Luonnossa liikkuminen on aina ollut Kaisa ja Pekka Junnolalle todella tärkeää. Pariskunnan esikoisella on synnynnäinen keskivaikea liikuntavamma, mutta se ei ole estänyt heitä jatkamasta aktiivista elämäntapaa.

– Meidän tehtävämme on näyttää lapsellemme, että liikuntavammasta huolimatta hän voi osallistua ja kokea ihania asioita, Kaisa Junnola sanoo. 

Perheeseen kuuluu toinenkin tytär, joka on vasta yksivuotias. Perhe teki viime syksynä ikimuistoisen reissun Urho Kekkosen kansallispuistoon, jossa he yhdessä retkeilivät päiväretkien lisäksi kymmenen kilometrin päähän Kiilopäältä Rautulammen kämpälle. 

– Oli ihanaa, että pääsimme koko perhe syrjemmälle avotunturimaisemiin. Vietimme varaustuvassa yhden yön kynttilänvalossa. Lapsetkin viihtyivät todella hyvin, Junnola muistelee.

Pienempi tyttäristä kulki vanhemman selässä kantorinkassa ja esikoisella oli käytössään kaksipyöräinen jousitettu Joelette Kid -maastokärry. Sen he olivat vuokranneet Malikkeesta, joka edistää vaikeasti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia osallistua ja kokea asioita muun muassa tarjoamalla toimintavälineitä vuokralle.

– Maastokärry on ollut perheellemme korvaamaton apu. Sen kanssa teimme myös retkiä Sipoonkorven kansallispuistoon. Tasaisessa maastossa kärry kulkee mukana melkein itsekseen, mutta sillä pääsee myös juurakkoisia ja kivisiä polkuja, Junnola kertoo.

Kaisa ja Pekka JunnolaKaisa ja Pekka Junnola retkeilivät paljon kahdestaan ennen lasten syntymää. He iloitsevat siitä, että samoja asioita voi nyt tehdä koko perheen kesken. 

Malike tukee monella tavalla

Junnolat pääsivät ensimmäisen kerran kokeilemaan maastokärryä Malikkeen kevättapahtumassa. Se on matalan kynnyksen kohtaamispaikka erityislasten perheille mutta myös toimintavälineiden kokeilutapahtuma.

– On tärkeä saada tietoa erilaisista apuvälineistä ja päästä testaamaan niitä. Vanhemman on etenkin alussa vaikea tietää, millaiset apuvälineet soveltuisivat lapselle. Ihastuimme heti Joelette Kid -maastokärryyn, koska se mahdollistaisi perheemme yhteiset retket luonnossa, Junnola kertoo.

Junnola kiittää Malikkeen joustavuutta apuvälineiden vuokraamisessa. 

– Kun ajoimme pohjoiseen UKK-puistoon, auto oli aivan täynnä tavaraa ja muitakin apuvälineitä, eikä maastokärry olisi mahtunut mukaan. Niinpä Malike lähetti sen Saariselän matkahuoltoon meitä varten.

Eräällä toisella, Tampereelle suuntautuneella reissulla vuokralle järjestyi erityinen tandempyörä, jonka matkassa tytär pääsi kiertelemään järvien rantoja. 

– Lapsen oli mahdollista polkea etupenkissä erityispolkimin tai vain istua tuettuna kyydissä. Tyttäremme innostui niin, että oikein hihkui mäissä. Ei sellainen olisi ollut mahdollista ilman oikeanlaista tandempyörää, Junnola toteaa.

Malike tarjoaa apuvälineiden lisäksi monenlaista apua, neuvoja ja ohjausta. Se järjestää tapahtumia, koulutuksia ja perhekursseja, joissa perheet voivat tavata ja saada tietoa. 

Junnola painottaa, että vammaisen lapsen vanhemmat tarvitsevat ainakin alussa paljon tukea ja tietoa.

– Malike on ollut meille erittäin merkityksellinen apu. Olemme Malikkeen avulla ymmärtäneet, että me voimme haasteista huolimatta liikkua yhdessä perheenä ja apuvälineitä on olemassa monenlaiseen tekemiseen. 

Sujuva arki vaatii apuvälineitä

Junnoloiden liikuntavammainen tytär tarvitsee arjessa apua liikkumisessa, vaikka onkin päiväkodissa ihan tavallisessa ryhmässä. 

Hänellä on käytössään kävelyteline lyhyille matkoille ja apuvälinepyörä, jonka kanssa hän jaksaa aikuisen avustuksella kulkea useidenkin kilometrien matkoja. Pidemmät matkat taittuvat usein rattaissa tai pyörätuolissa, ja isompana hän saanee käyttöönsä sähköpyörätuolin.

– Julkinen puoli tarjoaa alueellamme apuvälineiksi vain välttämättömät, mutta esimerkiksi lumella liikkumiseen ei saa minkäänlaisia apuvälineitä. Saatavilla olisi kuitenkin esimerkiksi lumelle soveltuvia rattaita ja pyörätuoliin jalaksia, jotta liikuntavammainen pääsisi talvellakin ulkoilemaan. 

Junnoloiden tytär on kuitenkin päässyt hiihtämään Malikkeen tapahtumassa liukulumikenkien ja tukikehikon kanssa. Myös laskettelukelkkaa ja jopa lumilautailua on kokeiltu ohjaajan kanssa. 

– Olisi hyvä, jos kaikkia apuvälineitä ei tarvitsisi omistaa, vaan niitä voisi vuokrata. Kuopion Kallaveden jääradan vuokraamossa esimerkiksi on muiden välineiden ohessa saatavilla Snow Comfort -kelkkoja liikuntarajoitteisille, ja samalla tavalla myös muissa liikuntakeskuksissa soisi vuokrattavan apuvälineitä, Junnola ehdottaa.

OP Uusimaan perustehtävänä on edistää kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Tuimme toimialueemme yhteisöjä ja seuroja lahjoitusten ja yhteistyötukien myötä yhteensä 1,4 miljoonalla eurolla vuonna 2023. Malike-toiminta on yksi vuoden 2024 lahjoituskohteistamme. Tutustu OP Uusimaan vastuullisuustekoihin. 

Malike käytti rahan muun muassa maastoliikkumisen apuvälineiden ja erityispyörän hankintaan. Välineet sijoitetaan Malikkeen toimintavälinevuokraamoon, joka toimii Vammaisperheyhdistys Jaatisen tiloissa Helsingissä. Välineitä on mahdollista päästä kokeilemaan.