Helsingin Tapanilassa asuvat Laura Lönnqvist ja Olli Vättö ovat remontoineet satavuotiaan puutalokotinsa ekologisesti ja kestävän kehityksen ehdoilla. He esimerkiksi teettivät keittiön kaapit puusepäntyönä, vaikka valmiskalusteet olisivat tulleet edullisemmaksi. 

– Halusimme varmasti kestävää sekä laadukasta, ja samalla pystyimme tukemaan suomalaista pienyrittäjää. Nyt piti maksaa vähän enemmän, mutta pitkällä aikavälillä kestävä tuote tuo säästöä, Olli perustelee. 

Kahdeksan vuotta yhdessä olleen pariskunnan raha hupenee tällä hetkellä kodin kunnostamiseen ja sisustamiseen. 

– Käytän rahaa juuri nyt mieluummin vaikkapa tapetteihin ja suomalaiseen designiin kuin esimerkiksi ulkona käymiseen, Laura toteaa. 

Remonttia he tekevät yhdessä. Olli taitaa puutyöt, ja Laura tapetoi sekä maalaa. Tällä hetkellä on vuorossa nelivuotiaan Bruno-pojan huoneen peruskorjaaminen yläkerrassa. 

Omat rahat mutta yhteiset menot 

Talon kunnostusta varten Laura ja Olli eivät ole tarvinneet lainaa, vaan he ovat käyttäneet entisen asuntonsa myynnistä jääneitä varoja sekä omia säästöjään. Yhteinen asuntolaina on OP:ssa. 

– Meillä kummallakin on oma pankkitili, jonne palkkamme menevät. Sieltä siirrämme rahaa yhteiselle tilille yhteisiin menoihin, kuten asuntolainan lyhennyksiin, Laura ja Olli kertovat. 

OP Uusimaan kyselytutkimuksen mukaan noin 40 prosentilla pariskunnista on yhteinen tili, mutta suurimmalla osalla on lisäksi omat henkilökohtaiset tilit. Myös Laura sekä Olli arvostavat taloudellista itsenäisyyttään. 

– Ei tuntuisi luontevalta, jos kaikki rahamme olisivat yhteisiä. Molemmilla on myös omia menoja ja omanlaisensa tyyli käyttää rahaa, Laura sanoo. 

Laura työskentelee rekrytoinnin sekä liiketoiminnan kehityksen konsulttina ja Olli IT-alalla pilvipalveluiden parissa. He ovat tienanneet yhdessäoloaikanaan palkkatuloja kuta kuinkin saman verran, ja niinpä myös menot on jaettu tasan puoliksi.  

– Meillä on aika perinteinen jako siinä mielessä, että minä hoidan ruokalaskut sekä poikamme vaatteet ja Olli maksaa autoon liittyvät kustannukset sekä remonttivälineet, Laura kertoo esimerkkinä. 

Mukavuudenhaluinen Olli ja säästäväinen Laura 

Laura kertoo olevansa se pariskunnan säästävämpi osapuoli, joka ei halua hassata rahaa. Olli taas maksaa välillä ihan mielellään mukavuudesta.  

– Menin taksilla tapaamaan ystäviäni keskustaan, koska en halunnut tuhlata aikaa matkustamiseen, Olli kertoo esimerkin mukavuudenhalustaan.  

Laura huikkaa väliin, ettei raaskisi matkustaa taksilla, mikäli julkinen liikenne toimii hyvin – ja juuri siksi on tärkeää, että molemmilla on omat rahat. 

Punalaputetut aletuotteet ovat molempien mielestä ihan hyvä valinta. 

– Olli myös tykkäisi tilata ruokaa kotiin useammin kuin minä, tai ylipäänsä syödä ravintoloissa, mutta minä en jatkuvasti halua tuhlata rahaa ulkona syömiseen. Sen sijaan on hauska tehdä hävikistä herkkua, eli katsoa, mitä jääkaapissa on ja kokata siitä jotain hyvää, Laura vinkkaa. 

Pariskunnan talous on vakaalla pohjalla, eikä heidän esimerkiksi ruokakaupassa tarvitse kovin tarkasti valita tuotteita hinnan mukaan. Punalaputetut aletuotteet ovat silti molempien mielestä ihan hyvä valinta.  

