Turnauspäällikkö Mikko Haimila odottaa kuumeisesti maanantaina 9.7. alkavaa Helsinki Cupia.

– Fiilikset ovat hyvät: tänä vuonna mukana on ennätysmäärä joukkueita, niistä suuri osa on kansainvälisiä joukkueita ja myös tyttöjoukkueiden määrä on kasvanut viime vuodesta. Tästä on tulossa hieno futisfestivaali!

Haimila iloitsee siitä, että turnauksen suosio on kasvanut voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Tänä vuonna mukana on 1 326 joukkuetta, joten onnistuimme lyömään hienoisesti viime vuoden lukeman (1 310). Vielä vuonna 2008 mukana taisi olla noin 800 joukkuetta, joten kasvu on ollut siihen nähden huimaa. Kolmen viime vuoden aikana määrä on asettunut noin 1 300 joukkueen lukemiin.

Haimilan mukaan Helsinki Cupin tunnettavuus on erittäin hyvällä tasolla. Puhuessaan siitä talven aikana valmentajille ja joukkueenjohtajille, hänen täytyy äärimmäisen harvoin selittää, millaisesta turnauksesta on kyse.

– Melkein jokaiselta suomalaiselta jalkapalloihmisellä on jonkinlainen omakohtainen kokemus siitä, millaista oli pelata omana aikanaan Helsinki Cupissa. Turnauksella on hienot perinteet ja tämä on varmasti kesän kohokohta monelle juniorille.

Jalkapallokulttuuria eri puolilta maailmaa

Kuten lajin luonteeseen kuuluu, monikulttuurisuus näkyy ja kuuluu turnauksessa monin eri tavoin.

– Jalkapallo on hyvin kansainvälinen laji ja sitä harrastetaan laajasti myös maahanmuuttajataustaisten ihmisten keskuudessa. Se kyllä näkyy turnauksessa.

Turnauksen kaukaisimmat joukkueet tulevat Etelä-Amerikasta, Afrikasta ja Yhdysvalloista. Joukkueita on mukana yhteensä 18 eri maasta.

– Esimerkiksi Tansaniasta on ollut mukana joukkueita parikymmentä vuotta lähes joka kesä. Tänä vuonna odotan esimerkiksi sitä, millaisia porukoita Guatemalasta tulevat joukkueet ovat, Haimila kertoo.

Kaukaa tulevat joukkueet kiertävät tyypillisesti myös muita turnauksia Euroopassa.

– Jos joukkue lähtee kaukaa Eurooppaan, ne tekevät tyypillisesti 3-5 viikon kierroksen. Teemme muiden turnausten kanssa yhteistyötä, jotta voisimme tarjota näille joukkueille erilaisia turnauksia ja kokonaisuudessaan mielekkään paletin.

Yhteisöllisyyden puolesta

Helsinki Cupin merkitys lasten ja nuorten hyvinvoinnin sekä yhteisöllisyyden edistäjänä on säilynyt läpi vuosikymmenten. Turnauksen perusperiaatteiden mukaisesti se haluaa olla suvaitsevainen, tasa-arvoinen, kansainvälinen ja kaikkia osallistujiaan kunnioittava tyttöjen ja poikien juniorijalkapalloturnaus.

– Näkisin, että erityisesti jalkapallokulttuurin kannalta turnauksella on tärkeä merkitys. Meillä on mukana aloittelevia pelaajia, jotka pelaavat ensimmäisen ottelunsa ja toisaalta vanhemmissa ikäluokissa on mukana ammattilaisuuden kynnyksellä olevia pelaajia. Tehtävänämme on tarjota heille kaikille onnistunut viikko.

Haimilan mukaan yksi Helsinki Cupin vahvuus on se, että ohjelmassa on paljon sarjatasoja kaikissa ikäluokissa. Turnauksessa pelataan 37 eri sarjaa ja osassa on vielä useita sarjatasolohkoja sarjan sisällä. Hyvien järjestelyjen ansiosta turnaus pystyy tarjoamaan kaikille osallistujille mielekkäitä pelejä.

