Turun NMKY kohtaa nuoria kaduilla
On syksyinen perjantai-ilta, kun kaarramme pikkubussilla Kupittaalle. Alueella on paljon nuoria viettämässä aikaa, arviolta noin 100. Hyppäämme pois autosta ja samassa kuuluukin jo kovaan ääneen huudahdus “Moi Katja ja Johannes, mitä kuuluu?”. “Hyvää meille, mitäs teille?” kysyn vastavuoroisesti.
Alkaa vilkas puheensorina, kun useampi nuori innostuu juttelemaan niitä näitä. Keskusteluissa vilahtelee niin opiskelu, ystävät, harrastukset kuin päihteetkin. Moni nuori pohtii ihan arkipäivän asioita ja kaipaa niihin näkökulmia. Siirrytään seuraavan porukan luo ja kysellään perjantain fiiliksiä ja miten kouluviikko on mennyt. Ilta etenee nuoria jututtaen ja havaintoja tehden. Onko kaikilla nuorilla hyvä olla? Onko riidan haastamista tai muuta levottomuutta? Alkuilta vaikuttaa rauhalliselta, nuoret viettävät mukavaa vapaa-aikaa omissa porukoissaan. Teemme tässä välissä pikkubussilla käynnin muutamiin lähiöihin, jotka osoittautuivat hiljaisiksi.
Loppuillaksi päätämme palata takaisin Kupittaalle, jossa on edelleen paljon nuoria. Yhdessä nuorisoporukassa on hieman levottomuutta ja tarkkailemme tilannetta hetken. Suuntaamme paikalle ja kyselemme perjantain fiiliksiä. Osa nuorista jää vastailemaan ja hengailemaan siihen, jotkut häviävät nopeasti paikalta. Hetken päästä yksi nuorista kertoo haasteistaan ja kuinka helposti joutuu hankaluuksiin. Siirryn hetkeksi hänen kanssaan sivummalle. Puhutaan tovi ja yritän luoda toivonkipinää tulevaisuuteen ja muistuttaa, miten kaikki haaveet on vielä mahdollisia, kun malttaa pohtia valintojaan hankalissa tilanteissa. Vähitellen nuorisoa alkaa suunnata kotiin. Klo 23.30 paikalla on enää kourallinen nuoria, jotka hekin jo pohtivat lähtöä. Todetaan, että ilta oli tällä kertaa varsin rauhallinen ja startataan kotia kohti mekin.
Kesäkuun alusta asti olemme liikkuneet kaduilla nuoria kohtaamassa. Jalkautuva nuorisotyö Turun kaduilla ei ole mikään uusi juttu. Uutta on kuitenkin se, että jalkautuvan nuorisotyön keinoin pyrimme pureutumaan niihin nuoriin, jotka oireilevat ulospäin häiriökäyttäytymisellä, kuten väkivaltaisuudella.
NMKY:n jalkautuva nuorisotyö sai alkunsa, kun viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa nuorten jengiytyminen ja sen mukanaan tuomat lieveilmiöt olivat paljon esillä lehtijutuissa. Nuorten pariin jalkautumalla on tarkoituksena parantaa kaikkien nuorten turvallisuutta, selvittää häiriökäyttäytymisen taustasyitä sekä luoda toimintamallia, jolla tavoitetaan kohderyhmän nuoria.
Moniammatillisella yhteistyöllä, nuoria kohtaamalla ja heihin luottamusta rakentamalla pyritään pääsemään käsiksi ongelmiin, jotta pystytään vaikuttamaan yksilön ja ryhmän toimintaan. Turun kaupunki rahoittaa hanketta tämän vuoden loppuun. Mahdollisen lisärahoituksen turvin työtä voidaan jatkaa myös ensi vuonna.
Olemme pyrkineet saamaan nuorten ääntä kuuluviin syksyn aikana muun muassa viemällä nuorten toiveita eteenpäin päättäjätasolle. Haastavan kohderyhmän nuorten osalta luottamuksen rakentaminen vaatii aikaa, jotta vaikutusmahdollisuudet heidän tulevaisuuteensa kohenevat. Askel kerrallaan eteenpäin. Työ on kuitenkin jo lyhyessä ajassa osoittanut tarpeellisuutensa. Nuorilla on tarve aikuisen läsnäololle ja kuulluksi tulemiselle.
OP Turun Seutu on Turun NMKY:n pitkäaikainen yhteistyökumppani ja mukana tukemassa Turun NMKY:n kohtaavaa nuorisotyötä.