”Karlin kanssa oleminen on hupsuttelua”
Sirpa Hakkarainen etsi vastapainoa työlleen ja tiesi pitävänsä lapsista. Siitä käynnistyi antoisa kaverisuhde Karl Primalovaan. Pari löysi toisensa OmaKamu-yhdistyksen avulla.
Kouluvuoden viimeiset päivät ovat aina tulvillaan kihelmöivää kesäloman odotusta. Sirpa Hakkarainen palasi tuttuun tunnelmaan hakiessaan koulun kerhosta Karl Primalovan. Ekaluokkalainen retuutti muovikassissa vuoden aikana askartelemiaan piirustuksia. Reppuun vesseli oli pakannut koulussa säilyttämiään lenkkareita. Vaihtokengistä oli yllättävää apua, sillä tapaamisen aikana sää oikutteli ja jalkaan oli vaihdettava kuivat kengät.
Helsinkiläiset Sirpa ja Karl ovat kamuja keskenään. Sirpa, 57, on IsoKamu ja Karl, 7, PikkuKamu. He tutustuivat toisiinsa syksyllä 2022 OmaKamu ry:n yhdistäminä ja viihtyvät mainiosti toistensa seurassa. Toukokuun tapaaminen on viimeinen ennen kesälaitumille siirtymistä.
Karl puhua pulputtaa, kirmailee sateessa pitkin puistoa ja ahmii suu ammollaan taivaalta tipahtelevia sadepisaroita. Sirpa seuraa huvittuneena vilkkaan pojan touhuja. Hän ymmärtää, että haastattelu ja kuvaus jännittävät pientä miestä.
Äiti otti yhteyttä OmaKamuun
OmaKamu ry:llä on toimintaa pääkaupunkiseudun lisäksi Hämeenlinnassa, Lahdessa, Tampereella ja Oulussa. Vuonna 2013 perustettu kansalaisjärjestö tarjoaa matalan kynnyksen ystäväapua perheille, jotka hakevat tukea lapsilleen ja nuorilleen.
Moni lapsi kaipaa elämäänsä turvallista aikuista kaveria, niin Karlkin. Hän halusi tehdä kaikenlaisia juttuja, mutta sopiva kaveri puuttui. Karlin äiti oli huomannut ilmoituksen OmaKamu-toiminnasta, kertonut siitä pojalleen ja ottanut yhteyttä OmaKamuun.
Sirpa oli puolestaan ilmoittautunut OmaKamu-yhdistykseen vapaaehtoiseksi saadakseen vastapainoa työlleen.
– Ajattelin, että minulla on aikaa ja tarmoa. Olen aina tykännyt lapsista ja tullut heidän kanssaan toimeen. Elämään tulee jotain uutta, jota ei muuten tekisi, hän perustelee.
Sirpalla ei ollut aiempaa kokemusta kaveritoiminnasta, mutta hän oli avoin uusille tuulille.
Kamutoiminta on tuonut iloa elämään
Ensin Kamu saa koulutuksen, jonka jälkeen hänelle ehdotetaan mahdollista PikkuKamua. Vanhemmalle kerrotaan perustietoja mahdollisesta Kamusta. Mikäli molemminpuolinen kiinnostus herää, lapsen vanhempi ja Kamu tapaavat OmaKamun toiminnanohjaajan kanssa. Tämän jälkeen PikkuKamu ja Kamu tapaavat.
Kamutoiminta on tuonut Sirpan elämään iloa.
– Karlin kanssa oleminen on hupsuttelua. Lapsen maailma on niin erilainen kuin aikuisen, meillä on kevyttä ja hauskaa.
OmaKamu-toiminnan tavoitteena on tukea lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä. Tavallisimmin kamusuhde aloitetaan 4–14-vuoden iässä. IsoKamuja tarvitaan jatkuvasti lisää, sillä vapaaehtoisille ystäville on suuri tarve kaikkialla Suomessa. Ketään ei lähetetä ystävätoimintaan kylmiltään, vaan kaikki haastatellaan ja koulutetaan tuleviin tehtäviin.
– Asioissa edetään ohjatun prosessin mukaan. Se meni minusta hyvin, Sirpa kertoo.
Ensin PikkuKamu ja Kamu tapaavat toisiaan kolmen kuukauden ajan, ja jos molemmat haluavat edelleen jatkaa kamuilua, siitä tehdään kirjallinen sopimus.
Sirpa tiesi valinneensa oikein. Hän halusi antaa aikaansa ystävää vailla olevalle lapselle. Ajankohta sopi hyvin hänen elämäntilanteeseensa, ja kun mukavan ikäinen lapsi löytyi, asiat etenivät vauhdilla.
Tapaamiset suunnitellaan yhdessä
Sirpa ja Karl tapaavat pari kertaa kuukaudessa parin tunnin ajan. Tapaamisen yksityiskohdista, paikasta ja ajankohdasta Sirpa sopii etukäteen Karlin äidin kanssa. Selvät toimintatavat isokamun ja pikkukamun vanhempien välillä ovat OmaKamu-toiminnan kantavia pilareita. Sirpa hakee Karlin kotoa ja vie tapaamisen jälkeen kotiin.
Sirpa ja Karl ovat tehneet yhdessä ”yksinkertaisia” asioita: ajaneet metrolla, käyneet kirjastossa, museossa ja leikkipuistossa. Sirpa on käynyt Karlin luona leikkimässä legoilla.
Toukokuisen tapaamisen päätteeksi kamupari istahtaa kahvilan pöytään. Karl piirtelee lautasliinaan ja lauleskelee Käärijän Cha Cha Chata. He muistelevat ensimmäisiä tapaamisiaan.
– Luulin ensin, ettei me mennä minnekään, vaan Sirpa tulee meille, Karl sanoo.
– Halusitko, että ollaan enemmän teillä? Sirpa kysyy.
– Minä voin tulla joskus teille, Karl ehdottaa.
Seuraava tapaaminen jää sopimatta, sillä Karlin ajatukset ovat jo muualla. Hän matkustaa lomallaan ulkomaille tapaamaan isoäitiään. Syksyllä hän menee toiselle luokalle. Kesän jälkeiseen aikaan on, lapsen vinkkelistä katsottuna, valtavan pitkä aika.
Eikä Sirpa hänen elämästään minnekään katoa.
OmaKamu-koulutuksia järjestetään jatkuvasti Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Tampereella ja Oulussa. Seuraavat pääkaupunkiseudun kurssit ovat syksyllä, ja ilmoittautuminen niihin on juuri nyt auki.
OP Uusimaa tukee OmaKamu-toimintaa.
Lue lisää OP Uusimaan vastuullisuusteoista.