Bertel Jungin huvilan ajaton lumo – talo, joka on tehty kestämään satoja vuosia
Lisää aiheesta
Kulosaaren huvilakaupungin sydämessä seisoo Bertel Jungin omalle perheelleen suunnittelema englantilaistyylinen huvila, jossa on kuvattu muun muassa Netflixin Karppi-sarjaa. Onkohan vuonna 1916 valmistuneeseen Villa Jungiin rakennettu arkkitehdin ateljee vielä alkuperäisessä käytössä?
On kuin astuisi toiseen maailmaan. Helsingin keskusta on noin varttitunnin päässä, meri kulman takana.
Kulosaaren huvilakaupunki tunnettiin aikanaan arkkitehtien suosimana asuinalueena, jossa talot ovat omanlaisiaan, ainutkertaisia.
Kulosaarentien alkupäässä sijaitsevaa historiallista puistoa, Kramerinlehtoa, reunustaa valtava talokompleksi, Domus. Siinä asui kirjailija Henrik Tikkanen, joka kirjoitti suvustaan kuuluisan muistelmaromaanin Brändövägen 8, Kulosaarentie 8.
Ainutkertainen on myös Bertel Jungin tie 4:ssä sijaitseva Villa Jung, joka kohoaa majesteetillisen jyhkeänä Kramerinlehdon kupeessa.
Huvilan suunnittelija ja rakennuttaja on ikuistettu tien nimeen.
Salainen puutarha houkuttelee
Aikanaan Suomen merkittävimpiin arkkitehteihin lukeutunut Bertel Jung vaikutti Kulosaaren huvilakaupunginosan muotoutumiseen asemakaava-arkkitehtina.
Hän myös rakensi alueelle omalle perheelleen kodin, Villa Jungin, joka on nyt myytävänä. Voit tutustua Villa Jungiin tarkemmin OP Kodin sivuilla.
Huvila erottuu ympäröivästä arkkitehtuurista rakennusmateriaaliltaan ja -tyyliltään. Punatiiliset seinät ja massiivinen luonnonkivijalka luovat vaikutelman pysyvyydestä: linnamainen rakennus on tehty kestämään satoja vuosia.
Talon nykyinen omistaja Maarit Uotila-Nekmouche kertoo, että joskus talon rautaportilla seisoo koululaisia opettajineen tai satunnaisia ohikävelijöitä. Hänestä on hienoa, että historiallisen huvilakaupunginosan kohteet herättävät kiinnostusta. Huvilan salaiseen puutarhaan saa mielellään kurkistaa.
Talo isältä, joka ei halunnut naapureita
Uotila-Nekmouchen lempipaikka ulkosalla on suojaisa kupolinmuotoinen syvennys, josta avautuu näkymä puutarhaan ja rautaportille.
Vesi pulputtaa pienessä suihkulähteessä ja vanhat puut langettavat varjojaan kesäpäivän ylle. Vilvoitus on tervetullutta isolle, lähes 1 500 neliön tontille, jolle aurinko paistaa pitkään päivän mittaan.
– Historian henki puhaltaa puutarhassa. Mietin usein, mitä Bertel Jung ajatteli, kun hän asui täällä, Uotila-Nekmouche sanoo.
Kivenheiton päässä naapuritontilla sijaitsee Uotila-Nekmouchen lapsuudenkoti, jossa hänen vanhempansa asuivat kuolemaansa saakka.
– Isä oli tehtailija ja monipuolinen yrittäjä. Hän ei halunnut ympärilleen naapureita ja osti siksi tämänkin talon. Parhaimmillaan isä omisti kymmenen taloa Kulosaaresta, mutta 1990-laman aikana menetti niistä viisi.
Tyttärelleen isä myi Villa Jungin vuonna 1984. Uotila-Nekmouche on asunut huvilassa miehensä kanssa vuosien varrella yhteensä kuutisen vuotta. Nelilapsisella perheellä on toinen koti Uppsalassa Ruotsissa, jonne Uotila-Nekmouche muutti 1970-luvulla.
Vaikuttavia vuokralaisia ja tähtipölyä
Nelikerroksinen kivitalo kätkee tukevien seiniensä sisään kaikkiaan kaksitoista huonetta ruokasaleineen, viinikellareineen ja lukuisine lisätiloineen. Kun perheen lapset tulevat siippoineen ja vesoineen kylään, kaikille riittää tilaa.
