Sotakorvausvetureista vihreän siirtymän teknologiaan
Lisää aiheesta
Kolmannen polven perheyritys Saalasti lähti maailmalle 1980-luvulla, kun nykyisen toimitusjohtajan isä päätti viedä kuoripuristimia Pohjois-Amerikkaan, Venäjälle ja Ruotsiin.
Tämän päivän Saalasti tarjoaa tuotteita ja palveluita biomassojen prosessointiin ja arvon nostamiseen, kierrätettävien materiaalivirtojen käsittelyyn sekä raideliikenteeseen.
Yksi konsernin yrityksistä, Saalasti Biomass, valmistaa koneita, jotka muuttavat risut, kannot, puun kuoren ja muut biomassat laadukkaaksi poltto- tai raaka-aineeksi, jolla voi korvata fossiilisia polttoaineita.
– Kehitämme teknologioita, jotka kiihdyttävät fossiilisista polttoaineista irtautumista. Koemme, että on tärkeä tehdä hyvää. Vihreässä siirtymässä mukana oleminen on arvovalinta, mutta se on myös tuottavaa bisneksen kannalta, kertoo Saalasti Oy:n toimitusjohtaja Tomi Saalasti.
Vihreässä siirtymässä mukana oleminen on arvovalinta, mutta myös tuottavaa bisneksen kannalta.
Saalasti osti vuonna 2021 kiertotaloudessa toimivan Cross Wrapin. ”Halusimme vahvemmin mukaan kiertotalouden megatrendiin ja yritykseemme myös kolmannen liiketoiminta-alueen, joka ei ole sidoksissa biomassoihin ja raideliikenteeseen”, tuolloin perheyrityksen puikkoihin astunut Tomi Saalasti perustelee.
Ilmastonmuutos on siivittänyt Saalastin menestykseen, mutta yritys on kehittänyt ympäristöystävällistä teknologiaa jo ennen kuin ilmastonmuutoksesta edes puhuttiin: vuonna 1980 lanseerattu kuoripuristin, joka muuttaa märän puun kuoren polttoaineeksi, on edelleen yksi Saalastin myyntivalteista.
– Märkä kuori on jätettä, jota sellutehdas ei voi käyttää, mutta kun siitä puristetaan vesi pois, syntyy uusiutuva energialähde, jolla voi korvata fossiilisia polttoaineita, Saalasti kuvailee.
Isältä pojalle
Saalasti-konsernin tavoitteena on kaksinkertaistaa 40 miljoonan euron liikevaihto seuraavan viiden vuoden aikana. Kovat tavoitteet pakottavat ajattelemaan asioita uusiksi.
– Ilman uudistumista ei voi odottaa liikevaihdon kaksinkertaistuvan, joten meidän pitää kehittyä. Erityisesti biomassojen hyödyntämisessä on vielä valtavasti mahdollisuuksia. Myös kierrätys ja kiertotalous ovat voimakkaasti kasvavia aloja, Saalasti puntaroi.
Saalasti on tuplannut liikevaihtonsa kerran aiemminkin, vuosina 2018–2023, jolloin biomassaliiketoiminta eli vahvaa nousukautta. Lisäksi se osti kiertotaloudessa toimivan Cross Wrap -yrityksen, joka sopi hyvin vihreän siirtymän liiketoimintaan.
Samoihin aikoihin Tomi Saalasti siirtyi konsernin johtajaksi. Sitä ennen perheyritystä oli johtanut hänen isänsä Timo Saalasti, joka on edelleen Saalasti Oy:n hallituksen puheenjohtaja, mutta ei ole enää pitkään aikaan osallistunut operatiiviseen toimintaan.
Tomi Saalastille oli selvää, että hän jatkaa perheyrityksen johdossa. Sitä ennen hän hankki kokemusta talon ulkopuolelta teknologia-alan startup-yrityksessä.
– Minulle on aina ollut kunnia-asia ja tavoite päästä jatkamaan yrityksen tarinaa. Olen ollut mukana yrityksen toiminnassa yläasteen työharjoitteluista asti, hän kertoo.
