Suomalaisten vaurastuminen näkyy säätiöiden suosiona. Lukuisat yksittäiset ihmiset haluavat lahjoittaa varojaan säätiöille tai perustaa oman säätiön edistääkseen tärkeäksi kokemaansa asiaa, vaikkapa syöpätutkimusta tai lasten ja nuorten liikuntaa.

Suomessa toimii kaikilla yhteiskunnan aloilla yli 2 700 säätiötä ja rahastoa, joista noin 800 jakaa apurahoja. Monet tutkijat ja taiteilijat rahoittavat toimintaansa apurahoin, joita he hakevat isoilta ja pieniltä säätiöiltä ja rahastoilta sankoin joukoin joka vuosi.

Vanhimmat toiminnassa olevat säätiöt on perustettu Suomessa 1700-luvulla, ja uusia syntyy joka vuosi useita kymmeniä.

Säätiöt näyttävät mallia vastuullisessa sijoittamisessa

Liisa SuvikumpuLiisa Suvikumpu toimii Säätiöt ja rahastot ry:n toimitusjohtajana.

Suomalaisten säätiöiden ja rahastojen yhteenlaskettu omaisuuden arvo on yli 20 miljardia euroa.

Esimerkiksi Suomen suurin säätiö Suomen Kulttuurirahasto tukee vuosittain 50 miljoonan euron edestä tiedettä, taidetta ja kulttuuria.

Varojen käyttö määritellään säätiön säädekirjassa ja säännöissä tarkasti säätiön tarkoituksen ja arvojen mukaisesti, ja varat kohdistetaan yhteisen hyvän edistämiseen sukupolvesta toiseen.

Vastuullisessa sijoittamisessa säätiöt ovat olleet edelläkävijöitä. Säätiöt eivät tavoittele voittoa hinnalla millä hyvänsä, vaan noudattavat toiminnassaan yleishyödyllisyyden periaatteita.

– Säätiöt ovat tuki ja turva niin hyvinä kuin huonoina aikoina. Ne panostavat ihmisiin ja edistävät siten merkittävästi sukupolvien välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, sanoo Säätiöt ja rahastot ry:n toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu.

Koska varainhoito ulotetaan nykyisyyden lisäksi pitkälle tulevaisuuteen, sijoittaminen on säätiöiden toiminnassa erityisen tärkeässä roolissa.

Näistä neljästä säätiöiden sijoitustoiminnassa toistuvasta periaatteesta myös yksityishenkilöt voivat ottaa mallia:

1. Laadi huolellinen sijoitusstrategia

Säätiön perustajan asettama tarkoitus ja toimintatavat sekä hallituksen määrittelemät arvot ohjaavat varainhoitoa ja luovat perustan sijoitusstrategialle. Jos säätiön tarkoitus on tukea vaikkapa ympäristötyötä, varat ohjataan siihen. Sijoitusomaisuus voidaan valjastaa ympäristötyöhön myös valitsemalla sijoituskohteet tarkoituksenmukaisesti.

Vinkki: Luo oma strategiasi etsimällä sijoituskohteiksi toimialoja, jotka vastaavat arvojasi. Tutustu valitsemallasi toimialalla toimiviin yrityksiin ja poimi sijoitussalkkuusi kiinnostavimmat.

2. Sijoita pitkäjänteisesti

Säätiöiden sijoitushorisontti on hyvin pitkä, useita kymmeniä vuosia. Säätiöt eivät muuta sijoituspäätöksiään nopeasti paineen alla tai kvartaaliin tai vuotuiseen tuottoon sidottujen odotusten mukaisesti. Pitkäjänteisen sijoitustoiminnan tarkoitus on suojata sijoituksia maailmantalouden kurssiheilahteluilta. Säätiöt kutsuvat sijoitustoimintaansa antisykliseksi.

Vinkki: Tee sijoitussuunnitelma pitkälle tulevaisuuteen ja pidä fokus suunnitelmassasi. Huolellinen suunnitelma lisää mielenrauhaa, eikä päätöksiä pidä muuttaa hetken mielijohteesta.

3. Hajauta hallitusti

Säätiöt ja rahastot hajauttavat sijoituksensa osakkeisiin, korkosijoituksiin, kiinteistöihin ja vaihtoehtoisiin sijoituksiin, kuten private equity -rahastoihin. Pääpaino on osakkeissa. Sijoitusten kokoluokat vaihtelevat säätiöittäin. Monet säätiöt sijoittavat historiallisista syistä suomalaisiin yrityksiin, mutta vaihtoehtoisten sijoitusten määrä on viime vuosina kasvanut.

Vinkki: Hajauta sijoituksesi monipuolisesti. Useista sijoituskohteista koostettu salkku kestää kriisejä paremmin kuin yhteen sijoituskohteeseen keskittyvä.

4. Usko ihmiseen

Megatrendit hallitsevat usein otsikoita, ja moni miettii, pitäisikö sijoittaa vaikkapa vihreää siirtymää tai tekoälyä kehittäviin yrityksiin. Säätiöt eivät säntäile epästrategisesti yksittäisten toimialojen perään, vaan ne ohjaavat sijoituksensa laaja-alaisesti lukuisille toimialoille.

Säätiöt panostavat erityisesti ihmisten osaamiseen. Siksi ne tukevat apurahoin tieteitä, taiteita ja kansalaistoimintaa. Vastuullisella sijoituspolitiikallaan ne takaavat sen, että apurahoja voidaan jakaa säännöllisesti, oli taloustilanne mikä tahansa.

Vinkki: Perehdy ennakkoluulottomasti tiedettä, luovuutta ja tutkimusta tukeviin yrityksiin ja etsi sijoituksillesi arvojasi vastaavia kohteita.

Tutustu säätiöihin ja rahastoihin.