Kesäkuun alussa asuntokauppojen teko otti uuden askeleen kohti digitaalisuutta. Tuolloin käyttöön otettiin pankkien ja kiinteistönvälittäjien yhdessä kehittämä digitaalisen asuntokaupan DIAS-palvelu. Se on mahdollistanut digitaaliset kaupat paperisilla osakekirjoilla.

Asunnon ostajille ja myyjille se tuo ennen kaikkea helppoutta, kun kaupat eivät enää vaadi aikataulujen sumplimista tai pankkiin menoa.

– Asuntokauppa ei ole enää aikaan sidottu, vaan jokainen osapuoli pystyy sähköisesti tunnistautumaan ja tekemään asuntokauppaprosessin omalta sohvalta, kertoo toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen OP Koti Helsingistä.

Hän arvioi, että asuntokaupan digitalisoituminen on hyvä jatkumo jo käynnistyneeseen asuntokaupan sähköistymiseen. OP Kodilla on jo käytössä sähköiset toimeksiannot ja mahdollisuus allekirjoittaa ostotarjoukset sähköisesti.

Kesän aikana OP Koti on kouluttanut välittäjiään, ja kaikki on valmista uudenlaisten kauppojen tekoon. OP Koti on Suomen ensimmäinen kiinteistönvälitysliike, joka on jo tehnyt DIAS-kauppaa.

– Asuntokaupan digitalisoituminen on otettu todella hyvin vastaan ja olemme innoissamme. Haluamme tarjota asiakkaillemme helppoutta ja nykyaikaista tapaa tehdä asuntokauppaa.

Tenhunen uskoo, että digitaaliset asuntokaupat tulevat yleistymään vauhdilla.

Nopeampaa ja joustavampaa

Asunnon ostajalle ja myyjälle digitaalisuus tuo monia etuja.

– Se tuo ehdottomasti joustavuutta asuntokauppaan. Myös aikasidonnaisuus jää pois. Nyt saattaa olla haastavaa saada kaupantekoaikoja pankkeihin.

Kun yhteistä tapaamista ei tarvitse sopia, asuntokaupan eteneminen nopeutuu.

Tenhunen kertoo, että digitaalinen asuntokauppa on myös turvallinen kauppatapa. Kaupanteosta jää digitaalinen jalanjälki, joka vähentää huijausmahdollisuuksia.

Digitaalisen asuntokaupan edellytykset

Jotta asuntokaupan voi toteuttaa sähköisesti, on seuraavien edellytysten täytyttävä:

  • Digitaalinen asuntokauppa koskee ensivaiheessa paperisia asunto-osakkeita eli kerros-, rivi- ja paritalohuoneistoja.
  • Kaupassa on välittäjänä OP Koti.
  • Sekä ostajan että myyjän pankin tulee kuulua DIAS-järjestelmään. Elokuun loppupuolella järjestelmässä olivat mukana OP, Danske Bank, Aktia, Handelsbanken, S-Pankki ja Nordea. Jos myyjiä on kaksi, molemmilla myyjillä, kuten pariskunnalla, tulee olla sama pankki, joka kuuluu DIASiin. Samoin ostajilla, jos heitä on kaksi.
  • Myyjän ja ostajan tulee olla yksityishenkilöitä.
  • Koko kauppahinta maksetaan kerralla.
  • Omistusoikeus siirtyy ostajalle kauppahinnan maksun yhteydessä.
  • Jotta digitaalinen asuntokauppa on mahdollinen, taloyhtiössä ei saa olla lunastuslauseketta.

Kuinka kauppa etenee?

Digitaalisen kaupan käynnistämisestä sovitaan kiinteistönvälittäjän kanssa.

– Kuten tähänkin asti, jo tätä ennen ostaja on neuvotellut pankista rahoituksen. Sitten sovitaan, että kauppa tehdään digitaalisesti, ja välittäjä käynnistää prosessin, Tenhunen kertoo.

Kiinteistönvälittäjä lähettää DIASin kautta pankeille tarvittavat asiakirjat, kuten kauppakirjan. Myyjän ja ostajan pankki tarkistavat kaupan edellytykset.

Tämän jälkeen välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen. Myyjä ja ostaja kirjautuvat verkkopankkitunnuksillaan DIAS-palveluun ja allekirjoittavat kauppakirjan ja antavat tarvittavat valtuutukset pankeille.

Ostajan pankki hoitaa maksun ja myyjän pankki tekee osakekirjan siirtomerkinnät. Kaupan dokumentit siirretään lopuksi DIAS-järjestelmään.

Välittäjä lähettää isännöitsijälle kauppakirjan ja hoitaa varainsiirtoveroilmoituksen.

Ostaja ja myyjä voivat seurata kaupan etenemistä DIAS-palvelusta, eikä heidän tarvitse missään vaiheessa prosessia olla fyysisesti samassa paikassa samaan aikaan, kuten perinteisessä asuntokaupassa.

– Kaupanteko on todella helppoa ostajalle ja myyjälle, Tenhunen tiivistää.

Etsitkö unelmiesi kotia? OP Koti auttaa sinua asunnon myymisessä sekä uuden löytämisessä.