Viihtyisä kohtaamispaikka lapsiperheille ja senioreille keskellä pääkaupunkia – kuulostaa hyvältä, varsinkin, jos on juuri muuttanut Helsinkiin, eikä tunne edes naapureitaan.

– Tämän kaltaiselle ylisukupolviselle toiminnalle on selkeä tarve, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Lilli Öhberg HelsinkiMissiosta toteaa.

Suomen väkirikkaimmassa kaupungissa on sekä paljon yksin asuvia ikäihmisiä että työn perässä tulleita lapsiperheitä, joilta puuttuvat paikalliset tukiverkostot.

– Ajattelimme, että mitä jos saattaisimme heidät yhteen, koska he varmasti toisivat iloa toisilleen.

Moni löytää ystävän

Valtaosa Albertin olohuoneella kävijöistä on pieniä lapsia ja heidän äitejään. Päivät kotona lapsen kanssa kahden voivat tuntua pitkiltä, yksinäisiltä ja ahdistaviltakin. Albertin olohuoneelle voi tulla sellaisena kuin on ja saada vertaistukea samassa elämäntilanteessa olevilta.

Moni on löytänyt uusia ystäviä, mikä ei enää aikuisiässä ole niin mutkatonta kuin nuoruusvuosina. Vieraita vastassa ovat vapaaehtoistyöntekijöinä toimivat seniorit, jotka ovat toimintaansa erittäin sitoutuneita. Toki senioritkin voivat tulla vain käymään, tapaamaan toisiaan ja lapsiperheitä.

– Vapaaehtoiset varmistavat, että jokainen tuntee olonsa tervetulleeksi eikä kukaan jää yksin.

Vapaaehtoiset voivat esimerkiksi leikkiä lapsen kanssa sillä aikaa, kun vanhempi nauttii kupillisen kahvia kaikessa rauhassa.

Senioreille Albertin olohuone tarjoaa myös mahdollisuuden tuntea itsensä tarpeelliseksi ja arvokkaaksi eläkkeelle siirtymisen jälkeenkin.

Ihmiset, joilla ei ole omia lapsenlapsia, ovat saaneet viettää aikaa pikkulasten kanssa ja saaneet kokemuksia isovanhemmuudesta.

– Yksi pikkutyttö tuli aina torstaisin äitinsä kanssa tapaamaan erästä vapaaehtoisrouvaa. Heille muodostui erityinen suhde sinä aikana kun lapsi kävi täällä. Sitä oli ihana seurata vierestä, kuvailee Lilli Öhberg.

Torstaisin kokoontuu myös Neulotaan yhdessä -ryhmä, jossa ylisukupolvinen toiminta toteutuu Öhbergin mukaan parhaiten. Neulomistuokiossa opitaan eri sukupolvilta uusia tekniikkoja ja jutellaan mukavia. Hän katsoo ”Olkkarin” onnistuneen muissakin tavoitteissaan: se on vähentänyt yksinäisyyttä ja vahvistanut arjessa jaksamista.

Vakiovieraita

Yhtenä erityisenä kävijäryhmänä Öhberg haluaa mainita ulkomaiset lapsiperheet, jotka ovat tulleet Helsinkiin muutaman vuoden työkomennukselle. Suomen kielen opiskelu ei välttämättä innosta, mikäli maassa ei aio asua pitkään. Kielimuurit voivat hankaloittaa arjen tukiverkostojen muodostamista ja moni kokee olonsa yksinäiseksi.

Öhberg kertoo eräästä japanilaisesta äidistä, joka otti yhteyttä asuttuaan pari kuukautta Helsingissä.

– Hän kysyi, voisiko hän tulla Albertin olohuoneelle pienen vauvan kanssa. Vastasin, että totta kai, tämä on juuri sitä varten.

Japanilaisäidistä tuli vakiovieras, joka sai olohuoneelta paljon ystäviä.

33 kävijää per päivä

Helsingin Albertinkadulla vuonna 2013 toimintansa aloittaneen Albertin olohuoneen suosio on kasvanut vuosi vuodelta. 2018 tilastoitiin lähes 5 500 vierailua, mikä tarkoittaa keskimäärin 33 kävijää per päivä.

OP Helsinki tukee HelsinkiMission arvokasta työtä yksinäisyyden vähentämiseksi. Tänä vuonna tuki kohdistuu erityisesti Albertin olohuoneen toimintaan, jossa sukupolvien välinen kohtaaminen toteutuu hyvin konkreettisesti.

Albertin olohuone sijaitsee Albertinkadulla (Albertinkadun ja Kalevankadun kulmassa). Avoinna maanantaisin kello 9.30–15, tiistaisin kello 10–12 (seniorikahvila) sekä keskiviikkoisin ja torstaisin kello 9.30–15.