Resonaari: Musiikki kuuluu kaikille
Lisää aiheesta
Erilaisten oppijien musiikkikoulussa Resonaarissa jokainen on tähti ja oppii musisoimaan.
Helsingin Kulosaaressa, kivenheiton päästä rantaviivasta, seisova punatiilinen rakennus näyttää ihan tavalliselta, suurelta omakotitalolta. Eteisessä vaikutelma muuttuu, kun talon lukuisista huoneista – luokkahuoneista – kaikuu eteiseen rytmikästä bändisoittoa ja yksittäisen pianon säveliä.
Tervetuloa musiikkikouluun, joka tarjoaa opetusta erilaisille oppijoille!
Resonaarissa he ovat pääsääntöisesti kehitysvammaisia, liikunta- ja näkövammaisia, oppimishäiriöistä kärsiviä sekä mielenterveyskuntoutujia. Uusin kohderyhmä ovat seniorit, joista esimerkki on keski-iältään 75-vuotiaiden naisten Riskiryhmä-yhtye. Rokkaava tätibändi on mitä parhain todiste siitä, ettei ikä rajoita uuden oppimista.
Resonaari on mullistanut sekä Suomessa että maailmalla käsityksen siitä, etteikö jokainen meistä oppisi musisoimaan – jos vain kiinnostusta riittää.
– Aiemmin musiikkikoulujen ovet olivat suljettuja erilaisille oppijoille. Halusimme löytää keinon, jolla soitto lähtisi soimaan kaikille, kertoo Resonaarin johtaja Markku Kaikkonen.
Koulun aloittaessa vuonna 1999 oppilaita oli vain kourallinen, mutta maine erityismusiikkikasvatusta tarjoavana lämminhenkisenä kouluna kiiri viidakkorummun lailla. Nykyään Resonaarissa musisoi 300 innokasta 7–75-vuotiasta, ja opettajiakin on 17.
Resonaari on yksi HelsinkiMission toimintamuodoista.
Kuvionuotit mullistivat opetuksen
Opetuksen punainen lanka on opettajien kyky tunnistaa kunkin oppilaan musikaaliset valmiudet. Jonkun kohdalla se voi tarkoittaa vuosien työskentelyä alkeiden parissa, toinen taas edistyy harppauksin, kun oikea instrumentti löytyy.
– Opettajamme ovat mestareita kärsivällisyydessä, joustavuudessa ja oppilaan vahvuuksien kehittämisessä. Oppilaat ovat olleet itsekin yllättyneitä siitä, että musisointi on mahdollista myös heille, Kaikkonen kertoo.
Menestyksen takana on koulun toinen johtaja ja musiikkiterapeutti Kaarlo Uusitalo, joka on luonut nerokkaan nuotitusjärjestelmän – kuvionuotit.
Koulun soittimiin on merkitty eri värejä sekä kuvioita, vinoristejä, palloja, neliöitä ja kolmioita. Nuoteissa toistuvat samat symbolit, eli kuvionuoteista soittamaan oppiminen on hyvin yksinkertaista.
– Kuvionuotit sisältävät täysin saman informaation kuin perinteiset nuotit. Oppilaat voivat käytännössä opetella soittamaan minkä teoksen tahansa, aina rock-hiteistä klassisen musiikin helmiin, Uusitalo kertoo.
Hän uskoo, että soittotaidon omaksuminen tuo myös henkistä pääomaa oppilaille.
– Jos ongelmia oppii ratkaisemaan musiikissa, niitä oppii selvittämään myös arjessa, jolloin itsetunto vahvistuu.
Kullekin sopivaa instrumenttia mietitään vasta, kun oppilas on käynyt koulussa muutaman kerran. Joskus pääinstrumentti saattaa vaihtua myöhemmässäkin vaiheessa.
– Minulla oli pianistiopiskelija, joka näki luokkahuoneen nurkassa sellon ja kiinnostui siitä niin, että lopulta hänestä tuli sellisti.
Tavoitteena muusikkojen tasa-arvo
Koulun palkkalistoilla on muusikkoina neljä entistä oppilasta. He muodostavat maineikkaan Resonaarigroup-yhtyeen (kuvassa), joka keikkailee ammattimaisesti ympäri Suomea. Toinen esimerkki koulusta ponnahtaneista oppilaista on punkyhtye Pertti Kurikan nimipäivät. Osa sen jäsenistä on edelleen Resonaarin oppilaita.
– Tavoitteemme on, että oppilaamme esiintyvät tasa-arvoisina muusikkoina Suomen musiikkipiireissä. Hieno esimerkki oli Pertti Kurikan pääsy Suomen euroviisuedustajaksi, Kaikkonen sanoo.
Musiikkiopetuksen lisäksi Resonaarissa toimii asiantuntijakeskus, jossa tutkitaan ja kehitetään erityismusiikkikasvatusta. Resonaarin innovatiivinen toiminta on levinnyt Suomessa muun muassa Tampereelle, Nurmijärvelle, Jyväskylään, Ivaloon, Kuopioon sekä kansainvälisinä yhteistöinä lähes kaikille maailman mantereille.
Tulevaisuus on siis tähtiä täynnä, ja koulun perustajilla on kunnianhimoinen tavoite:
– Tällä hetkellä opetuksemme keskittyy pääasiallisesti rytmimusiikissa käytettäviin soittimiin, mutta kymmenen vuoden päästä koulullamme on oma sinfoniaorkesteri! sanoo Kaarlo Uusitalo.
Kuule omin korvin! Vuotuiset Resonaari Soi -oppilaskonsertit Savoy-teatterissa 7.5 ja 8.5.2018.