Neljäs sukupolvi taaperoiässä
Saalastin perusti vuonna 1945 Tomi Saalastin isoisä, joka alkoi 1950-luvulla ostamaan sotakorvausvetureita, muuttamaan niitä sopiviksi Suomeen ja myymään eteenpäin teollisuudelle.
– Isoisäni Tapio Saalasti oli luova henkilö ja keksijä. Saalasti Oy on saanut alkunsa hänen vimmastaan kehittää sekä keksiä asioita. Saalasti Rails valmistaa edelleen tuotteita raideliikenteen tarpeisiin.
Tomi Saalasti on vasta 35-vuotias, mutta toivoo, että omat lapset jatkavat joskus tulevaisuudessa Saalastin tarinaa. Vielä Saalastin neljäs mahdollinen sukupolvi on taaperoiässä.
– Otan jälkikasvun pienestä pitäen mukaan toimistolle, tehtaille ja tapahtumiin, mutta motivaation täytyy löytyä heistä itsestään, hän suunnittelee.
Maayhtiöt lähellä asiakasta
Saalastin tarina alkoi siis vetureista ja jatkui biomassoihin, mutta ilman uskallusta lähteä kansainvälisille markkinoille se ei olisi voinut kasvaa nykyiselleen. Saalasti toimii kapeilla erikoisaloilla, joiden markkinat ovat Suomessa hyvin rajalliset.

– Teknologiamme vastaa haasteisiin, jotka toistuvat melko samanlaisina kaikkialla maailmassa, joten meillä on ulkomailla paljon asiakkaita, Tomi Saalasti perustelee.
Saalasti on perustanut tärkeimmille markkina-alueille omia maayhtiöitä. Niitä on jo Ruotsissa, Kanadassa, Chilessä ja Espanjassa.
– Meidän pitää olla lähellä asiakkaitamme sekä toimia heidän omalla kielellään ja paikallisen kulttuurin mukaisesti voidaksemme palvella heitä parhaiten.
Keskisuureksi yritykseksi kasvanut Saalasti lähti maailmalle pienenä yrityksenä Timo Saalastin viedessä kuoripuristimia 1980-luvulla Pohjois- Amerikkaan, Venäjälle ja Ruotsiin.
– Yrityksen kokoa tärkeämpi kysymys on jonkin tärkeän teknologian erinomainen, jopa ylivoimainen hallitseminen. Kansainvälistymistä suunnitellessa tulee olla kirkas fokus, eikä kannata yrittää myydä kaikkea kaikkialle, vaan keskittää resurssit, Saalasti neuvoo.
Kasvokkain kohtaamiset tärkeitä
Haasteitakin kansainvälisyydessä on, esimerkiksi vuorovaikutuksen selkeys ja yksiselitteisyys. Suomalainen kulttuuri eroaa melkoisesti eteläeurooppalaisesta tai eteläamerikkalaisesta kulttuurista, eikä asioita aina ymmärretä yhtenevällä tavalla.

Vaikka maayhtiötä johdetaan paikallisesti, Tomi Saalasti käy kussakin toimipisteessä ainakin kerran vuodessa tapaamassa kasvokkain paikallisia johtajia ja työntekijöitä.
– Pelkät etäpalaverit eivät riitä, vaan ihmisiä pitää ehdottomasti kohdata kasvotusten, hän perustelee.
Perheyrityksen etu on hänen mukaansa kasvollinen omistajuus, ja sitä myös työntekijät sekä kansainväliset asiakkaat arvostavat. Monissa kulttuureissa on tärkeää, että omistaja tuodaan mukaan toimintaan. Saalastille se sopii. Hän haluaa olla työntekijöille ja asiakkaille aidosti läsnä.
– Suomalainen johtamisen ja työkulttuurin tapa on meille vaikkapa Espanjassa ja Chilessä valttikortti, sillä työntekijästä välitetään ja hierarkiaa on vähemmän.
Tutustu OP:n yritysasiakkaiden palveluihin.
OP Uusimaan asiantuntijat ovat tukenasi yrityksen eri vaiheissa. Jätä yhteydenottopyyntö meille, ja olemme sinuun yhteydessä.