Ilmasto lämpenee Suomessa kaikkina vuodenaikoina tulevaisuudessa, mikä näkyy myös Uudellamaalla. Kehityssuunta näyttää tällä hetkellä vääjäämättömältä, mutta ei etene täysin suoraviivaisesti.

– Eri vuosien välillä on edelleen vaihtelua niin, että vaikka ilmasto lämpenee, toisinaan koetaan myös viileämpiä kesiä ja lumisia pakkastalvia. Pakkasjaksot kuitenkin vähenevät, kesäisin on yhä useammin lämmintä ja helteiden ennustetaan yleistyvän, kertoo tutkija ja meteorologi Natalia Korhonen Ilmatieteenlaitokselta.

Äärimmäiset sääolot hankaloittavat ihmisten arkea monella tavalla ja aiheuttavat myös vaaratilanteita. Ilmatieteenlaitoksen tiedotusta seuraamalla voi varautua ja välttää riskejä.

– Kelit on hyvä ottaa huomioon, kun suunnittelee päivän tai viikon kulkua. Säävaroituksia annetaan jopa viisi vuorokautta etukäteen. On esimeriksi liikennesäätä, sadevaroituksia, aallokkovaroituksia ja tuulivaroituksia, Korhonen kertoo.

Osa luonnonilmiöiden aiheuttamista tuhoista voidaan korvata esimerkiksi kotivakuutuksesta, mutta ensisijainen riskienhallintakeino on aina oma varautuminen ja tapaturmien ennaltaehkäisy.

– Vakuutusturva kannattaa pitää ajan tasalla, mutta ennakointi ja varautuminen voi rajoittaa vahingon suuruutta ja siitä seuraavaa vaivaa, toteaa omaisuuden ja toiminnan vakuuttamisesta vastaava johtaja Leena Leijala Pohjola Vakuutuksesta.

 Talvet lauhtuvat: heijastimia ja kumisaappaita tarvitaan

Pakkasjaksot vähenevät tulevina vuosina Uudellamaalla, mikä tarkoittaa leudompaa keliä ja vesisateita lumipyryjen sijaan. Yhä useammin eteläisessä Suomessa on talvikuukausina tylsän pilvistä, harmaata ja pimeää – eli heijastimille ja kumisaappaille on käyttöä.

Luminen kausi siis lyhenee, mutta kerralla lunta voi tulla paljonkin. Suomenlahden pysyessä sulana nykyistä pidempään erityisen sakeat rannikkolumisateet ovat mahdollisia riittävän kylmällä ilmalla.

Näin varaudut lumen tuloon:

  • Nosta lumilapio ja lumikola esille jo ennen lumipyryn alkamista.
  • Ota autoharja sisälle siltä varalta, että auto peittyy lumeen.
  • Selvitä, minne ylimääräisen lumen saa kolata.
  • Tarkkaile katon päälle kertyvää lumikuormaa.

Lämpötilat sahaavat: varaudu pääkallokeleihin

Lämpötila sahaa talvikuukausina eteläisessä Suomessa nollan molemmin puolin: yhtenä päivänä on märkä plussakeli ja seuraavana napakka pikkupakkanen. Siitä seuraa vaarallisen liukkaita kelejä sekä jalankulkijoille että autoilijoille.

Näin ehkäiset liukkaan kelin aiheuttamia riskejä:

  • Kiinteistön omistajan vastuulla on pitää piha turvallisena kaikille keleillä.
  • Kiinteistönomistajan vastuuvakuutus auttaa niissä tilanteissa, jos joku liukastuu pihalla.
  • Jos ajat autoa, huomioi jarrutusmatkan piteneminen ja tarkista, että auton talvirenkaat ovat kunnossa.
  • Jää pääkallokelillä etätöihin, jos mahdollista.
  • Käytä nastakenkiä ja tarkista, että tapaturmavakuutus on ajan tasalla.

Rankkasateet ja kaupunkitulvat: hyvä syy pysyä kotona

Uudenmaan sadeolot käyvät ennusteiden mukaan myös kesällä hyvin vaihteleviksi, mikä tarkoittaa, että välillä sataa runsaasti ja välillä on rutikuivaa.

Vesisateet muuttuvat rankemmiksi: sitten kun sataa, niin sataa paljon. Pääkaupunkiseudulla viime vuosina koetut kaupunkitulvat ovat seurausta rankoista yhtäjaksoisista sateista.

