Sijoita lapselle pesämuna - aika on puolellasi
Lisää aiheesta
Lapsen hyväksi voi säästää monin tavoin, pikkusummilla kuukausittain tai isommilla kertalahjoituksilla.
Lahjoituksia voivat tehdä vanhempien ohella muutkin läheiset, kuten kummit. Verovapaasti lapselle voi antaa lahjaksi yhdeltä henkilöltä alle 5 000 euroa kolmen vuoden aikana; esimerkiksi molemmat vanhemmat voivat lahjoittaa 4 999 euroa.
Vaihtoehtoja rahalahjoituksille ovat esimerkiksi rahasto-osuudet ja pörssiosakkeet. Vanhempien kannattaa avata lapselle oma tili ja pohtia sijoittamisen tavoitteita yhdessä pankin asiantuntijan kanssa.
– Kun aikajänne, tuotto-odotukset ja riskinottohalukkuus ovat selvillä, löytyvät itselle sopivimmat sijoitusratkaisutkin, sanoo varainhoitaja Eveliina Lovén OP Helsingistä.
Itse hän suosii lapsen kohdalla helppoa ja turvallista rahastosäästämistä.
– Kun sijoittaa järjestelmällisesti kuukausittain, saa hajautettua ajallisesti riskiä, joka sijoitustoimintaan aina liittyy. Rahastojen kautta saa automaattisesti myös hyvin hajautetun sijoitussalkun.
Pientäkään kuukausisummaa ei kannata vähätellä, sillä korkoa korolle -efekti on sitä vahvempi, mitä pidemmästä aikajänteestä on kyse. Rahastosäästäminen voi 50 euron kuukausipanoksella tuottaa 20 vuodessa yli 20 000 euron potin, jos osakekurssit nousevat keskimäärin kuusi prosenttia vuodessa.
Omat säästöt auttavat tekemään myöhemmin hankintoja, joihin ei muuten olisi varaa, tai avaavat oven ensiasuntoon. Mikä tärkeintä, säästäminen kasvattaa lapsia ja nuoria vastuulliseen taloudenpitoon.
– Nuori oppii, että hankintoja varten säästetään etukäteen eikä oteta pikavippejä, jotka saattavat johtaa ongelmiin.
Sijoitukset on syytä tehdä alusta alkaen lapsen nimissä jo verotuksellisistakin syistä. Täysin vapaasti ei edunvalvojakaan saa alaikäisen varoilla operoida; esimerkiksi erikoissijoitusrahastoihin satsaaminen vaatii maistraatin luvan.