Asuntokauppa palailee normaalirytmiin
Lisää aiheesta
Asuntokauppaa on jarruttanut viime aikojen taloudelliset epävarmuustekijät. Vaikka pudotus on ollut joillakin Uudenmaan paikkakunnilla jopa 20 prosentin luokkaa, käy kauppa edelleen kohtuullisesti. Käytännössä myyntimäärissä ollaan nyt koronaa edeltävien vuosien tasolla.
Asuntokauppa on kokenut kuluvan vuoden aikana melkoisen käänteen etenkin pääkaupunkiseudulla. Halutuimpien alueiden rivi- ja kerrostaloasuntoja myytiin vielä syksyllä 2021 yli niiden pyyntihinnan ja jopa näkemättä. Nyt moni vastaava saa odottaa ostajia viikosta toiseen.
Omakotitaloissa myyntiajat ovat venyneet vielä pidemmiksi, ellei kyse ole uudenkarheasta kohteesta.
Asuntokaupan jarrutus näkyy selkeästi myös hinnoissa. Tilastokeskuksen mukaan vanhojen asuntojen hinnat jatkoivat laskuaan heinä–syyskuussa ja pudotusta kertyi pääkaupunkiseudulla 2,9 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Koko maassa hinnat laskivat 1,7 prosenttia.
Hinnat laskivat etenkin suurimpien kaupunkien kerrostaloyksiöissä ja -kaksioissa. Markkina on jarruttanut rajusti myös uusien asuntojen kohdalla, jossa kauppoja tehtiin lähes 50 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tilanteen uskotaan kuitenkin korjautuvan, sillä uudistuotannon määrä vähenee jo ensi vuonna tuntuvasti.
Korkojen nousu, kiihtyvä inflaatio ja talouden yleinen epävarmuus näkyvät nyt selvästi kuluttajien käytöksessä.
Epävarmat ajat näkyvät ostopäätöksissä
OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Kirsi Tenhusen mukaan asuntomarkkinoiden trendimuutos on selvä. Korkojen nousu, kiihtyvä inflaatio ja talouden yleinen epävarmuus näkyvät nyt selvästi kuluttajien käytöksessä.
– Asuntonäytöissä riittää edelleen väkeä, mutta ostopäätöksiä tehdään hitaasti ja harkiten, hän toteaa.
Samalla Tenhunen muistuttaa, ettei esimerkiksi Espoon kolmannen kvartaalin yli 20 prosentin pudotus vuoden takaisista kauppamääristä kerro koko totuutta markkinatilanteesta.
– Takana on kaksi poikkeuksellisen vilkasta koronavuotta ja nyt vain palataan sitä edeltäneelle normaalitasolle. Esimerkiksi Porvoon seudulla on käyty kauppaa likipitäen entiseen tahtiin, ja pudotus on ollut siellä vain muutamia prosentteja. Vastaavia esimerkkejä on muitakin, Tenhunen kertoo.
Asumiskulut ja energiankulutus kiinnostavat
Loppuvuosi näyttää joka tapauksessa kuluvan asuntomarkkinoilla epävarmoissa ja odottavissa tunnelmissa. Toisaalta käänne parempaan voi tulla nopeastikin ja käynnistyä varsin pienistä positiivista taloussignaaleista, kuten korona-aikana nähtiin.
– Suomalaiset ostavat asuntonsa lähes poikkeuksetta todelliseen tarpeeseen ja oman elämäntilanteen muuttuessa. Jotain ostokäyttäytymisestä kertoo sekin, että yli puolet asunnonostoa suunnittelevista ovat edelleen valmiita tekemään nopeat kaupat, jos oikea kohde vain löytyy, Tenhunen muistuttaa.
Jos on hakenut sopivaa asuntoa jo pidemmän aikaa, oma talous on tasapainossa ja maksukyky kunnossa, niin nyt voi tehdä todella hyvät kaupat.
Korona-aikana esimerkiksi vanhemmat omakotitalot menivät varsin kitkattomasti kaupaksi. Nyt ostajat ovat selvästi valveutuneempia todellisten asumiskulujen ja etenkin sähkönkulutuksen suhteen.
– Uudenkarheat omakotitalot, joissa on maalämpö, menevät kaupaksi jopa viikossa. Sähkölämmitteisistä taloista on puolestaan löydyttävä varaava takka ja ilmalämpöpumppu. Toki hinta ratkaisee ja osa ostajista katsoo jo nykyistä energiakriisiä pidemmälle, Tenhunen toteaa.
Hän korostaakin oikean hinnoittelun merkitystä, mikäli oman asunnon haluaa saada kohtuullisessa ajassa kaupaksi. Viime vuoden huippuhintoja on toistaiseksi turha tavoitella, ellei myytävänä ole 3–4 huoneen perheasunto Helsingin keskustassa.
– Jos on hakenut sopivaa asuntoa jo pidemmän aikaa, oma talous on tasapainossa ja maksukyky kunnossa, niin nyt voi tehdä todella hyvät kaupat. Lainakorot ovat edelleen maltilliset, hintapiikki takana ja myytävää enemmän kuin ostajia, Tenhunen tiivistää.
Katso Uudellamaalla myynnissä olevat asunnot OP Kodin sivuilta. |