Uotila-Nekmouche nauttii puutarhan yksityisyydestä korkeiden muurien suojassa. Paikan rauhallisuus on tehnyt vaikutuksen myös moniin vuokralaisiin, kuten Iranin suurlähetystöön ja Venezuelan suurlähettilääseen. Parhaillaan huvilan huoneita voi vuokrata Airbnb-majoituksen kautta.
– Huvila on hyvin suosittu. Täällä on majoittunut paljon ihmisiä eri puolilta maailmaa – rakennus kiinnostaa heitä. Netissä taloon tutustuu tuhat kävijää päivittäin, Uotila-Nekmouche kertoo.
Elokuvayhtiöt ovat myös hoksanneet huvilan kuvauksellisuuden. Kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö on levinnyt maailmalle muun muassa Netflixin Karppi-rikosdraamasarjan kuvausten siivittämänä.
Talon sisätiloissa lukuisten vuokralaisten, satunnaisten turistien ja elokuvayhtiöiden innostuksen ymmärtää heti. Bertel Jung oli suunnitellut elegantin kotinsa kestämään aikaa ja tyylien vaihteluja.
Kodikkaat, helposti muunneltavat sisätilat
Villa Jungin avarasta ja valoisasta olohuoneesta on suora käynti keittiöön, jossa Maarit Uotila-Nekmouche ahkerana kokkina viihtyy erinomaisesti. Hän on jättänyt kodin sydämen alkuperäiseen asuunsa mutta uusinut keittiökalusteet.
Bertel Jungin aikaan huviloissa asui usein palvelusväkeä. Heille arkkitehti varasi Villa Jungissa erilliset tilat, rappukäytävän ja tornin. Myös keittiön yhteyteen rakennettu tarjoiluhuone oli palvelijoiden valtakuntaa.
Rakennuksen huonejärjestelyjä on vuosien mittaan muutettu, mutta seinille ripustetuista pohjapiirroksista käy ilmi muun muassa Bertel Jungin ateljeen tarkka sijainti. Ateljeensa hän oli jakanut kahteen erilliseen huoneeseen yläkerroksessa. Toinen niistä on nykyisin makuuhuone ja toinen yhdistetty tv- ja työhuone.
450-neliöiseen rakennukseen sijoitetut huoneet, raput, käytävät ja sopet muodostavat kiehtovan ja toimivan kokonaisuuden. Yläkerroksesta on mukava seurailla elämää omalla kotikadulla ja Hopeasalmentiellä. Kellarikerrokseen voi vetäytyä saunomaan tai nauttimaan viiniä tunnelmalliseen viinikellariin, jossa juomat säilyvät asianmukaisesti.
Muokattavissa omannäköiseksi kodiksi
Maarit Uotila-Nekmouche esittelee huoneen huoneelta, kerroksen kerrokselta ja kertoo tehdyistä muutostöistä. Muun muassa puolet talon putkista on vaihdettu muutama vuosi sitten ja yksi kylpyhuone uusittu.
Hän tietää tarkalleen, millaisiin tehtäviin tarttuisi itse seuraavaksi. Hän uusisi ikkunat, lattiat ja katon sekä entisöisi pihalla ulkorakennukseen vievän polun. Lisäksi hän tapetoisi joitakin huoneita ja lisäisi yläkerrokseen yhden kylpyhuoneen.
Huvilan ulkoasun muutostöissä on otettava huomioon Museoviraston suojelusäännöt. Talon sisäpuolella muutoksia saa tehdä oman mielen mukaisesti, mielellään ammattilaisten avustuksella.
Pikkuhiljaa kauniista huvilasta saisi muodostettua omannäköisen kodin.
Villa Jung on ollut aina osa Uotila-Nekmouchen elämää, sillä jo lapsena hän tottui katselemaan komeita kivimuureja ja kiveyksen päällä lepäävää englantilaistyylistä ristimuurausta, holvikaaria, koristemuurauksia ja ristikarmi-ikkunoita.
Hän saattoi myös ohittaa Kramerinlehdon suihkulähteen, jonka keskellä seisoo Tove Janssonin isän Viktor Janssonin veistos Leikkivät pojat. Vesialtaan suunnitteluun oli osallistunut myös Bertel Jung.
Lieneekö siis pelkkää sattumaa, että Uotila-Nekmouche on myöhemmin voinut ihailla veistosta suoraan kotinsa ikkunasta.
Onko asuntoasia ajankohtainen? Me OP Kodissa autamme mielellämme asunnon etsimisessä. Tutustu OP Kodin palveluihin