Nuorten suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Arttu Syrjäläinen, 28, valmentaa rakkaudesta lajiin. Hän on itse harjoitellut ja kilpaillut Suomen suunnistushuipulla lapsesta asti ja luotsaa nyt lahjakkaita nuoria kohti huippua. 

– Elän ja hengitän suunnistusta. Olen saanut kokea ja nähdä paljon ja nyt pystyn antamaan lajille takaisin, Syrjäläinen sanoo.

Nuorten suunnistusmaajoukkueeseen kuuluu tällä hetkellä 19 nuorta, jotka ovat 16–20-vuotiaita. Tämän vuoden päätavoitteet ovat kesällä juniorien EM-kisat Bulgariassa ja MM-kisat Romaniassa.

– He ovat kaikki supermotivoituneita urheilijoita. Nuorten maajoukkueessa harjoitellaan todella ammattimaisesti, mutta mukana on myös kasvatuksellinen ote ja hauskanpitoa, Syrjäläinen kuvailee.

Kasvatuksellisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koska maailmalla edustetaan Suomea, käyttäydytään hyvin ja ollaan kunniaksi omalle maalle. 

– Pidän tärkeänä sitä, että näistä huippu-urheilijoista kasvaa myös hyviä tyyppejä, Syrjäläinen painottaa.

Henkisesti turvallinen paikka

Suunnistuskausi kestää huhtikuusta jopa marraskuulle asti. Sinä aikana päävalmentaja Syrjäläinen johtaa nuorten maajoukkuetta harjoitusleireille kotimaahan tai ulkomaille noin joka toinen kuukausi. Leirien välissä nuoret suunnistajat harjoittelevat ympäri Suomen omien valmentajiensa johdolla.

Maajoukkueen urheilijoille suunnattu akatemiatoiminta on keskittynyt Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle, joissa saa leirienkin välissä maajoukkuetason valmennusta. Helsingissä akatemiatoiminta toteutetaan Mäkelän­rinteen urheilulukiossa, ja siellä Syrjäläinen osallistuu valmentamiseen.

Valmennettavien hyvinvointi on Syrjäläiselle keskeistä. Hänelle psyykkinen valmennus ei ole mikään oma irrallinen osa-alueensa, vaan täysin olennainen palanen kokonaisuudessa. 

– Tavoitteena on, että junnumaajoukkueemme on nuorille henkisesti turvallinen paikka, jossa jokainen voi hyvin ja tuntee kuuluvansa porukkaan, Syrjäläinen painottaa.

– Minun tehtäväni on tuntea valmennettavani ja antaa jokaiselle henkilökohtaista aikaa leirin aikana, edes pienen hetken verran vaikkapa ruokailun yhteydessä. 

Koutsin kännykkä pirisee

Myös harjoitusleirien välissä nuoret saattavat tukeutua päävalmentajaan. Syrjäläisen puhelin pirisee joskus todella paljon. 

– Nuoret soittavat ja kertovat huolistaan. Ehkä tasotestit eivät ole menneet ihan putkeen tai harjoitukset takkuavat. Juttelemme niistä ja rauhoittelen heitä. Olen todella iloinen, että he soittavat minulle, Syrjäläinen kertoo.

Nuoret vertailevat Syrjäläisen havaintojen mukaan itseään herkästi muihin, mutta valmentajan tehtävä on toppuutella.

– Vertailu kuuluu toki kilpaurheiluun ja maajoukkueringissä taistellaan joukkuepaikoista, mutta korostan aina, että harjoitusleireillä voi rentoutua ja vain harjoitella, koska siellä ollaan nimenomaan harjoittelemassa eikä kilpailemassa.

Nuorten leireillä tehdään paljon muutakin kuin harjoitellaan otsa kurtussa. Syrjäläisen mukaan välillä pitää pelata jotain tai käydä vaikka ihmettelemässä paikallisia nähtävyyksiä.

– Hauskanpito on tärkeä osa joukkuehengenkin kannalta. Leireillä aina järjestetään jotain kivaa ja yhteistä tekemistä. Me koutsit näemme paljon vaivaa myös näiden oheistapahtumien eteen.

OP Kevytyrittäjäksi oman uran alussa

Syrjäläinen kertoo, että lahjakkaimmat nuoret suunnistajat saavat seuroiltaan mukavasti tukea leiri- ja kilpailumatkoja varten.

– Suunnistusseurojen taloudellinen tilanne on keskimäärin hyvä, koska niissä tehdään varainkeruuta pitkäjänteisesti esimerkiksi kuntorastien ja polkujuoksujen avulla, Syrjäläinen selittää. 

Hän itse on rahoittanut aikanaan suunnistamista myös tekemällä suunnistuskarttoja seuroille. 

– Alussa toki vanhemmat maksoivat kuluja, mutta sitten kiinnostuin kartoittamisesta. Otin selvää, miten suunnistuskarttoja tehdään, ja aloin tekemään niitä suunnistusseuroille, Syrjäläinen muistelee.

Samalla hän ryhtyi OP Kevytyrittäjäksi, ja on sitä kautta laskuttanut ja hoitanut kirjanpitoaan.

– OP Kevytyrittäjyys on säästänyt minulta paljon aikaa ja vaivaa. Käytän sitä edelleen laskuttaessani kartoituksia, joita tosin teen enää harrastusmielessä, koska nyt olen päätoiminen päävalmentaja.

Artun vinkit nuorten valmentajille

1. Kannusta ja innosta nuorta. Heittäydy täysillä mukaan.
2. Järjestä tapahtumissa valmennettavallesi myös henkilökohtaista aikaa. Kohtaa ja huomioi kaikki.
3. Muista hauskuus ja leikkisyys. Järjestä kivaa tekemistä myös lajin ulkopuolelta.