– Ekologiset arvot ohjaavat usein valintojamme, emmekä halua heittää ruokaa roskiin, he painottavat.  

Reilut pelisäännöt vähentävät skismaa 

Laura korostaa, että raha ei aiheuta kiistaa tai mielipahaa silloin, kun sitä on riittävästi. Pieni harmistus on jäänyt hampaankoloon ajalta, jolloin hän oli äitiyslomalla ja hoitovapaalla. 

– Vaikka olin poissa töistä ja tuloni olivat paljon pienemmät kuin yleensä, maksoin samat menot kuin Olli. Emme jutelleet siitä kunnolla avoimesti silloin, mutta asia on jäänyt vaivaamaan minua. Minusta raha-asioiden pitäisi jakautua reilulla tavalla, hän korostaa.  

Myös OP:n kyselytutkimuksen mukaan yhteiset reilut pelisäännöt tulojen ja menojen jakamiseen ehkäisevät riitoja ja harmistusta raha-asioista. Olli on samaa mieltä ja muisteleekin, että menoja tasapainotettiin jotenkin Lauran vanhempainvapaan aikana, mutta asiasta ei selkeästi sovittu tai puhuttu. 

– Olisi tärkeä aika ajoin tarkistaa, että menevätkö meidän menomme todellisuudessa puoliksi ja toteutuuko jako oikeudenmukaisesti suhteessa tuloihimme. Raha-asiat on muistettava sopia tarkasti, Olli miettii ja hoksaa:  

– Taidamme tarvita yhteisen Excelin! 

Laura Lönnqvist ja Olli Vättö pitävät henkilökohtaiset rahansa erillään, mutta jakavat perheensä menot tasanLaura kertoo olevansa se pariskunnan säästävämpi osapuoli, joka ei halua hassata rahaa. Olli taas maksaa
välillä ihan mielellään mukavuudesta.

”En havittele luksuselämäntyyliä” 

Yhteistä talouden seurantaa Ollilla ja Lauralla ei vielä ole, mutta Olli tarkastelee säännöllisesti Excelissä omia omistuksiaan – tulojaan, talletuksiaan ja sijoituksiaan. 

Hän sijoittaa ja säästää tavoitteenaan taloudellinen riippumattomuus ja vapaus tehdä päätöksiä ilman rahan luomia reunaehtoja. 

– Minulla on sijoituksia sekä kotimaisissa rahastoissa että osakkeissa. Seuraan mielelläni osakekursseja ja haluan kartuttaa säästöjäni tulevaisuuden varalle. Olen myös avannut Brunolle osakesäästötilin, jonne talletan rahaa, Olli kertoo. 

Laura on asuntosijoittaja, sillä hänellä on vuokralainen omassa ensiasunnossaan. Osake- tai rahastosijoituksia hänellä ei ainakaan vielä ole. Sijoitusasunnosta Lauralla on henkilökohtaista lainaa. 

Tulevaisuudelta Laura toivoo taloudellista vakautta, joka mahdollistaisi valinnan vapauksia sekä työssä että vapaa-aikana. 

– Haluaisin, että raha-asiat olisivat niin hyvin, että raha olisi sivuseikka eikä sitä tarvitsisi sen enempää miettiä. En havittele luksuselämäntyyliä, mutta arvostan omaa aikaani ja mahdollisuutta valita työn teon tapoja, hän pohtii. 

Pariskunnan yhteiset haaveet ovat tällä hetkellä sitoutuneet kotiin – suloiseen puutaloon – ja siihen kaikkein tärkeimpään, nelivuotiaaseen Brunoon. 

– Hänelle toivomme kaikin puolien turvattua elämää ja mahdollisimman pitkää lapsuutta. Tällä hetkellä Brunoa kiinnostavat talousasioiden sijaan legojen rakentaminen – ja etanat. 

Miten parisuhteessa jaetaan raha-asiat? Tutustu OP Uusimaan kyselytutkimuksen tuloksiin täältä.  

Mietitkö yhteisen taloustilin avaamista? Lue lisää täältä.