Asuntomarkkinat ovat olleet huomattavassa muutoksessa keväästä 2020 lähtien.

Ensin tuli korona ja kaksi vuotta myöhemmin sota Ukrainassa. Se sekoitti energia- ja korkomarkkinoita ja käänsi inflaation tuntuvaan nousuun, vaikka huippu näyttääkin nyt olevan saavutettu.

- Ensin koronan ja siitä seuranneiden matkustusrajoitusten myötä useat Airbnb-asunnot vapautuivat vuokra- tai myyntimarkkinoille. Keväästä 2022 asuntojen myynnin hiipumisen jälkeen entisiä myyntikohteita on siirtynyt runsaasti vuokramarkkinoille, Lindroos sanoo.

Myynnin hiljentymisen radikaalit vaikutukset näkyvät myös Koskisen esittelemässä tilastossa: ennen koronaa Uudellamaalla oli noin 8 000 vuokra-asuntoa, ja nyt niitä on noin 16 000. Uudellamaalla markkinoinnissa olevien vuokrakohteiden määrä on kasvanut vuodessa 13 prosenttia.  

- Vuokra-asuntoesittelyissä tulee nyt vastaan ihmisiä, jotka ovat ensin ajatelleet ostaa uuden asunnon, mutta ovatkin päättäneet jäädä seuraamaan markkinoiden ja maailmantilanteen kehitystä, Koskinen kertoo.

- Niinpä he odotellessaan haluavat vuokrata uuden kodin, ja ehkä laittaa myös nykyisen asunnon myymisen sijaan vuokralle lyhytaikaisesti tai jopa pitkäaikaisesti.

Vuokraajilla enemmän valinnanvaraa ja isojen asuntojen tarjonta kasvanut 

Asuntomarkkinatilanne on vaikuttanut myös siihen, että nyt tarjolla on sellaisia vuokrattavia kohteita, jotka ennen olivat harvinaista herkkua.

- Nyt on parempi mahdollisuus vuokrata esimerkiksi rivi-, pari- ja omakotitaloja, joita ei normaalisti ole paljon vuokramarkkinoilla”, Lindroos sanoo.

Uudellamaalla vuokrattavien omakotitalojen määrä on tuplaantunut vuoden aikana, ja nyt niitä on tarjolla yli 100. Se helpottaa esimerkiksi perheellisten työn perässä muuttamista.

- Tuntuma rivi-, pari- ja omakotitaloista on se, että ne kiinnostavat ja menevät hyvin vuokralle. Tärkeimmät kriteerit niissäkin ovat kunto ja sijainti”, Koskinen sanoo.

- Kun tarkastelemme pariskuntien ja perheiden suosiossa olevia vuokrattavia, yli kolmen huoneen ja yli 60 neliön kerros- ja rivitaloasuntoja, ja joiden vuokrapyyntö on yli 1200 euroa, on tällaisten vuokrakohteiden määrä kasvanut vuodessa Helsingissä 38 prosenttia, Espoossa 15 prosenttia ja Vantaalla 6 prosenttia, kertoo Lindroos. 

- Hienoa, että vuokratarjonta on nyt laajempaa.”, Lindroos jatkaa.

Aikaa ajatella

Kuinka helppoa asunnon myymistä suunnitelleen ihmisen on muuttaa suunnitelmiaan ja laittaa asuntonsa vuokralle?

Tilanteet ovat Koskisen mukaan aina yksilöllisiä, ja paljon on kiinni esimerkiksi omasta taloudellisesta tilanteesta. Osa on voinut myydä asuntoaan yli vuoden ennen kuin alkavat etsiä vuokralaista. Osa tekee päätöksen vuokrata asuntonsa jo muutaman kuukauden jälkeen.

- Äskettäin tapasin asiakkaan, joka oli yrittänyt myydä asuntoa tuloksetta kaksi kuukautta. Nyt se haluttiin laittaa vuokralle, Koskinen kertoo.

Jos asunnon myyminen nykyisessä markkinatilanteessa arveluttaa, vuokraaminen antaa hyvin aikaa miettiä vaihtoehtoja – ja tietysti silloin saa tuottoa sijoitetulle rahalle.

- Jos asunnossa ei enää asuta, kannattaa se ehdottomasti panna poikimaan vuokratuloja. On yllättävää, kuinka paljon asuntoja pidetään tyhjillään, Koskinen ja Lindroos sanovat yhteen ääneen.

Hyvät kohteet vuokrataan nopeasti

Vuokrakohteen houkuttelevuuteen vaikuttavat sijainnin ja liikenneyhteyksien lisäksi myös sauna, parveke, autopaikka ja luonnollisesti asunnon kunto.

Lindroosin mukaan markkinoille vapautuneista uudiskohteista asiakkaat ovat valmiita maksamaan korkeampaa vuokraa. Uudellamaalla vuokrattavien uudiskohteiden määrä onkin kasvanut vuodessa 13 prosenttia. 

Jos taas kyse ei ole uudiskohteesta, Koskinen suosittelee hieman ”ehostamaan” pintoja, koska se helpottaa vuokraamista. Sijoitusasunnon remontointikuluja voi myös vähentää verotuksessa. 

- Toki aluekohtaisia eroja on jonkin verran. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa vuokrataan vähän heikommassakin kunnossa olevia asuntoja, koska sijainti vetää, Lindroos sanoo.

- Vuokra-asuntoa etsivät ovat nykyisin entistä vaativampia, kun tarjonta on lisääntynyt. Usein asuntoesittelyyn tullut sanookin, että hän on menossa katsomaan vielä neljättä tai viidettä muuta asuntoa, Koskinen kertoo.

Joillain alueilla, esimerkiksi Vantaan Kivistössä, on ylitarjontaa yksiöistä ja pienistä kaksioista. Jos samassa talossa on tarjolla useita lähes identtisiä asuntoja, voi vuokralaista joutua odottamaan. Joskus on syytä miettiä vuokranalennuksen mahdollisuutta.

- Suureen osaan asunnoista löydetään vuokralainen kuukaudessa. Usein nopeus, jolla vuokrakohde lopulta menee, voi yllättää asunnon omistajan, Lindroos muistuttaa.

Uudellamaalla kerros- ja rivitalojen markkinointiajat ovat pysyneet samassa vuoden takaiseen ollen noin 33 päivää.

Ammattilaiseen luotetaan

Ammattitaitoinen vuokravälittäjä kertoo kohteen omistajalle realiteetit alueen markkinatilanteesta ja mitä kannattaa odottaa. Koskisen mukaan kaikki asunnot menevät vuokralle, kun hinta on oikea. Yleisesti vuokrissa ei ole ollut suurta muutosta, ja ne ovat nousseet vuodessa pääkaupunkiseudulla  0,5 prosenttia.

Kokeneen vuokravälittäjän käyttäminen on vuokranantajalle aina vaivattomampaa ja turvallisempaa, kuin vuokrata itse. Välittäjä selvittää muun muassa taloyhtiössä mahdollisesti tulevat remontit, jotka voivat vaikuttaa asumisviihtyvyyteen ja vuokralaisen pysyvyyteen.

Usein vuokraaminen on myös nopeampaa, sillä ilmoitus asuntoportaaleihin on rakennettu huolella.

- Onkin uskomatonta, miten oikea hinnoittelu, houkutteleva esittelyteksti ja ammattilaisen ottamat kuvat vaikuttavat vuokraukseen sekä markkinointiaikaan, kertoo Lindroos.

Etsitkö vuokralaista omistamaasi asuntoon tai toimitilaan? Lue lisää OP Kodin vuokravälityksestä.