Tulvien mahdollisuus kannattaa huomioida mahdollisuuksien mukaan, eikä esimerkiksi lähteä kävelemään tai autoilemaan lainehtiville kaduille ilman pakottavaa tarvetta. Runsas vesi liikenteen seassa aiheuttaa riskitilanteita ja voi myös vaurioittaa ajoneuvoa.

Näin ehkäiset rankkasateiden vaikutuksia omakotitalossa:

  • Puhdista rännit ja sadevesiputket jo ennen myrskyä.
  • Vie irtonaiset tavarat pihalta suojaan.
  • Tarkkaile, että sadevedet päätyvät oikeisiin paikkoihin, kuten sadevesikaivoihin, eivätkä valu talon kivijalkaan.
  • Pidä tontin ojat, salaojat ja sadevesikaivot sekä mahdolliset pumppaamot kunnossa ja tarkista niiden kunto säännöllisesti, vähintään vuosittain.
  • Tarkastele uutta kotia ostovaiheessa myös tulvavesien näkökulmasta: ohjautuvathan sadevedet oikein ja onhan rakennukset sijoiteltu valumavesien yläpuolelle?
  • Sijoita kellaritiloissa säilytettävä omaisuus vähintään 10 sentin korkeudelle lattiasta kosteus- ja kastumisvahinkojen välttämiseksi tai pienentämiseksi.
  • Kotivakuutus ei yleensä korvaa rakennusvirheistä aiheutuvia vesivahinkoja. Jos kuitenkin rankkasade tulvii kynnyksen yli, vahinko voidaan mahdollisesti korvata kotivakuutuksesta.

Huonokuntoiset puut kaatuvat: tarkkaile puiden kuntoa

Ilmastonmuutos ei lisää ennusteiden mukaan tuulen nopeutta samalla tavalla kuin sademääriä, vaikka välillä tuntuu, että puita kaatuu myrskyllä enemmän kuin ennen. Leutoina talvina puut saattavat kaatua siksi, että maaperän routa ei enää pidä niiden juuria kiinni maassa.

Lisäksi ilmaston lämpeneminen lisää kasvitautien ja tuhohyönteisten riskiä, mikä johtaa puiden huonoon kuntoon. Esimerkiksi kaarnakuoriaisiin lukeutuva kirjanpainaja pesiytyy kuusiin, jotka kuolevat lopulta pystyyn – ja voivat kellahdella tuulella.

Näin ehkäiset puiden aiheuttamia tuhoja tontillasi:

  • Tarkkaile pihassasi olevien puiden kuntoa ja pyydä metsuria kaatamaan huonokuntoiset puut.
  • Jos kaarnassa näkyy paljon kiemurtelevia jälkiä tai puun rungossa kasvaa kääpiä, puu on todennäköisesti vaurioitunut ja aiheuttaa kaatumisriskin.
  • Vie ennen myräkkää esimeriksi autot pois puiden läheltä, jos mahdollista.

 Helteet kurittavat kesällä: nesteytä ja pidä taukoja

Kesäiset hellejaksot yleistyvät Uudellamaalla. Suomessa helleraja on 25 celsiusastetta. Pitkään jatkuva helle alkaa rasittaa elimistöä ja vähentää jaksamista. Helteet vaikuttavat voimakkaimmin vanhuksiin, pitkäaikasairaisiin ja lapsiin.

Ajoita raskas fyysinen toiminta helteellä aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. Vältä suoraa auringonvaloa. Töissä ja vapaa-ajalla tulee muistaa nesteytyksen ja taukojen tärkeys.

Näin ehkäiset helteen vaikutuksia kotona:

  • Pidä päivisin ikkunat, ovet, verhot ja sälekaihtimet kiinni.
  • Tuuleta iltaisin.
  • Harkitse ilmalämpöpumpun hankkimista, jos huoneen lämpötilat pysyvät pitkiä jaksoja 30 asteen tuntumassa.
  • Muista juoda ja pitää taukoja. Hakeudu varjoon.

 Jutun asiantuntijat: tutkija ja meteorologi Natalia Korhonen Ilmatieteenlaitokselta ja omaisuuden ja toiminnan vakuuttamisesta vastaava johtaja Leena Leijala Pohjola Vakuutuksesta.