Yrityskylä Varsinais-Suomen Yläkoulussa otetaan tiimeistä mittaa
Lisää aiheesta
Yrityskylä Varsinais-Suomen Yläkoulun tiloissa käy kuhina. On alkamassa pelitilanne, jossa ysiluokkalaiset astuvat kansainvälistä kauppaa käyvän yrityksen ruoriin ja aloittavat yrityksen luotsaamisen kahden tunnin ajaksi. Tai neljäksi kvartaaliksi, yritysslangia käyttäen.
Kyseessä on pelillistetty oppimisympäristö, jossa nuoret saavat eteensä vastuullisen tehtävän. Miten firma pidetään pinnalla ja pelissä mukana, kun huolehdittavana on niin maksukyky, ulkomaankauppa kuin maineriskit.
-Yrityskylä Yläkoulu otettiin käyttöön vuonna 2017. Tämä on yhdeksäsluokkalaisille pelillistetty oppimisympäristö, jossa he edustavat asiakasyrityksen johtoryhmää, tänään Raisio Oyj:ta. Oppilaiden tehtävänä on myydä tuorepuuroa ensin Saksan markkinoille ja pelin edetessä Kiinan markkinoille. Heillä on pelin aikana tehtävänä huolehtia siitä, että kauppa käy ja yrityksen talous kukoistaa. Mutta pelkästään se ei riitä voittoon, vaan heidän tulee huolehtia myös maineesta, kertoo pelitilanteesta Yrityskylä Varsinais-Suomen aluepäällikkö Suvi Ylikylä-Elers.
Peli ei siis keskity pelkästään eurojen pyörittämiseen, vaan mainepisteitä kerätään muun muassa neuvottelutilanteista sekä erilaisista mainehaasteista, joita tulee pelin aikana vastaan yllättäen. Vaikka koulussa on valmistauduttu pelitilanteeseen etukäteen käymällä lävitse Yrityskylään liittyvä digitaalinen oppimateriaali, ei se pelasta öljykriisin aiheuttamista ongelmista tai pakkauskoneen vuosihuollon tuomasta toimituskatkosta. Näissä tilanteissa ratkaisee se, kuinka tiimin jäsenten yhteinen hoksnokka toimii.
-Haasteet ratkotaan tiimeissä, peliä ei kukaan pysty vetämään läpi yksin. Peli etenee nopeasti ja tiimeillä on käytettävissä tableteilla pelinäkymä, jonka kautta he huolehtivat, että raaka-aineita on varastossa ja tilaukset käsitellään ajallaan. Tiimien täytyy olla koko ajan kartalla, jotta tietävät mitä päätöksiä tekevät. Tämä korostuu etenkin mainehaasteiden kohdalla, jolloin päätöksiä on tehtävä nopeasti. Useat opettajat kertovat, että kotimatkoilla tiimit käyvät jälkipelejä tehdyistä ratkaisuista, Ylikylä-Elers paljastaa.
Ripaus realismia
Tiimit kommunikoivat pelin alusta alkaen sekä pankin että asiakasmaiden neuvottelijoiden kanssa. OP Turun Seutu on ollut mahdollistamassa Yrityskylä Varsinais-Suomen toimintaa alkumetreiltä saakka ja toimii myös pelin ”virallisena pankkina”. Heti pelin alkaessa johtoryhmän täytyy suunnata pankkiin avaamaan tili sekä neuvottelemaan rahoituksesta.
-Tilinavauksen yhteydessä käydään läpi myös lisärahoitustarve. Pankki toimii samalla välikätenä, kun tiimit hakevat pelinsisäistä tunnusmerkkiä. Pidämme myös tiimien kanssa ”vuositapaamisia”, missä käydään läpi ihan kirjanpitoon liittyviä termejä sekä käytännön asioita ja saatetaan ehkä miettiä kasvusuunnitelmaa eli miten tiimi voi kehittää omaa toimintaa, kertoo pankkia Yrityskylä Yläkoulussa pyörittävä Petra Keinänen.
Pankinjohtajan pesti on Keinäselle erittäin mieluinen, sillä hän pääsee konkreettisesti avustamaan tiimejä toiminnan parantamisessa. Pankki toimii Yrityskylä ympäristössä kuten reaalimaailmassa eli avustaa, sparraa ja on kumppanina kaikissa talouteen liittyvissä asioissa.
-Lainaa myönnetään, jos tiimi kaipaa lisärahoitusta. Rahaa ei meiltäkään saa aina, vaikka pelitilanteessa ollaankin. Totta kai katsotaan, jos on maine kauhean alhaalla ja näyttää, että tiimi hakee jatkuvasti lisää rahaa. Matkassa on ripaus realismia eli maksukyky meidänkin pankissa tarkistetaan, Keinänen jatkaa hymynkare huulillaan.
Tiimejä ei jätetä tyhjän päälle. Jos pelitilanne näyttää erityisen haastavalta eikä tiimin tilanne tunnu lähtevän käyntiin, niin Yrityskylän filosofiaan kuuluu tsemppaaminen ja auttaminen. Mutta se halutaan tehdä oikealla tavalla, tiimejä hoksauttamalla.
-Pankinjohtajana mulla on velvollisuuskin nostaa esiin pointteja, mitä tiimi voi tehdä pelissä menestymisen eteen. Kuten katteen nostaminen tai tilausmäärän kasvattaminen eli käydään läpi ihan näitä käytännön asioita koko tiimin kanssa. Palautteista on sitten kiva lukea, että pankki tuntui aidolta eli me saamme tämän kokonaisuuden mahtavasti toimimaan, Keinänen iloitsee.
-Tavoite on kuitenkin se, että koululaisia ohjataan koko pelin ajan. Oppilaat saavat apua ja tukea, eli tiimin ei tarvitse suoriutua yksin, me olemme täällä sitä varten paikalla. Myös neuvottelutilanteissa meidän henkilökunta vie niitä eteenpäin keskustelun avulla, Suvi kertoo tarkemmin toimintamallista.
Suomesta kohti kansainvälisiä markkinoita
Maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu Yrityskylä tavoittaa Varsinais-Suomen alueella Yrityskylä Yläkoulussa lukuvuoden aikana noin 3 500 yhdeksäsluokkalaista ja Yrityskylä Alakoulun puolella lukuvuoden aikana noin 5 000 kuudesluokkalaista. Turun Yrityskylällä on kumppaneina 31 kuntaa sekä paikallisia ja valtakunnallisia yrityksiä ja säätiöitä.
-Tämä on suomalainen, palkittu innovaatio. Yrityskylällä on erittäin hyvä maine ja konsepti on maailmanlaajuisestikin hyvin poikkeuksellinen, se herättää mielenkiintoa myös rajojemme ulkopuolella ja meillä käy ulkomailta säännöllisesti paljon vieraita. Suomalainen opetussuunnitelma ja pedagogiikka kiinnostavat maailmalla. Kesällä 2019 Pekingiin perustettiin ensimmäinen heidän yhteiskuntaansa soveltuva Yrityskylä eli he ostivat konseptin pedagogiikan meiltä. Yrityskylän maailman valloitus on siis alkamassa, Ylikylä-Elers sanoo ylpeyttä äänessään.
Kuva: Peter Sebastian