– Tällä tavalla saamme kulkemaan käsi kädessä kilpailullisen aspektin ja harrastelijafutiksen. Myös sellaiset joukkueet, jotka eivät harjoittele kovin tosissaan, pääsevät turnauksen aikana potkimaan palloa ja kokemaan onnistumisen elämyksiä.

Verratessaan Helsinki Cupia muihin Euroopassa järjestettäviin junioriturnauksiin Haimila nostaa esiin jalkapalloilullisen puolen lisäksi myös muita vahvuuksia.

– Turnaus pelataan hyvälaatuisilla kentillä ja meillä kaukaa tulevat joukkueet saavat aina henkilökohtaista palvelua. Haluamme palvella hyvin niitä joukkueita, jotka päättävät tulla Suomeen asti.

Suomalaiset joukkueet ovat menestyneet hyvin

Haimilan mukaan suomalaisjoukkueet pärjäävät hyvin kansainvälisiä joukkueita vastaan, sillä voittajien joukossa on tyypillisesti paljon kotimaisia nimiä.

– Kyllä meillä on hyvä taso kotimaassa. Toisaalta emme hae lähtökohtaisesti kilpailullisesti kovimpia kansainvälisiä joukkueita mukaan turnaukseen, koska haluamme palvella myös isoa harrastajapelaajamassaa.

Osa ulkomaisista joukkueista saapuu turnaukseen vuosi toisensa jälkeen.

– Muutamalla ulkomaalaisella seuralla on enemmänkin pokaaleja meidän turnauksesta. Esimerkiksi brasilialainen Pequeninos do Jockey on ollut mukana 1980-luvulta asti ja heillä on aina kova ryhmä mukana. Samalla lailla kuin suomalaisten, myös kansainvälisten joukkueiden taso vaihtelee kuitenkin paljon.

Vuosien varrella Helsinki Cup on kehittynyt myös jalkapalloilullisen puolen lisäksi.

– Turnauksen aikaisia oheistapahtumia on toivottu yhä enemmän ja joukkueet ovat siirtyneet koulumajoituksesta enemmän hotellimajoitukseen. Kaukaa tulevat joukkueet hakevat tästä ennen kaikkea korkeatasoista loma- ja urheiluviikkoa.

Nähtävää riittää myös pelien lisäksi

Varsinaisten pelien lisäksi turnauksen aikana järjestetään lukuisia oheistapahtumia.

– Maanantaina on avajaiset, tiistaina on tilaisuus majoittuvien joukkueiden taustahenkilöille, keskiviikkona on kesäbileet Allas Sea Poolilla ja torstaina puolestaan järjestetään maksuton Sivuraja-niminen seminaari valmentajille, joukkueiden taustahenkilöille ja muille kiinnostuneille jalkapalloihmisille.

Yhteensä 15 kenttäalueella pelattavat pelit ovat pääosin maksuttomia yleisölle. Turnaus huipentuu lauantaina Helsingin Pallokentällä järjestettävään maksulliseen finaalitapahtumaan, johon odotetaan jälleen paljon yleisöä.

– Pelit ovat käynnissä koko viikon. Aamuisin aloitetaan puoli yhdeksältä ja pelit jatkuvat kahdeksaan asti illalla. Helsinki Cupin nettisivuilla voi tutustua ajantasaisiin otteluohjelmiin, aikatauluihin osoitteisiin ja kenttäkarttoihin, Haimila opastaa.

OP on Helsinki Cup -tapahtuman sponsori. OP Helsingin loungen löydät Helsinki Cupin Love The Ball Centeristä, joka sijaitsee tänä vuonna Käpylän Urheilupuistossa, Mäkelänkatu 72. Tapahtumatori on maksuton ja avoin kaikille.