ismo kertoo pienen miettimisen jälkeen kulutustottumuksistaan. Sijoittajaa hänestä ei vielä saa, vaikka toiselle tilille tulee pahan päivän varalle siirrettyä rahaa. Shekki- ja käteiskulttuuri on ollut myös sopeutumisen paikka, oma shekkivihko on täytynyt hankkia muun muassa vuokranmaksua varten.

-Tilisiirrolla maksaminen on kallista ja täällä jotenkin ihmeellinen juttu. Se on suomalaisena pistänyt silmään, että joka korttelissa on pankki ja siellä on töissä valtavasti ihmisiä. Suomessahan mennään pankkiin, kun haetaan asuntolainaa. Täällä mennään palkkashekin kanssa hakemaan rahat, Leikola kertoo kokemuksistaan.

Ismo Leikolan kesäkiertue Suomessa kesti kolmisen viikkoa ja sinä aikana amerikkalaistuneen koomikon jutuille nauroi tuhansia ihmisiä. Tulevaisuudessa miehen pitäisi tyytyväisenä mahdollisuus jatkaa keikkailua maailmaa kiertämällä ja valloittaa suurempia areenoita. Jotain on vielä takataskussakin englanninkieliselle kohdeyleisölle. Nimittäin musiikki.

-Mulla on ollut kova veto musiikkiin pienestä asti. Ajattelin haluavani rokkitähdeksi tai metallimuusikoksi, kuuntelin paljon heviä. Ja Suomessahan olen musiikkia yhdistänytkin komiikkaan ihan menestyksellä. Jenkeissä en oo vielä biisejä tehnyt, mutta ehkä sen aika tulee vielä, Ismo myhäilee.

Ja se jutussa mainittu heräteostos. Se oli infrapunasauna.

Ismo Leikolan syksyn ainoa Turun keikka on Logomossa 24.10, jossa nähdään englanninkielinen Words Apart Tour.

Jutun kuva Peter Nuutinen.