Korkosuojaus turvaa taloyhtiön osakkaita
Lisää aiheesta
Korkosuojaus tekee talouden hallinnan ennustettavammaksi ja helpottaa budjetointia.
Taloyhtiölainoissa on kyse viime kädessä yksittäisten osakkaiden raha-asioista. Jos korot nousevat, niiden vaikutus näkyy rahoitusvastikkeessa ja sitä kautta jokaisen osakkaan kukkarossa.
Hyvä keino välttyä lisäkustannuksilta on suojata taloyhtiölaina korkotason mahdolliselta nousulta.
Korkosuojaus on OPn myöntämään taloyhtiölainaan liitettävä lisäominaisuus, jolla voidaan muuttaa lainan vaihtuva korko kiinteäksi halutulle ajanjaksolle. Suojatun taloyhtiölainan kokonaiskorko muodostuu kiinnitetystä viitekorosta ja lainalle sovitusta marginaalista.
Isännöitsijä Jenni Sillanpää Realia Isännöinnistä Tampereelta kertoo esimerkin, jossa yksi hänen asiakastaloyhtiöistään taannoin päätyi korkosuojaukseen.
– Pienellä taloyhtiöllä oli jo ennestään useita lainoja, ja nyt sille tuli eteen yllättävä remontin tarve. Korkosuojaus toi turvaa uuden lainan ottamiseen ja auttaa jatkossa ennakoimaan kustannuksia. Esimerkiksi monet lapsiperheet haluavat varmuutta raha-asioihinsa – heillä ei ole varaa siihen, että korot pomppaavat yllättäen pilviin.
Monien yhtiölainojen yhteenlasketut korot tekevät vuositasolla ison kustannuksen.
Sillanpää näkee myönteisenä kehityksen, jossa korkosuojaus liitetään uusien taloyhtiöiden isoihin rakennuslainoihin. Se tekee talouden hallinnan ennustettavammaksi ja helpottaa budjetointia.
– Uusissa taloyhtiöissä saattaa olla miljoonalainat. Korkojen noustessa pienikin muutos tuo äkkiä ison miinuksen vuosibudjettiin.
Isännöitsijät ovat taloyhtiöissä taloudenpidon näköalapaikalla. Sillanpää kertoo tehneensä monia laskelmia siitä, millaisilla korkojen nousuilla suojaus on hyödyllinen.
Jokaisen taloyhtiön hallituksen on tarkasti punnittava korkosuojauksen tarvetta ja mietittävä tulevaisuuden uhkakuvia.